«Εφ.Συν.» – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το σχέδιο που επεξεργάζεται η τρόικα για την Ελλάδα έχοντας το «πράσινο φως» του Βερολίνου
Των Μάριου Χριστοδούλου – Κώστα Τσάβαλου
Νέο μνημόνιο με αντάλλαγμα το «πάγωμα» των τόκων που πληρώνει η χώρα μας στους δανειστές, για μία διετία, «ράβει» η τρόικα για την Ελλάδα με στόχο να την κρατήσει δέσμια ακόμη και στην περίπτωση… ανεπιθύμητων γι’ αυτήν πολιτικών εξελίξεων. Αναπόφευκτα νέο μνημόνιο συνεπάγεται και νέο δάνειο, κοντά στα 12 δισ. ευρώ, ποσό «ισοδύναμο» των τόκων της διετίας 2014-2015, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον νέο προϋπολογισμό.
Η συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία αλλάζει άρδην τις εξελίξεις καθώς ο «σκληρός» Σόιμπλε παραμένει στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο του Eurogroup, από το οποίο σήμερα θα κριθεί η τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον Ιούλιο και θα κατευθυνθεί στην πληρωμή ομολόγου που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγει στις 11 Ιανουαρίου.
Ο ίλιγγος που προκαλεί σε πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης (εν όψει και των ευρωεκλογών του Μαΐου) το ύψος των δανεικών που έχουν χορηγηθεί στην Αθήνα δεν επιτρέπει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, σενάρια απαγκίστρωσης της χώρας από τα μνημονιακά δεσμά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», το σχέδιο που «έπεσε» στο τραπέζι το τελευταίο διήμερο προβλέπει σύναψη νέου δανείου ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης διετίας, οι οποίες υπολογίζονται κοντά στα 12 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ευελπιστούσε να τις καλύψει, κατά το μεγαλύτερο μέρος, με το «περίσσευμα» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, κάτι όμως που απέκλεισε κατηγορηματικά η τρόικα. Ωστόσο, επειδή η τρόικα δεν θέλει να πληγεί η διαφαινόμενη «ανάπτυξη», προτείνει το «πάγωμα» πληρωμής των τόκων των ελληνικών δανείων, ώστε να… πέσουν τα χρήματα αυτά στην πραγματική οικονομία. Επί της ουσίας, η τακτική «μαστίγιο και καρότο» της τρόικας εξυπηρετεί το πολιτικό σχέδιο για πλήρη και ασφυκτικό έλεγχο, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Το θέμα του νέου δανείου συζητιέται ήδη από το καλοκαίρι, ωστόσο αρχίζει να παίρνει τώρα σάρκα και οστά, μετά το «πράσινο φως» από το Βερολίνο. Ετσι, τα περί πλειστηριασμών, ομαδικών απολύσεων, ΕΑΣ κ.λπ. πέρασαν σε δεύτερη μοίρα και επισκιάστηκαν από το νέο επεισόδιο στο σίριαλ «η Ελλάδα στο μνημόνιο».
Για άλλα δύο χρόνια
Με τον μανδύα των προαπαιτούμενων της υποδόσης και αιχμή τις αμυντικές βιομηχανίες και τους πλειστηριασμούς εξυφαίνεται το πλαίσιο στο οποίο θα πορευτεί η χώρα μας τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια. Πριν καλά καλά λήξει το τρέχον μνημόνιο και υπάρξουν αποφάσεις για την τελευταία δόση της δανειακής σύμβασης, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, η Αθήνα θα βρεθεί «τυλιγμένη» με μία νέα… Οι εξελίξεις αυτές εξηγούν και τον λόγο της καθυστέρησης του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της περιόδου (2014-2017), το οποίο έπρεπε να είχε κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό του 2014 στη Βουλή.
Οσον αφορά τα… πεζά της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προσβλέπει να δοθεί σήμερα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, μετά τη διαφαινόμενη θετική έκθεση για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), που αποτελούσε το τελευταίο προαπαιτούμενο για να αποδεσμευτεί η υποδόση.
Περιμένουν το Eurogroup
«Είμαστε σε καλό δρόμο για τα ΕΑΣ, αλλά δεν μπορεί να λεχθεί τίποτα πριν από το Eurogroup, που θα κάνει την αποτίμηση. Βεβαίως, αισιοδοξούμε για λύση και αν όλα πάνε καλά, η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ θα ληφθεί την Πέμπτη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η αποδέσμευση της δόσης θα επιτρέψει στη χώρα μας να αποπληρώσει χωρίς προβλήματα ομόλογα ύψους 1,85 δισ. ευρώ που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.
«Σημειώσαμε κάποια πρόοδο. Θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο», ήταν η λακωνική δήλωση του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κατά την αποχώρησή του από την οδό Νίκης χθες το βράδυ. Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει μονομερώς, με την ανοχή της τρόικας, στην παράταση του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση. «Φαίνεται ότι θα νομοθετήσουμε μόνοι μας για την παράταση του μέτρου», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «παρότι οι ελεγκτές διαφωνούν για την επίπτωση του μέτρου στα δημόσια έσοδα», τόνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι «τον Ιανουάριο θα συζητήσουμε για τα αντίστοιχα ισοδύναμα».
Οι νέες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ (το 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Με δεδομένο ότι τον Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 5,593 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου