Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

«Άγιε μου Βασίλη για το 2014 θέλω σταθερό φορολογικό σύστημα…»

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 09:54

«Άγιε μου Βασίλη για το 2014 θέλω σταθερό φορολογικό σύστημα…»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
«Άγιε μου Βασίλη για το 2014 θέλω σταθερό φορολογικό σύστημα…»
Τα ερωτήματα καταφτάνουν …βροχή αλλά απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν παρά το γεγονός ότι μένουν ελάχιστες ημέρες μέχρι την αλλαγή του χρόνου. Θα μαζεύουμε αποδείξεις από το νέο έτος; Θα αρχίσουν οι αγρότες να συμπληρώνουν βιβλία; Με ποιο τρόπο θα επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας αν κάποιος πουλήσει ακίνητο στις αρχές του χρόνου και πώς θα λειτουργήσει ο φόρος υπεραξίας στο χρηματιστήριο. Θα μπορούμε να εκχωρήσουμε τα ανείσπρακτα ενοίκια στο δημόσιο ή όχι;

Γράφει:  

Αυτή η ελληνική πρωτοτυπία να μην ξέρεις τι σε ξημερώνει δεν λέει να σταματήσει. Επί μήνες ολόκληρους συζητάμε για τον θα δοθούν κίνητρα συλλογής αποδείξεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και τελικώς φτάνουμε στις 18 Δεκεμβρίου να είμαστε αντιμέτωποι με το απόλυτο κενό. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, υποχρέωση συλλογής αποδείξεων δεν υπάρχει. Σταματάμε να μαζεύουμε αποδείξεις στις 31/12/2013 εκτός και αν μας κάνουν έκπληξη. Θα επαφίεται λοιπόν η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής στον πατριωτισμό του καθενός. Και να ήταν μόνον αυτό.

Όλη η επαρχία περνάει πλέον καθημερινά από το λογιστικό γραφείο του χωριού: «κανά νέο με το ζήτημα των φορολογικών βιβλίων;». Θα πρέπει από 01/01/2014 όλοι οι αγρότες να τηρούν βιβλία. Αυτό λέει ο νόμος. Και πώς θα τηρούνται αυτά τα βιβλία; Θα γίνει έναρξη επιτηδεύματος στις εφορίες και πώς. Πότε; Και θα κάνουν έναρξη ακόμη και αυτοί που καλλιεργούν τον …κήπο τους ή μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Σιωπή. Περίπου 800.000 άνθρωποι (και οι λογιστές τους) περιμένουν από το υπουργείο να ξεκαθαρίσει πώς θα εφαρμόσει μια πολιτική που ψήφισε πριν από 13 μήνες. Τα ίδια και με τον φόρο υπεραξίας στο χρηματιστήριο. Ψάχνουν ακόμη αλλαγές σε ένα μέτρο που έχει νομοθετηθεί πριν από πέντε χρόνια.

Και να ήταν μόνον αυτό. Εδώ κατατίθεται νομοσχέδιο στη Βουλή και αλλάζει την επόμενη ώρα. Κάποιες αλλαγές είναι και στο …μιλητό. Παράδειγμα: ο ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να εκχωρήσει τα ενοίκια που δεν εισέπραξε στο δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο νόμος ισχύει. Τι θα γίνει από 01/01/2014; Ο νόμος παύει να ισχύει. Βέβαια, ο υπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι δεν θα φορολογούνται τα ενοίκια που δεν θα εισπράττονται (σ.σ κάτι άλλο θα εννοούσε ο υπουργός καθώς μόλις αντιληφθεί το δημοσιονομικό κόστος αυτού που είπε μάλλον θα ανακαλέσει). Αν εννοούσε ότι θα παραταθεί το ισχύον μέτρο, τότε θα πρέπει να το …γράψει κιόλας σε μια κόλλα χαρτί για να το ψηφίσει η Βουλή.

Τα ίδια έγιναν και με την είσοδο του ΣΔΟΕ στα σπίτια των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν δηλώσει τις οικίες τους ως επαγγελματική έδρα. Κάποιος ξέχασε να διαβάσει το άρθρο 9 του Συντάγματος και όταν το αντιλήφθηκαν, έσπευσαν να επαναφέρουν τη διάταξη στην προηγούμενη μορφή της δια στόματος υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη. Μέχρι και στις ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων έγινε λάθος. Κατάθεσαν νόμο που προέβλεπε ότι 5,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να κάνουν τις δηλώσεις τους μέχρι τον Απρίλιο έτσι ώστε τα 55.000 νομικά πρόσωπα να μπορούν με την άνεσή τους να καταθέσουν δηλώσεις μέχρι τον Ιούνιο. Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος το 2014; Μην πιστεύετε αυτό που γράφει το νομοσχέδιο. Τρεις διμηνιαίες θα είναι οι δόσεις και πάλι. Εκ παραδρομής αναγράφηκε το «τρεις μηνιαίες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: