Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΦΠΑ 13% Εστίαση: Γλίτωσαν 70.000 θέσεις εργασίας

ΦΠΑ 13%

Εστίαση: Γλίτωσαν 70.000 θέσεις εργασίας

Εστίαση: Γλίτωσαν 70.000 θέσεις εργασίας
Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr
Χαμόγελα αισιοδοξίας σκορπούν στον κλάδο της εστίασης οι τελευταίες εξελίξεις για το θέμα του ΦΠΑ. Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή στην εστίαση στο 13% με την ανοχή της τρόικας είναι κάτι που ικανοποιεί τους επαγγελματίες του χώρου, ο οποίοι δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται την περίπτωση να επανέλθει στο 23%.
Όπως λέει μιλώντας στην «Η» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων ΣΕΠΟΑ, Αθανάσιος Παπανικολάου, η διατήρηση του ΦΠΑ στα σημερινά επίπεδα θα έχει πολλαπλάσιο όφελος στην ελληνική οικονομία και υπογραμμίζει πως σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας.
Ο κ. Παπανικολάου επισημαίνει ακόμη ότι χάρη στο μειωμένο ΦΠΑ το διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2013 περίπου 30.000 άνθρωποι διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους, ενώ άνοιξαν περίπου 400 νέες επιχειρήσεις, δημιουργώντας 800 νέες θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, το γεγονός πως δεν έγιναν απολύσεις βοήθησε τα κρατικά ταμεία από τη μη καταβολή επιδόματος ανεργίας, ενώ και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί πήραν «ανάσα», καθώς οι εργοδότες συνέχισαν να καταβάλουν εισφορές για τους εργαζόμενούς τους. Κέρδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΠΟΑ υπήρξε και για τον καταναλωτή, καθώς επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στις επώνυμες αλυσίδες μειώθηκαν κατά 5,2% και στα μεμονωμένα καταστήματα κατά 1,8%, ενώ και η ζήτηση άρχισε σταδιακά να επανακάμπτει. Αντίθετα, από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 που το ΦΠΑ ήταν στο 23%, 30.000 άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς δουλειά και περίπου 4.500 εστιατόρια έκλεισαν, ενώ η κατανάλωση υποχώρησε με πρωτοφανείς ρυθμούς άνω του 50% με 60%.
Διαπραγματεύσεις 
Κλείνοντας, ο κ. Παπανικολάου πάει ένα ακόμη βήμα παραπέρα τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα πρέπει να είναι όχι μόνο η μονιμοποίηση του φορολογικού συντελεστή στο 13% αλλά και η περαιτέρω μείωσή του στα επίπεδα του 9%, όπου είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. «Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα. Σε μια στιγμή που η αγορά αρχίζει να αναθερμαίνεται και να βρίσκει ξανά τους ρυθμούς της», επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: