Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 12:54
Τι στο διάβολο είναι το «καθαρό εισόδημα»;
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Γνωρίζαμε το φορολογητέο εισόδημα, το τεκμαρτό εισόδημα, τα ακαθάριστα έσοδα… Το «καθαρό εισόδημα» ποιο είναι; Θα σπεύσετε να χαρακτηρίσετε αφελές το ερώτημα διότι όλοι αντιλαμβάνεστε ότι είναι αυτό που μας μένει στην …τσέπη, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος στο οποίο μεταφέραμε τον προβληματισμό μας. Στη χώρα της γραφειοκρατίας όμως, τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Γράφει: Θάνος Τσίρος
Πετάει η κυβέρνηση μια τροπολογία που λέει ότι για να κριθεί πόσα θα πρέπει να πληρώνει κάποιος για να σώσει το σπίτι του από τον πλειστηριασμό, θα λαμβάνεται υπόψη το «καθαρό εισόδημα». Πάμε τώρα να το προσδιορίσουμε στην πράξη.
Ποιος θα πρέπει να ενημερωθεί για το ύψος αυτού του «καθαρού εισοδήματος»; Η τράπεζα (ή οι τράπεζες διότι μπορεί να χρωστάμε σε πολλές η καθεμιά εκ των οποίων έχει κάθε δικαίωμα να μας τρέχει στις αίθουσες των πλειστηριασμών). Αφού λοιπόν το «νταραβέρι» γίνεται με την τράπεζα, θα πρέπει να της πάμε κάποιο δικαιολογητικό. Και ποιο θα είναι αυτό; Το μόνο που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή είναι το εκκαθαριστικό του 2013 στο οποίο αποτυπώνεται το φορολογητέο εισόδημα του 2012. Και θα δει λοιπόν η τράπεζα στο εκκαθαριστικό ότι έχουμε δηλώσει εισόδημα 5000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα έχουμε στην κατοχή μας μια βάρκα, μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και ένα τρίλιτρο. Που σημαίνει ότι το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Θα δεχτεί να πληρώνουμε 500 ευρώ τον χρόνο προκειμένου να μην βγει το σπίτι μας στο σφυρί; Θα πρέπει να το δεχτεί αν το ορίζει ο νόμος. Κι είναι δίκαιο αυτό;
Πάμε σε μια πιο απλή περίπτωση. Ενός ανθρώπου που έχασε τη δουλειά του στις αρχές του 2013. Στη δήλωση του 2012 φαίνεται να εισπράττει τον μισθό του κανονικά. Γι’ αυτόν ποιο είναι το καθαρό εισόδημα; Αυτό που εισέπραττε πριν από 18 μήνες και το οποίο τώρα έχει εξαφανιστεί; Ας το ξεπεράσουμε και αυτό. Αυτός που θα προσκομίσει μια δήλωση με εισόδημα 35.000 ευρώ αλλά έχει στα χέρια του δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι πλήρωσε ότι είχε και δεν είχε για να ξεπεράσει ένα πρόβλημα υγείας, ποιο ακριβώς καθαρό εισόδημα έχει; Αυτά δεν τα λέει η φορολογική δήλωση. Ούτε για τον χωρισμένο λέει κάτι ο οποίος μπορεί να πληρώνει όλο του το εισόδημα για την διατροφή των παιδιών του και πλέον κινδυνεύει να χάσει το σπίτι στο οποίο μένουν τα παιδιά και η πρώην σύζυγος. Αυτός ποιο καθαρό εισόδημα έχει; Αυτό που φορολογείται; Και το γεγονός ότι θρέφει τα παιδιά του δεν μετράει; Διότι η διατροφή δεν καταγράφεται στη φορολογική δήλωση.
Τι ακριβώς θα κάνουν; Θα μας βάλουν να μαζεύουμε χαρτιά που να αποδεικνύουν τη μια ή την άλλη δαπάνη και να πηγαίνουμε να κλαφτούμε στον τραπεζοϋπάλληλο; Και τι είναι αυτός; Κοινωνικός λειτουργός; Ή θα φτιάξουν στον νόμο μαθηματική φόρμουλα που θα προσδιορίζει ποιο είναι το καθαρό εισόδημα; Και τι θα περιλαμβάνει αυτή η μαθηματική φόρμουλα; Ούτε καν τους φόρους και τα χαράτσια που πρέπει να πληρώσουμε δεν θα είναι σε θέση να καταγράψουν. Θα θυμούνται τα τέλη κυκλοφορίας; Το χαράτσι της ΔΕΗ; Τον ενιαίο φόρο ακινήτων; Το τέλος επιτηδεύματος; Τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών;
Πίσω από τις προχειρότητες με τις οποίες αντιμετωπίζουμε ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα, υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση. Η ρύθμιση των δανείων με βάση τα πραγματικά γεγονότα. Με βάση δηλαδή το πραγματικό εισόδημα του καθενός αλλά και τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί τα χρέη του. Αυτό δεν είναι ζήτημα που αντιμετωπίζεται με υπεύθυνες δηλώσεις ούτε είναι ζήτημα ενός υπαλλήλου να αποφανθεί επί του θέματος. Στο εξωτερικό, έχουν ήδη φτιάξει μηχανισμούς. Ας τους αντιγράψουμε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου