Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Αντί για «e-δηλώσεις», «e-φωτοτυπίες» δηλώσεων

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 08:09

Αντί για «e-δηλώσεις», «e-φωτοτυπίες» δηλώσεων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Αντί για «e-δηλώσεις», «e-φωτοτυπίες» δηλώσεων
Την πρώτη φορά που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα η πληροφορία ότι πρόκειται να αναπτυχθεί εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες ούτως ώστε να γίνουν ευκολότερες οι διασταυρώσεις και να ανοίξει ο δρόμος της διαφάνειας, ήταν το 2009.
Γράφει:  
Υποτίθεται ότι υπήρχε και οργανωμένο σχέδιο ώστε η εφαρμογή να αναπτυχθεί –και μάλιστα με κοινοτική χρηματοδότησης- από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να δουλεύει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Taxis. Συμπληρώνεται περίπου μια πενταετία από τότε και τίποτα δεν έχει γίνει. Καταλήγεις λοιπόν να βλέπεις το απίστευτο θέαμα: χειρόγραφες δηλώσεις πόθεν έσχες από βουλευτές, οι οποίες «βαφτίστηκαν» ηλεκτρονικές δια της χρήσης του scanner προκειμένου να αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

Αντί λοιπόν να φτιάξουμε την ηλεκτρονική δήλωση πόθεν έσχες, έχουμε εφεύρει την ηλεκτρονική… φωτοτυπία της δήλωσης. Μεγαλείο. Και ας τρέχουν έξι εκατομμύρια μ***κες να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι 300 της Βουλής, οι υπουργοί, οι εφοριακοί, οι δικαστικοί, οι δημοσιογράφοι, διατηρούν ακόμη το …προνόμιο της χειρόγραφης (δηλαδή αδιαφανούς) εκπλήρωσης της βασικής τους υποχρέωσης.

Εδώ και δύο χρόνια ταλαιπωρούν πλούσιους και φτωχούς, νέους και ηλικιωμένους προκειμένου να εξοικειωθούν με τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τρέχουμε για να βγάλουμε κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, τρέχουμε για να τους αντικαταστήσουμε (αλήθεια πήρατε… κλειδάριθμο; ο χρόνος σας τελειώνει), τρέχουμε για να βρούμε και υπολογιστή προκειμένου να φανούμε συνεπείς στις νέες υποχρεώσεις. Το κάναμε για να οργανωθεί το κράτος, να γίνουν ευκολότερες οι διασταυρώσεις και να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ευκολία οι κλέφτες και τα λαμόγια.
Και ξημερώνει η 16η Δεκεμβρίου του 2013. Και γίνεται πρώτη είδηση η δημοσίευση των δηλώσεων πόθεν έσχες που υποβάλλουν οι 300 της Βουλής. Και να τα ρεπορτάζ για τους πλουσιότερους πολιτικούς αρχηγούς και οι αναλύσεις για το ύψος των καταθέσεων που έχει ο καθένας από αυτούς. Μπαίνεις λοιπόν ως συνειδητοποιημένος πολίτης στην ιστοσελίδα της Βουλής για να διαβάσεις τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ταγών μας. Και τι διαπιστώνεις; Ότι αυτοί που ψήφισαν ώστε όλοι εμείς να κάνουμε ηλεκτρονικά τις φορολογικές μας δηλώσεις κρατούν για τον εαυτό τους το «προνόμιο» της χειρόγραφης δήλωσης. Μην ξεγελιέστε που σας είπαμε ότι τα έντυπα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Έχουν κάνει το εξής απίστευτο: έχουν πάρει τις χειρόγραφες δηλώσεις, τις έχουν περάσει από σκανερ και τις έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο. Τόσος κόπος για να μπορούμε να δούμε τον γραφικό χαρακτήρα των βουλευτών ή των λογιστών τους; Δεν θα μπορούσε να διοχετευτεί όλη αυτή η ενέργεια προκειμένου τα στοιχεία να καταχωρίζονται σε μια βάση δεδομένων ηλεκτρονικά, να γίνονται συγκρίσεις από χρονιά σε χρονιά και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για την εξακρίβωση αυτών που δηλώνονται; Όχι μόνο για τους βουλευτές. Και για εμάς τους δημοσιογράφους ή τους εφοριακούς ή και κάθε άλλο υπόχρεο σε δήλωση πόθεν έσχες.
«Εδώ ο κόσμος χάνεται…» θα πείτε. Δεν είναι όμως έτσι. Για το πόθεν έσχες ένας πρώην υπουργός Οικονομικών παραπέμπεται για κακούργημα. Μπορεί να υπάρχει και άλλος υπουργός, βουλευτής, δημοσιογράφος ή εφοριακός που πρέπει να παραπεμφθεί για τον ίδιο λόγο. Να μην έχουμε τον τρόπο να το μάθουμε;  

Δεν υπάρχουν σχόλια: