Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014 10:00
Φορολογικό τοπίο στην ομίχλη λίγο πριν το τέλος του έτους
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ένα μήνα πριν από το τέλος του έτους και ενάμιση χρόνο από την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και ακόμη δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θα φορολογηθούν μια σειρά από επαγγελματικές κατηγορίες.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Ενδεικτικά ας αναφέρουμε ορισμένες από τις εκκρεμότητες.
Αγρότες
Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πως ακριβώς θα φορολογηθούν οι αγρότες. Θα μου πείτε ότι ο νόμος λέει ότι οι αγρότες, φορολογούνται με έσοδα-έξοδα και συντελεστή 13%. Και μάλιστα πριν λίγες μέρες πέρασε τροπολογία, ώστε ο συντελεστής αυτός να ισχύσει και για τη διαφορά των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης. Πολύ σωστά, αλλά:
Α. Ποια εισοδήματα θεωρούνται αγροτικά και ποια όχι; Πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με δελτίο Τύπου, μας ενημέρωσε ότι και τα φωτοβολταϊκα που έχουν οι αγρότες, μέχρι 100 kw, θα φορολογηθούν σαν αγροτικό εισόδημα !
Β. Οι επιδοτήσεις, με ποιο τρόπο θα φορολογηθούν;
Γ. Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος πως θα φορολογηθούν; Με αντικειμενικό τρόπο; Μα, αυτός θεωρητικά καταργήθηκε. Ή μήπως όχι;
Μην σας φανεί περίεργο αν δείτε κάποια μεταβατική διάταξη με την οποία οι αγρότες θα φορολογούνται με αντικειμενικό τρόπο. Αν συμβεί αυτό, να ξέρετε ότι οι εκλογές είναι πολύ κοντά.
Εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες επιχειρήσεων
Προ ημερών κυκλοφόρησε η ΠΟΛ.1216/1/10/2014 σχετικά με την εξόφληση παραστατικών δαπανών που είναι πάνω από 500 ευρώ, αλλά ακόμη δεν έχει βγει καμία εγκύκλιος, που αφορά στα άρθρα 22 και 23, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, σχετικά με τις εκπιπτόμενες και μη δαπάνες των επιχειρήσεων.
Κατανοούμε ότι είναι μια μεταβατική χρονιά και οι διεργασίες για το νέο νόμο δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αλλά θα πρέπει να κατανοήσει και το υπουργείο ότι ο φορολογικός προγραμματισμός μιας επιχείρησης αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας της.
Δεν είναι δυνατόν ενάμιση χρόνο από την ψήφιση του νόμου, και ενάμιση μήνα πριν τη λήξη της χρονιάς, η οικονομική διεύθυνση μιας εταιρίας ή ο απλός επιτηδευματίας να μην γνωρίζει, αν οι δαπάνες που έκανε θα αφαιρεθούν από τα έσοδα του και σε ποιο βαθμό.
Μπλοκάκια
Στην εταιρία έχουν αρχίσει οι ερωτήσεις σχετικά με τα θέματα που αφορούν τους επιτηδευματίες παροχής υπηρεσιών, που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
Έχουμε επισημάνει και παλαιότερα ότι μπαίνουν φραγμοί στους επιτηδευματίες παροχής υπηρεσιών που θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων και πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το φορολογικό ευεργέτημα πέρυσι, για τα εισοδήματα του 2014, θα φορολογηθούν με 26%.
Όμως υπάρχουν και γκρίζες ζώνες, που πρέπει να διευκρινιστούν σχετικά με το θέμα αυτό. Γκρίζες ζώνες που έχουν επισημανθεί στο υπουργείο, αλλά ακόμη δεν έχουμε πάρει απαντήσεις. Για παράδειγμα, η πρόβλεψη να έχει δηλώσει κάποιος το σπίτι του ως έδρα.
Αρκετοί από τους φορολογούμενους της κατηγορίας αυτής έχουν δηλώσει σαν έδρα το σπίτι των γονιών τους ή το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζονται και τους έχει παραχωρήσει το δικαίωμα να το δηλώσουν ως έδρα και να κάνουν έναρξη (φοιτητές και μεταπτυχιακοί).
Το υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψη ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν δίνουν άδεια να χρησιμοποιηθεί το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα σαν επαγγελματική έδρα, είτε διότι δεν το επιτρέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας, είτε διότι δεν το θέλουν. Έτσι αρκετοί, κυρίως νέοι σε ηλικία, φορολογούμενοι, αν δεν αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη, θα βρεθούν να φορολογούνται με 26%.
Στο περίμενε…
Πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαμε να γράψουμε ακόμη. Ενδεικτικά (και όχι περιοριστικά, όπως αναφέρουν και οι αποφάσεις του υπουργείου οικονομικών), όπως :
- Για την απόφαση για την αξία κτήσης μετοχών μη εισηγμένων στο Χ.Α., και για την αξία κτήσης των επιχειρήσεων και των εταιρικών μεριδίων, ώστε να υπολογίζουμε τη διαφορά μεταξύ αξίας κτήσης και αξίας πώλησης, και να δούμε αν μια μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων ή ολόκληρης της επιχείρησης έχει κέρδος ή όχι.
- Για την απόφαση και τις οδηγίες εφαρμογής του άρθρου 54 του 4172/2013, «Συγχωνεύσεις και διασπάσεις», που αρκετές εταιρίες θέλουν να εφαρμόσουν αλλά δεν μπορούν.
- Για το τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιόχρηση κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, κάτι που είχαμε αναφερθεί και στα πρώτα άρθρα μας, σε τούτη την σελίδα. Και μια σειρά άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη…
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Τετάρτης 26 Νοεμβρίου 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου