Βραδυφλεγής βόμβα τα «κόκκινα» δάνεια
H ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να «τρέχει» με ρυθμούς χαμηλότερους από αυτούς που προσδοκούσε το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο αποτελεί μια πρώτη αρχή ώστε να μειωθεί ο λογαριασμός των ληξιπρόθεσμων χρεών και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία.
Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τη βραδυφλεγή βόμβα των «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τόσο την κοινωνία όσο και τις τράπεζες. Ο λογαριασμός αγγίζει πλέον τα 90 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους και η τάση φαίνεται να είναι αυξητική.
Να σημειωθεί εξάλλου ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί βασικό κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο έχουν εντείνει τις πιέσεις-προτροπές τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση, από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, είναι αντίθετη σε πρακτικές αντιμετώπισης που θα είναι σε βάρος της ήδη κλονισμένης κοινωνικής συνοχής (π.χ. πλειστηριασμοί α’ κατοικίας, πώληση δανείων σε distress funds ή αλλιώς εταιρείες «κοράκια»).
Επιπρόσθετα, το οικονομικό επιτελείο τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για να αντιμετωπιστεί το ιδιωτικό χρέος συνολικά (δάνεια, οφειλές σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κτλ.).
Πρωτοβουλίες από τις τράπεζες
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σε αυτό το σκέλος βρίσκεται σε καλό δρόμο, ωστόσο οι τράπεζες επείγονται να το αντιμετωπίσουν και είναι πιθανό να αναλάβουν πρωτοβουλίες ανεξάρτητα με το τι θα κάνει η κυβέρνηση. Τουλάχιστον επί του παρόντος.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι σκέψεις για δημιουργία bad bank, δηλαδή μιας «κακής τράπεζας» που θα διαχειριστεί συνολικά το θέμα των επισφαλών δανείων, ωστόσο μπορεί να προκύψουν θέματα ανταγωνισμού και θα πρέπει να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΚΤ αλλά και εποπτείας.
Με δεδομένο ότι οι επισφάλειες αγγίζουν σήμερα σχεδόν το 40% των συνολικών χορηγήσεων, όταν το 2009 ήταν 7% (18,8 δισ. ευρώ), στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει όλες οι δυνατές λύσεις που ξεκινούν από γενναίες ρυθμίσεις, ακόμα και διαγραφή χρεών από δάνεια που είναι… ξεγραμμένα.
Παράλληλα αναζητούνται οι μηχανισμοί εκείνοι που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να απομονώσουν και να χειριστούν αναλόγως τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς δηλαδή που ενώ μπορούν δεν πληρώνουν.
Οι τράπεζες, που φέρουν σημαντική ευθύνη για ελαστικά ώς σχεδόν ανύπαρκτα κριτήρια χορήγησης δανείων τις εποχές των παχιών αγελάδων, δεν έγιναν ξαφνικά κοινωνικά ευαίσθητες.
Απλώς έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα αυστηρότερα, σε σχέση με πέρσι, stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα γίνουν το 2016.
Ετσι, θέλουν μέχρι το τέλος του 2015 να ισχυροποιήσουν τους ισολογισμούς τους, που σημαίνει ότι θα πρέπει τα βιβλία τους να απαλλαγούν από ένα σημαντικό μέρος των «κόκκινων» δανείων.
Να σημειωθεί ότι πέρσι οι τράπεζες στο σύνολό τους προχώρησαν σε διαγραφές «κόκκινων» δανείων αξίας 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο στην πλειονότητά τους παραμένουν απαιτητά.
Δηλωτική των προθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι η άποψη του Α. Θωμόπουλου ότι ο ανασχεδιασμός των δανείων, κυρίως των στεγαστικών, θα πρέπει να γίνει σε συνθήκες πραγματικής οικονομίας, ενώ σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει οι λύσεις να επιτρέπουν την επιβίωση των υγιών επιχειρήσεων.
Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξάλλου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, θα πρέπει να γίνει άμεσα και με τρόπο που θα επιτρέψει την αποδέσμευση κεφαλαίων για τις υγιείς επιχειρήσεις.
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας
Η ΝΑΜΑ, η bad bank, λαμβάνει κεφαλαία κατά 51% από ιδιώτες και κατά 49% από το κράτος.
Στην τράπεζα μεταφέρθηκαν «κόκκινα» δάνεια, επιχειρηματικά και επαγγελματικά, ύψους 74 δισ. ευρώ και ήδη η ΝΑΜΑ έχει εισπράξει 32 δισ. από τη διαχείρισή τους.
Ως βασικό μέσο διαχείρισης έχει προκρίνει την ενοικίαση των assets που έλαβε ως εγγύηση για τα «κόκκινα» δάνεια από τις τοπικές περιφέρειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου