Οι προϋποθέσεις Τσίπρα για την επίτευξη συμφωνίας
Τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές-εταίρους έθεσε από το ετήσιο συνέδριο του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα πρέπει να πρόκειται για μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου, θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Δώσαμε ως κυβέρνηση σκληρό αγώνα για να πείσουμε τους εταίρους ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη» ανέφερε εισαγωγικά ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση που ηγείται απέδειξε έμπρακτα ότι εργάζεται με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, τόνισε πως υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία με σχέδια διχαστικά για την Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως «παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ύψους 8 δισ.».
Σχετικά με το θέμα της ρευστότητας που έχει αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, είπε πως «δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης» σημειώνοντας πως «πρόκειται για σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων».
Ως επόμενο βήμα έθεσε το θέμα της επεξεργασίας εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που «θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού συζήτησης και όχι στηριζόμενη αποκλειστικά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και πρώτα από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό». Σαν δεύτερο πλεονέκτημα έθεσε αυτό των φυσικών πόρων της χώρας και τρίτον τη γεωπολιτική θέση της, ως «ενεργειακός κόμβος και τουριστικός».
Στο σημείο αυτό ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε, οφείλει να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση. Πρέπει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου» καλώντας τους εργοδότες σε συστράτευση «στον αγώνα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Ο πρωθυπουργός έθεσε πέντε μεταρρυθμιστικούς άξονες:
1ος: ο σχεδιασμός & η ολοκλήρωση νέων οργανισμών των υπουργείων που θα προβλέπουν σαφές οργανωτικό σχήμα.
2ος: η απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων
3ος: η κωδικοποίηση της νομοθεσίας & 4ος άξονας, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος
4ος: η αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς που αποτελεί το μέσον της δημιουργίας ολιγοπωλίων και καρτέλ στην αγορά.
5ος άξονας: η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, πολιτικής και διοικητικής.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πως «σύντομα θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δομή & τη λειτουργία της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».
Προς το τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών και ανακοίνωσε πως οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» θα δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα για διαβούλευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου