Ελ Εριάν: Ποιοι φοβούνται δημοψήφισμα στην Ελλάδα
Πρώτη καταχώρηση: 18/05/2015 - 11:10
Τελευταία δημοσίευση: 11:10Οικονομία
Τρεις λόγους που αντιστρέφουν τους ρόλους μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για τη στάση τους στο δημοψήφισμα περιγράφει ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, στο Bloomberg View:
Πρώτον, η Ευρώπη δείχνει να ανησυχεί λιγότερο για τις αρνητικές επιπτώσεις του πολυετούς δράματος που μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία, καθώς πιστεύει πως έχει αναπτύξει πρόοδο στον περιορισμό μιας μόλυνσης από την ελληνική κρίση.
Δεύτερον, η Ευρώπη πλέον αντιστέκεται λιγότερο στην ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ, ιδίως εάν αυτό είναι αποτέλεσμα ελληνικής απόφασης, παρά επιβολής από τους εταίρους της Ευρώπης.
Τρίτον, το προτεινόμενο δημοψήφισμα θα ωθήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια κατάσταση από την οποία θα βγει χαμένη, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.
Πριν από 3,5 χρόνια η Ευρώπη διέλυσε τον όποιο ψίθυρο για δημοψήφισμα, θυμίζει ο Ελ Εριάν. Τότε, η Ευρώπη θεωρούσε αυτή την ιδέα κακή για δύο λόγους:
Πρώτον, ένα ελληνικό δημοψήφισμα θα ήταν ένα κακό παράδειγμα για άλλες «προβληματικές» οικονομίες στην περιφέρεια, π.χ. Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Δεύτερον, ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα έσπρωχνε την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη, με την Ευρώπη χωρίς εργαλεία για να απορροφήσει τις παράπλευρες απώλειες.
Τώρα, «σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, η Ευρώπη ανησυχεί πολύ λιγότερο» για μια μόλυνση ενός Grexit λέει ο Ελ Εριάν. Επιπλέον, «η αλλαγή στη συμπεριφορά της Ευρώπης έχει επηρεαστεί από τα γεγονότα στην Ελλάδα». Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αναφέρει, τροφοδοτήθηκε από υποσχέσεις για αλλαγή πορείας στην οικονομική πολιτική, κυρίως απέναντι στη λιτότητα που απαιτούν ΕΕ και ΔΝΤ.
ΣΥΡΙΖΑ
Επίσης ο Ελ Εριάν θεωρεί πως και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει χαμένος από οποιοδήποτε αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος. «Ένα δημοψήφισμα που θα έδειχνε μια ευρεία αποδοχή για τα μέτρα που επιβάλλει η ΕΕ» θα προκαλούσε τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θα χαμήλωνε την εκλογική αξιοπιστία και θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική στάση των δανειστών. Μια απόρριψη των μέτρων δεν θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει επίσης.
Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «αύξηση των εκροών κεφαλαίων, κίνδυνο για φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες και θα προκαλούσε μεγάλες δυσκολίες στην ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA». Η χώρα έτσι θα βρεθεί «πιο κοντά στην κατάρρευση» σημειώνει και «θα ήταν θέμα χρόνου (και όχι πολύ) μέχρι η Ελλάδα να αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη άτακτα και με δαπανηρό τρόπο».
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου