Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Χτυπούν «κόκκινο» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Χτυπούν «κόκκινο» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

trapeza.jpg

«κόκκινα δάνεια»Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κυμαίνονται στα 78 δισ. ευρώ | REUTERS
Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δάνειων αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και η αντιμετώπισή του θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα που θα τους επιτρέψει να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισήμαναν πριν από μερικές ημέρες επιτελικά στελέχη τραπεζών, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσαν εκ νέου αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2015 μετά από μια περίοδο ενός έτους αποκλιμάκωσης του ρυθμού αύξησης τους.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κυμαίνονται στα 78 δισ. ευρώ και αποτελούν το 35% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου 7%.
Στην καταναλωτική πίστη, ένα στα δύο περίπου δάνεια βρίσκεται σε καθυστέρηση και ακολουθούν η επιχειρηματική πίστη, με το 35% των δανείων να είναι «κόκκινα», ενώ στη στεγαστική το ποσοστό των μην εξυπηρετούμενων είναι σε χαμηλότερα επίπεδα και προσεγγίζει το 30%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους μέσα στο 2015 και μετά θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση τους, έξι μήνες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Ευλόγως, ο λόγος για τον οποίο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέβηκε από το επίπεδο του 4,3%, που ήταν στο τέλος του 2008, στο 35% περίπου που είναι σήμερα, αφορά την οικονομική κρίση που έπληξε τα εισοδήματα ιδιωτών αλλά και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Για την αντιμετώπιση των αποκαλούμενων «κόκκινων» δανείων, οι συστημικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει προβλέψεις συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτές να αφορά χορηγήσεις που έχουν δοθεί εγχωρίως και καλύπτουν περίπου το 60% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: