Σχέδιο για μείωση 12% στους μισθούς των νεοεισαχθέντων του δημοσίου
Πρώτη καταχώρηση: 18/05/2015 - 09:45
Τελευταία δημοσίευση: 10:09Οικονομία
Νέους κατώτατους εισαγωγικούς μισθούς, χαμηλότερους περίπου κατά 12% σε σύγκριση με τους ισχύοντες σήμερα για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημόσιους υπαλλήλους και, σε δεύτερο στάδιο, κατάργηση όλων των άλλων μισθολογικών κλιμακίων, ώστε όλες οι αμοιβές να καθορίζονται πλέον με κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας, κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, προβλέπει το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, το οποίο προσπαθούν να επιβάλλουν οι δανειστές.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι νέοι κατώτατοι ακαθάριστοι βασικοί μισθοί στο δημόσιο θα πρέπει να κυμαίνονται από 684 έως 958 ευρώ το μήνα και να καταβάλλονται για 2 χρόνια μόνο σε όσους προσλαμβάνονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου μισθολογίου και μετά. Οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα είναι μόνιμοι αλλά «δόκιμοι», δηλαδή θα προσλαμβάνονται δοκιμαστικά. Με τη συμπλήρωση δυο ετών θα κρίνονται για το έργο τους κι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα μονιμοποιούνται, αλλιώς θα απολύονται.
Περαιτέρω, η πρώτη φάση του σχεδίου, για το οποίο πιέζουν οι δανειστές την κυβέρνηση, προβλέπει την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» την οποία λαμβάνουν περίπου 60.000 υπάλληλοι που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου, κυρίως του υπουργείου Οικονομικών.
Στην πλήρη εξέλιξή του, το σχέδιο των δανειστών προβλέπει την κατάργηση όλων των ισχυόντων σήμερα μισθολογικών κλιμακίων και τη διαμόρφωση των αμοιβών στο δημόσιο αποκλειστικά με βάση κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας με μόνο δεσμευτικό όρο το συνολικό ύψος των μηνιαίων αποδοχών να μην είναι χαμηλότερο από τα κατώτατα επίπεδα που θα ισχύουν κατά περίπτωση για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Το σχέδιο για τους δημόσιους υπάλληλους που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος:
1.Καθιέρωση του θεσμού του «δόκιμου υπαλλήλου», ο οποίος θα εργάζεται δοκιμαστικά για 2 χρόνια με μισθό που θα προσδιορίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή με βάση το ποσό των 586 ευρώ το μήνα.
2.Κατάργηση της λεγόμενης «υπερβάλλουσας μείωσης» την οποία λαμβάνουν περίπου 60.000 υπάλληλοι σε διάφορα υπουργεία (καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι σε εφορίες, τελωνεία, την ΕΛΣΤΑΤ, κ.α.) εξαιτίας των μειώσεων στις αποδοχές τους από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο.
3.Κατάργηση-σε μια «εξελιγμένη φάση» του σχεδίου-όλων των άλλων μισθών που έχουν καθοριστεί στους υψηλότερους βαθμούς και στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια και διαμόρφωση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που επικρατεί σήμερα στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή με τη μορφή των ατομικών συμβάσεων και με βάση κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας.
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου