ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ
Τέλος στις «οργισμένες Τετάρτες» με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Tης Μαρίας Βουργάνα
Τέλος στις σκηνές χάους και έντασης που διαδραματίζονται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών το οποίο γιγαντώνεται και «μπλοκάρει» τους πλειστηριασμούς ακινήτων επιχειρεί να βάλει τώρα η κυβέρνηση επιλέγοντας ως λύση τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα γίνονται χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν στοχοποιηθεί και δέχονται επιθέσεις και απειλές, ενώ στη διαδικασία θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος και οι προσφορές από του πλειοδότες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά εξασφαλίζοντας έτσι μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία. Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προβλέπεται στις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί.
Σύμφωνα με τον ΚΠΔ η διαδικασία διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, όλες οι σχετικές λεπτομέρειες, καθώς και οι ειδικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2016.
Aγώνας δρόμου
Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην πρωτοβουλία αυτή. Τώρα, βλέποντας τις εικόνες έντασης που επικρατούν κάθε εβδομάδα στα Ειρηνοδικεία αλλά και μπροστά στο κίνδυνο να απαξιωθεί το μέτρο των πλειστηριασμών, που έχουν σχεδόν «παγώσει» μετά και την αποχή των συμβολαιογράφων, επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων.
Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην πρωτοβουλία αυτή. Τώρα, βλέποντας τις εικόνες έντασης που επικρατούν κάθε εβδομάδα στα Ειρηνοδικεία αλλά και μπροστά στο κίνδυνο να απαξιωθεί το μέτρο των πλειστηριασμών, που έχουν σχεδόν «παγώσει» μετά και την αποχή των συμβολαιογράφων, επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων.
Τη λύση αυτή προσυπογράφουν και οι τράπεζες, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν εδώ και αρκετό καιρό οι δανειστές. Μάλιστα, το θέμα αυτό βρέθηκε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων που είχε η ελληνική πλευρά με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων προτείνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε πρόσφατη μελέτη του για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, το Ταμείο θεωρεί ότι το μέτρο αυτό θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, και τη διαφάνεια στην αγορά των πλειστηριασμών.
Οπως αναφέρει το ΤΧΣ, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενθαρρύνουν τη συμμετοχή περισσότερων πλειοδοτών σε μια διαδικασία πλειστηριασμού και κάνουν τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και διαφανή και ενδεχομένως πιο επικερδή για τον πωλητή.
Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος που είναι επισπεύδων, δηλαδή αυτός που κινεί τη διαδικασία του πλειστηριασμού να προχωρεί στη διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ίδιου ή του συμβολαιογράφου. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και οι προσφορές από τους πλειοδότες, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θεωρείται ότι είναι εύκολο να στηθεί αφού υπάρχει ήδη από το 2013 το μοντέλο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-auction) του ΤΑΙΠΕΔ.
Ξανά το 2017
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δημοσίων ακινήτων είχαν «παγώσει» για αρκετούς μήνες και ενεργοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ για τον Ιανουάριο του 2017 έχουν προγραμματιστεί διαγωνισμοί πώλησης και μακροχρόνιας μίσθωσης 50 ή 30 ετών ακινήτων σε Ρόδο, Ναύπλιο, Χαλκιδική, Λασίθι, Κρήτη, Καλαμάτα, Καβάλα και Αθήνα.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δημοσίων ακινήτων είχαν «παγώσει» για αρκετούς μήνες και ενεργοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ για τον Ιανουάριο του 2017 έχουν προγραμματιστεί διαγωνισμοί πώλησης και μακροχρόνιας μίσθωσης 50 ή 30 ετών ακινήτων σε Ρόδο, Ναύπλιο, Χαλκιδική, Λασίθι, Κρήτη, Καλαμάτα, Καβάλα και Αθήνα.
Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς θεωρείται τώρα επιβεβλημένη μετά τα φαινόμενα προπηλακισμών που υπήρξαν στα δικαστήρια της χώρας και τα οποία έχουν οδηγήσει στην αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς που δεν έχουν τη συναίνεση των ιδιοκτητών ακινήτων.
Όμως το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα που έχουν βγάλει όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο και οι ιδιώτες. Υπάρχει κίνδυνος πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες και εντάσεις να κρυφτούν όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών και έχουν εντοπιστεί από τις τράπεζες.
Μεγαλώνει ο κατάλογος με τα ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί»
Παρά την αποχή των συμβολαιογράφων, οι ενέργειες για την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί συνεχίζονται. Η ιστοσελίδα με τις ανακοινώσεις για τους πλειστηριασμούς που επίκεινται, εμπλουτίζεται συνεχώς. Κάθε μέρα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα τουλάχιστον 20 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων.
Μέχρι χθες οι πλειστηριασμοί που έχουν ανακοινωθεί είχαν φτάσει τους 942, από περίπου 850 πριν από μια εβδομάδα. Ο κατάλογος με τις υποθέσεις οφειλετών, που τα ακίνητά τους βγαίνουν στο σφυρί λόγω οφειλών σε τράπεζες ή σε ιδιώτες μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Πολλοί από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα έχουν επισπεύδοντες ιδιώτες και εταιρείες.
Μεγάλος αριθμός αφορά εμπορικά ακίνητα. Μεταξύ των ακινήτων που είναι προγραμματισμένα να βγουν σε πλειστηριασμό τον Ιανουάριο είναι δύο ακίνητα της εταιρείας CITY NEWS Α.Ε. στην Καλλιθέα για οφειλές προς ιδιώτη. Η τιμή πρώτης προσφοράς για ένα από τα δύο ακίνητα στα οποία στεγάζεται τηλεοπτικός σταθμός έχει οριστεί στα 794.504,66 ευρώ.
Και τηλεοπτικός σταθμός
Ο τηλεοπτικός σταθμός είναι συμφερόντων πολιτικού προσώπου, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν και αρχηγός κόμματος.
Ο τηλεοπτικός σταθμός είναι συμφερόντων πολιτικού προσώπου, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν και αρχηγός κόμματος.
Τρία ακόμα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί τον Ιανουάριο ανήκουν στην εταιρεία Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Α.Ε. για οφειλές προς ιδιώτες. Λιγότερες είναι οι κατοικίες που έχουν ανακοινωθεί στα προγράμματα πλειστηριασμών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν οφειλές προς ιδιώτες.
Πάντως τόσο οι τράπεζες όσο και το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για πρώτες κατοικίες, ούτε ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού που αδυνατούν να ανταποκριθούν στη δόση του δανείου τους.
Επίσης πολλά ακίνητα που βρίσκονται στα προγράμματα πλειστηριασμών αφορούν μεγάλες οφειλές, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα σε πολλές υποθέσεις ο επισπεύδων, δηλαδή αυτός που έχει κινήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η Αγροτική Τράπεζα ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τράπεζες που δεν υφίστανται με αυτή τη νομική μορφή.
«ΝΕΚΡΗ» Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ
Στοιχεία - σοκ: Τουλάχιστον 500 χιλιάδες διαμερίσματα είναι άδεια
Τουλάχιστον 500 χιλιάδες σπίτια είναι άδεια και αναζητούν αγοραστή, σε μια «νεκρή» αγορά ακινήτων. Αυτό τονίζει ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions.
Κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην κτηματαγορά ο κ. Χαραλαμπόπουλος επισημαίνει ότι η μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας άρχισε να σημειώνεται σταδιακά από το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα έτσι ώστε η σωρευτική μείωση να είναι περί το 95% !
Τα χρόνια της κρίσης έχουμε ταυτόχρονα τα ακόλουθα γεγονότα:
- Αναχώρηση πολλών χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας
- Αναχώρηση πολλών ξένων που εργαζόντουσαν στην Ελλάδα (Αλβανοί, Ρουμάνοι, κλπ) λόγω έλλειψης απασχόλησης στη χώρα μας
- Επιστροφή πολλών νέων στην πατρική στέγη μη αντέχοντας οικονομικά να διατηρήσουν την κατοικία που ζούσαν
- Επιστροφή πολλών Ελλήνων στα χωριά τους λόγω της κρίσης
- Δημογραφικό με συνεχείς μειωτικές τάσεις του πληθυσμού της χώρας μας
- Κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να μένουν κενά πολλά γραφεία και καταστήματα.
Τα γεγονότα αυτά έχουν δημιουργήσει πολλές χιλιάδες κενά διαμερίσματα που αν συνδυασθούν και με τα κενά - απούλητα «καινούργια» που τελείωσαν ως το 2010 (που σύμφωνα με πολλές προσεγγίσεις είναι της τάξης των 200.000 διαμερισμάτων) οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 500.000 διαμερίσματα παλιά και καινούργια είναι κενά μη ευρίσκοντας χρήστη ή αγοραστή. Η επίδραση του δημογραφικού κρίνεται επίσης σημαντική στον περιορισμό της ζήτησης.
Υποχώρηση τιμών
Παράλληλα τα χρόνια της κρίσης έχει σημειωθεί σημαντικότατη μείωση των τιμών των κατοικιών που σε μεσοσταθμικά επίπεδα (κατά την ΤτΕ) είναι της τάξης του 42%. Τούτο σημαίνει ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις η πτώση φτάνει και το 60% ενώ σε άλλες το 30%, όπου συνήθως τα μεγάλα ποσοστά μείωσης αναφέρονται σε ακίνητα μεγάλου εμβαδού που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, ενώ τα μικρά ποσοστά πτώσης με μικρά διαμερίσματα σε μέσες περιοχές. Έχουμε φτάσει στο σημείο να πωλούνται παλαιά διαμερίσματα ακόμη και αντί 350 €/Μ2
Ένας άλλος παράγοντας είναι η πτώση των αμοιβών των εργαζομένων σε ποσοστά άνω του 25%, η μεγάλη μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ, ενώ τα παραμένοντα μεγάλα ποσοστά ανεργίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα νοικοκυριά έχουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες (λόγω και της μεγάλης φορολογίας) και δε μπορούν να … ονειρευτούν την οικοδόμηση νέας οικοδομής, όπως γινόταν παλιά.
Το κόστος ανέγερσης νέων οικοδομών κινείται στα επίπεδα των 950 €/Μ2 και αν προστεθεί η αξία του οικοπέδου και κάποιο ελάχιστο επιχειρηματικό όφελος, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι τελείως ασύμφορη η ανέγερση νέων κατασκευών.
Αν λάβουμε υπόψη επίσης ότι μέσω των πλειστηριασμών θα μπούν στην αγορά επιπλέον ακίνητα, δηλαδή θα αυξηθεί η προσφορά, ενώ η ζήτηση είναι … αναιμική, τούτο έρχεται να συντείνει στην αναμενόμενη περαιτέρω μείωση τιμών.
Πέραν αυτών η μεγάλη φορολογία που έχει επιβληθεί στο ακίνητο αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα, να έχει κανείς ακίνητα πέραν των απολύτως απαραίτητων για ιδιόχρηση. Ήδη έχουμε σε άνθηση την αποποίηση κληρονομιάς ακινήτων, διότι κατάντησε η κατοχή ακινήτου να είναι πλέον βάρος (κυκλοφορεί και το ανέκδοτο .. μη με πειράζεις γιατί θα σου γράψω ακίνητο).
Τα παραπάνω αναφερθέντα μας δείχνουν ότι σήμερα , όσο θα διαρκεί η κρίση, αλλά και αρκετά χρόνια μετά από αυτήν, είναι τελείως ασύμφορο να κτίσει κανείς ακίνητο διότι το κόστος κατασκευής είναι μεγάλο ενώ στην αγορά, αν πραγματικά το χρειάζεται, μπορεί κανείς να βρει καλά ακίνητα σε τιμές ακόμη και κάτω από το κόστος κατασκευής. Σήμερα δεν υπάρχει ομαλή λειτουργία της αγοράς και το πάνω χέρι το έχουν οι πολύ σπάνιοι αγοραστές.
ΣΗΜ: Οι ελάχιστες νεοανεγειρόμενες οικοδομές, αποτελούν απλώς την εξαίρεση στον κανόνα.
Ο μόνος τομέας νέων κατασκευών είναι εκείνος των ξενοδοχείων σε περιοχές υψηλού τουρισμού με συνήθως μεγάλη πληρότητα.
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Εντείνεται η αστυφιλία και εγκαταλείπεται η ύπαιθρος
Μελέτη για το μέλλον του κλάδου των ακινήτων παγκοσμίως τα επόμενα 20 χρόνια, η οποία ξεκίνησε το 2012 παρουσιάστηκε στη διάρκεια του συνέδριο Prodexpo που γίνεται στην Αθήνα.
Στην ενότητα ″Real Estate 2020″: Τάσεις και Εξελίξεις'', ο πρόεδρος της RICS Hellas Γιάννης Γκάνος, παρουσίασε τις βασικές διαπιστώσεις της μελέτης.
Πρώτη διαπίστωση της έρευνας είναι η τάση αστικοποίησης και μεγέθυνσης στις πόλεις μεταξύ 1 - 5 εκατ. κατοίκων, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνεται ένταση των οικονομικών ανισοτήτων, αλλά και αλλαγές στα δημογραφικά χαρακτηριστικά, με συνέπεια την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κίνα μέχρι το 2030 θα έχει το 25% της μέσης τάξης παγκοσμίως, κάτι που δείχνει τάση προς τις νέες αγορές, ενώ το 2015 η ίδια χώρα παρουσίασε αύξηση στις υποδομές, κάτι το οποίο γίνεται και στις ΗΠΑ και την Ινδία. Ως σημαντική παράμετρος στην έρευνα αναφέρεται και η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ την ίδια στιγμή στην Ασία και την Αφρική ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.
Στην μελέτη τονίζεται, επίσης, ότι το νέο εργασιακό περιβάλλον μεταβάλλεται με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, ενώ ο τομέας ανάπτυξης ακινήτων θα σημειώνει σημαντική πρόοδο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και καταγράφοντας μεγάλο όγκο συναλλαγών.
Σε σχέση δε, με την εισαγωγή της τεχνολογίας στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων η έρευνα αναδεικνύει ότι έχει επιφέρει μεγάλες μεταβολές, με την ανάγκη σημαντικών δράσεων, την ανάδειξη ταλέντων, τη βελτίωση της ηθικής, την ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας, των αειφόρων πόλεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών.
Στην ενότητα ″Διεύρυνση των τάσεων στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα και συμπεριφορά των επενδυτών στη διαμόρφωση αξιών: Η περίπτωση των πλειστηριασμών'', ο Αλέξανδρος Βασιλείου, REV, πολιτικός μηχανικός, οικονομολόγος, μέλος Δ.Σ. ΣΕΚΕ, Εθνική Τράπεζα και ο Μάριος Μαργέλος, REV, MRICS οικονομολόγος, υπεύθυνος Τομέα Εκτιμήσεων Ακινήτων Πειραιώς Real Estate, κατέδειξαν τον σημαντικό ρόλο της αγοράς κατοικίας στην οικονομία, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, τονίζοντας ότι από τους κύριους παράγοντες στην διαμόρφωση των αξιών των ακινήτων είναι το μέγεθος εισοδήματος των νοικοκυριών, δημογραφικοί παράγοντες, τα επιτόκια, αλλά και η φορολόγηση.
Παράλληλα, έκαναν λόγο για μεγάλη διψήφια αύξηση των τιμών των αξιών το 2008, κάτι που έπεσε κατακόρυφα από το 2009 και ύστερα.
Αναφορικά με το μέγεθος της οικοδομικής δραστηριότητας, τόνισαν ότι μέχρι το 2005 ήταν αυξητικά σταθερό, κάτι που άρχισε να μειώνεται στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, ενώ σε σχέση με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, κατέδειξαν παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα, η αστάθεια, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, πληροφοριακών συστημάτων και ηλεκτρονικών υποδομών, αλλά και ανταποδοτικών ωφελειών προς τους ιδιοκτήτες.
Ως αιτίες για την πτώση στην αγορά ακινήτων αναφέρθηκαν και από τους δύο η οικονομική κρίση, η μεγάλη ζήτηση, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά και οι αυξημένες τιμές.
Σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, ανέφεραν ότι από το 2009 μέχρι το 2015 είχαν πτωτική πορεία, η οποία πλέον ανακάμφθηκε το 2016 και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέχρι το 2020, ενώ υπάρχει και αύξηση στους πλειοδότες. Σε αυτή την αυξητική τάση περιλαμβάνονται οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου και των ιδιωτών, ενώ οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες εξακολουθούν να είναι, επί της ουσίας, ελάχιστοι.
Αναφορικά, τέλος, με τη συμπεριφορά των ιδιωτών στους πλειστηριασμούς, διαπιστώνεται ότι τα ακίνητα πωλήθηκαν τελικά, στην πραγματική αγοραία αξία τους, ενώ η τάση για πλειοδοτικό ενδιαφέρον μειώνεται από τα μέσα του πρώτου χρόνου της διαδικασίας για τα λιγότερα εμπορικά ακίνητα.
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΑΦΕΙΕΣ
ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στο φόρο ακινήτων από το 2017
Αγωνία επικρατεί σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων για την επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της περιουσίας τους. Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που υπόσχεται η κυβέρνηση βρίσκονται στονα αέρα, όπως στον αέρα βρίσκεται και ο φόρος υπεραξίας που πρέπει να ισχύσει από το 2017.
Στα αγροτεμάχια, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σχεδιάζεται να επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος σε «ήπια μορφή», ενώ μελετάται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.
Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές προγραμματίζεται να ισχύσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα αφορολόγητα των γονικών παροχών και των κληρονομιών, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η αλλαγή των αξιών βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων θα επηρεάσουν και τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2018.
Στα αγροτεμάχια, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σχεδιάζεται να επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος σε «ήπια μορφή», ενώ μελετάται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.
Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές προγραμματίζεται να ισχύσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα αφορολόγητα των γονικών παροχών και των κληρονομιών, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η αλλαγή των αξιών βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων θα επηρεάσουν και τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2018.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώτος χρονικά, παράγοντας αβεβαιότητας για την κτηματαγορά είναι η ενεργοποίηση του «φόρου υπεραξίας», ενός φόρου που νομοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά «πάγωσε» για δύο χρόνια λόγω πλήρους αδυναμίας εφαρμογής του. Τον φόρο υπεραξίας τον πληρώνει ο πωλητής για το κέρδος που μπορεί να προκύψει από την αγοραπωλησία του ακινήτου. Επισήμως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πάρει θέση επί του θέματος. Γεγονός είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα για επιβολή του μέτρου, οπότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο η περίοδος «παγώματος».
Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος για τα έσοδα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επιμένουν στο ότι εξετάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού, ώστε ο φόρος να υπολογίζεται βάσει της αξίας της περιουσίας του καθενός, χωρίς όμως να θιγεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα.
Πάντως, το πιο πιθανό είναι ότι το 2017 οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ θα είναι:
-Η επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, αλλά με «μειωτικούς συντελεστές» επί της αξίας των αγροτεμαχίων για να αποφευχθούν υπέρογκες επιβαρύνσεις.
-Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για τον άγαμο ή 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο
Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών GLP Values, μόνο από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ οι τιμές των κατοικιών έχουν υποστεί πτώση της τάξεως του 18%.
Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος για τα έσοδα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επιμένουν στο ότι εξετάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού, ώστε ο φόρος να υπολογίζεται βάσει της αξίας της περιουσίας του καθενός, χωρίς όμως να θιγεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα.
Πάντως, το πιο πιθανό είναι ότι το 2017 οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ θα είναι:
-Η επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, αλλά με «μειωτικούς συντελεστές» επί της αξίας των αγροτεμαχίων για να αποφευχθούν υπέρογκες επιβαρύνσεις.
-Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για τον άγαμο ή 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο
Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών GLP Values, μόνο από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ οι τιμές των κατοικιών έχουν υποστεί πτώση της τάξεως του 18%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου