Δουλειές υπάρχουν αλλά με μισθούς… πείνας
Η ανεργία μειώθηκε, αλλά οι «φτωχοί» εργαζόμενοι των 500 ευρώ ολοένα και πληθαίνουν
Το 20% των εργαζομένων έχει βυθιστεί μισθολογικά στα χρόνια της κρίσης, με το 33,4% να αμείβεται με λιγότερα από 600 ευρώ μεικτά. Το 40% των ιδιωτικών υπαλλήλων δεν πληρώνει εφορία καθώς το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το όριο του αφορολογήτου
Μείωση της ανεργίας μεν, με μισθούς… πείνας δε. Η επεξεργασία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στο ΙΚΑ αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα: οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα «μετρήθηκαν» στο τέλος του 2016 σε περίπου 1,8 εκατομμύρια άτομα. Από αυτούς, τουλάχιστον 600.000 ή ο ένας στους τρεις είχε εξασφαλίσει αμοιβή μικρότερη των 600 ευρώ τον μήνα μεικτά. Μέσα σε μόλις μια διετία –χρόνος πολύ περιορισμένος για να αποτυπωθούν μεταβολές στη μισθολογική πυραμίδα- το ποσοστό των «φτωχών» μισθωτών που υποχρεούνται να επιβιώσουν με λιγότερα από 510 ευρώ καθαρά, έχει αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες: τον Δεκέμβριο του 2014 η αναλογία αυτών που αμείβονται με λιγότερα από 600 ευρώ μεικτά στο σύνολο των ασφαλισμένων ήταν 31,6%, τον Δεκέμβριο του 2015 το ποσοστό αυξήθηκε σε 33,3% και τον Δεκέμβριο του 2016 ακόμη περισσότερο στο 33,4%. Αν γίνει σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2009 δηλαδή πριν ξεκινήσει η πολυετής περιπέτεια των μνημονίων, τα ευρήματα είναι εφιαλτικά: προ επταετίας, μόλις το 13,7% των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα αμειβόταν με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα κάτι που σημαίνει ότι στα χρόνια που πέρασαν, το 20% του συνόλου των εργαζομένων –αν και τυχερό υπό μία έννοια λόγω του ότι βρήκε δουλειά- βυθίστηκε στη βάση της μισθολογικής πυραμίδας.
Το φαινόμενο της μείωση της ανεργίας με μισθούς πείνας μόνο αδιάφορο δεν μπορεί να αφήνει το οικονομικό επιτελείο. Το 2017, κλείνει με αύξηση στις εισπράξεις από ασφαλιστικές εισφορές λόγω του ότι διευρύνθηκε αισθητά ο αριθμός των εργαζομένων και κατά συνέπεια αυξήθηκε το ποσό τόσο των εργοδοτικών εισφορών, όσο και των εισφορών που καταβάλλει ο εργαζόμενος. Ήδη στο 8μηνο, οι εισπράξεις από τις ασφαλιστικές εισφορές εμφανίζονται ενισχυμένες στα 13,772 δις. ευρώ από 12,624 δις. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχιστούν οι προσλήψεις με τον ίδιο ρυθμό ώστε να υπάρξουν πρόσθετα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και το 2018. Για τις ανάγκες του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς αυτό θεωρείται απαραίτητο καθώς έχει προϋπολογιστεί ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων. Δεδομένου ότι οι περισσότερες προσλήψεις γίνονται με πολύ χαμηλούς μισθούς –αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διευρύνεται συνεχώς χρόνο με τον χρόνο η βάση της μισθολογικής πυραμίδας- η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 1,519 δις. ευρώ το 2018 στα ασφαλιστικά ταμεία προϋποθέτει –μεταξύ άλλων- και μεγάλο αριθμό νέων προσλήψεων ικανό να στείλει την ανεργία κάτω από το 20% για πρώτη φορά από τότε που μπήκαμε στην εποχή των μνημονίων.
ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ
Εκεί που είναι χειρότερα τα πράγματα, είναι στα φορολογικά έσοδα. Παρά τη μείωση του αφορολογήτου από τα 9545 ευρώ που ήταν την περίοδο 2013-2015 στα 8636 ευρώ ο αριθμός των εργαζομένων που αν και βρίσκουν δουλειά δεν πληρώνουν καθόλου φόρο, γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Στις τάξεις των ιδιωτικών υπαλλήλων, υπολογίζεται ότι περίπου οι 4 στους 10 δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για την εφορία καθώς το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά ακόμη και το κουτσουρεμένο όριο του αφορολογήτου.
Τα νούμερα βάσει των οποίων δημιουργείται πλέον η μισθολογική πυραμίδα στον ιδιωτικό τομέα είναι αποκαρδιωτικά:
- Από το σύνολο των περίπου 1,8 εκατομμυρίων ασφαλιστικών στον ΕΦΚΑ, θέση πλήρους απασχόλησης έχουν οι 1.346.081 ενώ μερικής απασχόλησης οι 598.186 (σ.σ το άθροισμα οδηγεί και σε μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων κάτι όμως που δεν ισχύει καθώς υπάρχουν και οι διπλοθεσίτες). Η μερική απασχόληση, εμφανίζεται πολύ έντονα σε κλάδους που δημιουργούν αυτή την περίοδο νέες θέσεις εργασίας όπως είναι ο τουρισμός. Οι μερικώς απασχολούμενοι στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια είναι 175.000 άτομα με βάση τα στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου όταν για τον ίδιο μήνα, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 108.000.
- Οι έξι στους 10 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα έχουν πλέον τριψήφιες μηνιαίες αμοιβές με το 1000άρικο να έχει γίνει μακρινό όνειρο. Περίπου 1,1 εκατομμύρια άτομα στο σύνολο των 1,8 εκατομμυρίων εργαζομένων δεν ξεπερνούν το όριο που προαναφέρθηκε ενώ το ποσοστό στο σύνολο φτάνει στο 59,9% όταν πέρυσι ήταν 58,8% και το 2014 56,8%.
- Οι υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι αποτελούν πλέον ισχνή μειοψηφία. Άνω των 2500 ευρώ μεικτά, εξασφαλίζουν πλέον μόλις το 6,4% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το ποσοστό αυτό παραμένει περίπου σταθερό τα τελευταία χρόνια καθώς μεταφράζεται σε μόλις 121 χιλιάδες άτομα. Το 2009, έφτανε στο 10%
Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου