Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Σχεδόν 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ08:00 |
Μαστίγιο οι κατασχέσεις για τους απλήρωτους φόρους
Ολο και λιγότεροι φορολογούμενοι σπεύδουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο υπό το βάρος της υπερφορολόγησης, με αποτέλεσμα το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο
  0  0 Google +0  0
    
Τα χρέη προς την Εφορία πνίγουν τα νοικοκυριά, ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει με ρυθμούς πολυβόλου τις κατασχέσεις και τρυπώνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών βάζοντας στο χέρι καταθέσεις, μισθούς, ενοίκια και άλλα εισοδήματα.   
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει τους φορολογουμένους στο κυνήγι του τυχερού λαχνού που θα κερδίζει 1.000 ευρώ κάθε μήνα προκειμένου να  χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους. Στόχος, να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να περιοριστούν η φοροδιαφυγή και η τρύπα που έχει ανοίξει στα φορολογικά έσοδα.  
Ομως τα νοικοκυριά υπό το βάρος της υπερφορολόγησης αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα οι φόροι που αφήνουν απλήρωτους να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Τον Αύγουστο, πριν ακόμη ξεκινήσει η πληρωμή του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, στοιχείο που δικαιολογεί και το κραχ στα φορολογικά έσοδα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία φούσκωσαν τον Αύγουστο κατά 1,068 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 938 εκατ. ευρώ είναι οι απλήρωτοι φόροι. Από την αρχή του έτους τα φέσια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Εφορία έφθασαν τα 8,551 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 98,23 δισ. ευρώ, και απέχουν μια ανάσα από το όριο των 100 δισ. ευρώ.
Οσο αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορολογουμένων τόσο η Εφορία πατάει το γκάζι των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς για να βάλει στο ταμείο τους φόρους που έχουν επιβληθεί.  

ΠΗΡΑΝ 3,14 δισ. ευρω. Μέσω του μπαράζ των κατασχέσεων που έγιναν σε 132.452 οφειλέτες από την αρχή του έτους αλλά και των ρυθμίσεων που «τρέχουν», η ΑΑΔΕ εισέπραξε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 3,14 δισ. ευρώ (1,97 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη και ακόμη 1,177 ευρώ από τις φρέσκες οφειλές).
Ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία έχουν 3.857.086 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων βρέθηκαν 971.508 οφειλέτες, ενώ με αναγκαστικά μέτρα απειλούνται 1.652.508 οφειλέτες.

ΦΟΡΟ-ΛΟΤΑΡΙΑ. Οι φορολογούμενοι περιμένουν τώρα την πρώτη κλήρωση της φορο-λοταρίας που θα γίνει στο τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου. Ολοι, ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους το πλαστικό χρήμα για να χτίσουν το αφορολόγητο όριο, δικαιούνται ένα λαχνό για καθένα ευρώ συναλλαγής μέχρι και τα 100 ευρώ. Για μεγαλύτερες συναλλαγές το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων ηλεκτρονικών συναλλαγών του φορολογουμένου. Κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών θα μοιράζει σε 1.000 τυχερούς 1.000 ευρώ που θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψαν οι Κατερίνα Παπανάτσιου, Γιώργος Πιτσιλής και Γιώργος Χουλιαράκης:
- Οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται πριν από την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής στη διεύθυνση  www.aade.gr.
- Οσοι κερδίζουν θα ενημερώνονται με e-mail.  
- Οι κληρώσεις πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές.
- Σε περίπτωση που περισσότεροι από έναν τυχεροί λαχνοί ανήκουν στον ίδιο φορολογούμενο, αυτός δικαιούται το έπαθλο μόνο μία φορά. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί στην περίπτωση αυτή αντικαθίστανται  από τους αναπληρωματικούς λαχνούς.
- Τα 1.000 ευρώ πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο φορολογούμενος. Απαιτείται να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος. Οσοι κληρωθούν και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό θα έχουν προθεσμία τριών μηνών για να το πράξουν. Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στους αναπληρωματικούς.
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: