Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Ηλεκτρονικός Πλειστηριασμός: Τι αλλαγές ισχύουν και τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες;

Ηλεκτρονικός Πλειστηριασμός: 

Τι αλλαγές ισχύουν και τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες;

Στραμμένη η προσοχή των τραπεζών στους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες και στα ακίνητα μεγάλης αξίας
Την προσοχή τους έχουν στρέψει οι τράπεζες στους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης χρηματικής αξίας, που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, αποφεύγουν τις χρηματικές υποχρεώσεις τους προς αυτές.
Συγκεκριμένα, έπειτα από την συνάντηση που είχαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών με εκπροσώπους της ΚΕΤ στη Φρανκφούρτη, σκιαγραφήθηκε το προφίλ των στρατηγικών κακοπληρωτών ακινήτων που κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό, ενώ έγινε σαφές πως οι μέχρι τώρα διαδικασίες αποπληρωμής των οφειλόμενων, δεν είναι πλέον αποδεκτές.
Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν σε νέο πλάνο που θα παρουσιάζει πρόοδο στο κομμάτι των οφειλών.  Στόχος είναι να εκμεταλλευτούν την νέα ρύθμιση που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ακινήτων, που αλλάζει το τοπίο αποπληρωμής των χρεών. Η GeniusRealEstateενημερώνει για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες ακινήτων.
Τι αλλάζει με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό
Από 1η Σεπτεμβρίου 2017 ενεργοποιήθηκε ο νέος ηλεκτρονικός τρόπος πλειστηριασμού. Ωστόσο, οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν από το Δεκέμβριο 2017 καθώς ο δανειολήπτης πρέπει να έχει ενημερωθεί για την αλλαγή αυτή δύο μήνες πριν.  Όσοι προστατεύονταν από τους πλειστηριασμούς μέχρι και σήμερα, θα συνεχίζουν να προστατεύονται. Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός πλέον θα πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο, με δίκαιο και αδιάβλητο τρόπο, με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος πραγματοποίησης του πλειστηριασμού. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως ο συμβολαιογράφος δεν θα πηγαίνει στο Ειρηνοδικείο, για την όλη διαδικασία. Ο δανειστής επίσης, έχει την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ του φυσικού ή του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ μέχρι τώρα ο φυσικός γινόταν μόνο μια. Ωστόσο, τονίζεται πως πριν τον πλειστηριασμό προηγούνται τα στάδια του κώδικα δεοντολογίας και η δικαστική διαδικασία, ώστε να διαπιστωθούν οι προθέσεις του δανειολήπτη για την αποπληρωμή του χρέους. Συνεχίζει να ισχύει όπως και το προηγούμενο διάστημα, πως ο πλειστηριασμός με βάση το νόμο δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα των 7 μηνών από την κατάσχεση, πράγμα που πιστοποιεί για τον οφειλέτη, πως είτε είναι φυσικός, είτε είναι ηλεκτρονικός, ο πλειστηριασμός αποτελεί την ύστατη λύση.
Ποια είναι τα δικαιώματα των δανειοληπτών με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό
Οι δικαστικές εγγυήσεις των οφειλετών διατηρούνται κανονικά, όπως ίσχυε και με το φυσικό πλειστηριασμό! Συγκεκριμένα, απαιτείται δικαστική απόφαση ή διαταγή, που επιβεβαιώνει το ύψος των οφειλών του ιδιοκτήτη ακινήτου. Επίσης, συνεχίζουν να ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες, δηλαδή η ενημέρωση του οφειλέτη πριν τις δικαστικές ενέργειες και ο κώδικας δεοντολογίας, όπως επίσης και όλες οι διαδικασίες που ακολουθούνταν μέχρι πρότινος για την επιβεβαίωση από την μεριά των τραπεζών για την προθυμία του δανειολήπτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, αν όντως έχει την οικονομική δυνατότητα. Επίσης, εξετάζεται λεπτομερώς αν πρόκειται για έναν δανειολήπτη που βρέθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω της κρίσης, της μείωσης του μισθού και του εισοδήματός του. Σε περίπτωση, των παραπάνω αιτιών, ο δανειολήπτης βρίσκει την ανταπόκριση από τις τράπεζες, για τις οφειλές του. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ακίνητό σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην GeniusRealEstateτης Αγίας Παρασκευής στα τηλέφωνα 00302121051079, 00302251037719 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατό μαζί σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: