Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Τα χρέη προς τα Ταμεία στην ατζέντα κυβέρνησης – θεσμών

Τα χρέη προς τα Ταμεία στην ατζέντα κυβέρνησης – θεσμών

3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Τα χρέη προς τα Ταμεία στην ατζέντα κυβέρνησης – θεσμών
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Την πρώτη συνάντησή της με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών στο πλαίσιο της γ΄ αξιολόγησης του προγράμματος θα έχει σήμερα το μεσημέρι η Υπ. Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου.
Η ατζέντα  της συνάντησης  θα αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες και θα συμμετάσχουν εκτός από την κ. Αχτσιόγλου οι Υπουργοί ​Δημήτρης ​Παπαδημητρίου (Οικονομίας), ​Ευκλείδης ​Τσακαλώτος (Οικονομικών) και  ​Σταύρος ​Κοντονής (Δικαιοσύνης).
Η σημερινή συνάντηση αναμένεται από ελληνικής πλευράς να διεξαχθεί σε θετικό κλίμα, με βάση –τουλάχιστον τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης  η οποία έγινε σε τεχνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών διάκεινται θετικά στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000-50.000 ευρώ.
Αν η χθεσινή διαφαινόμενη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό "περάσει" σήμερα και σε ανώτατο επίπεδο, τότε κάτι τέτοιο θα αποτελέσει θετικό πρόκριμα για τη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη έως 20.000 ευρώ προς τα ταμεία, η οποία αφορά τους αυταπασχολούμενους. 
Υπενθυμίζεται πως η σχετική εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση εκκρεμεί, ενώ η κα. Αχτσιόγλου έχει δηλώσει πως θα εκδοθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε για το γ΄τρίμηνο του 2017 το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών προς τα Ταμεία την περασμένη Παρασκευή, μέχρι  το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είχαν υποβληθεί 43 αιτήσεις από οφειλέτες που έχουν οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Από τις αιτήσεις αυτές, οι 10 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές ενώ οι υπόλοιπες 33 αφορούν διμερή διαπραγμάτευση με το Κ.Ε.Α.Ο.
Το συνολικό ποσό το οποίο αιτήθηκαν οι οφειλέτες να ρυθμίσουν φτάνει τα 3,2 εκατ. ευρώ. 
Πιο συγκεκριμένα, 7 αιτήσεις έγιναν για χρέη έως 20.000 ευρώ, 19 αιτήσεις για χρέη 20.001 -50.000 ευρώ, 14 αιτήσεις αφορούσαν χρέη 50.001 -250.000 ευρώ, 3 αιτήσεις έγιναν  για χρέη 250.001 -500.000 ευρώ.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, με τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή στο διάστημα Μαρτίου –Ιουνίου 2015, υπάρχει σταδιακή ένταξη περισσότερων οφειλετών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, σύμφωνα με το ΚΕΑΟ.
Αυτό, αναφέρεται στη γ΄ τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ κι έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των εισπράξεων από ρυθμίσεις, καθώς οι οφειλές ρυθμίζονται σε λιγότερες δόσεις με υψηλότερο ποσό μηνιαίας δόσης. Από τους 44.226 οφειλέτες του Κ.Ε.Α.Ο. που απώλεσαν την ρύθμιση των 100 δόσεων, οι 7.776 έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση.
Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2017 όλες οι ενεργές ρυθμίσεις είναι συνολικά 63.243 και το ρυθμισμένο ποσό 1,8 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως τα χρέη των εργοδοτών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών προς τα ταμεία ανέρχονται σε 30,5 δισ. ευρώ. 
Διαβάστε ακόμα

Κλίμα συναίνεσης για τους μικρούς οφειλέτες του εξωδικαστικού

13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Κλίμα συναίνεσης για τους μικρούς οφειλέτες του εξωδικαστικού
Της Αλεξάνδρας Γκίτση 
Θετικά διακείμενα, στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000-50.000 ευρώ εμφανίζονται τα τεχνικά κλιμάκια. 
Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε η ελληνική πλευρά με τα τεχνικά κλιμάκια για το θέμα των μικροοφειλετών και η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους επικεφαλής, οπότε δεν αποκλείεται στο τέλος των διαπραγματεύσεων να υπάρξουν αλλαγές επί της ελληνικής πρότασης. 
Η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών έχει οριστεί να συνεχιστεί αύριο Τρίτη στις 11 το πρωί, ενώ το θέμα για την αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, όπως ανέφερε στο Capital.gr πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Σε ό,τι αφορά τους μικροοφειλέτες, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να μπορούν να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία όσοι οφειλέτες κρίνονται βιώσιμοι και έχουν θετικό ΕBITDA την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Επίσης προτείνεται η μηνιαία δόση (ανώτερο ύψος δόσεων οι 120) προς όλους τους πιστωτές να προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα. Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. εργαζόμενους) τις 24 δόσεις. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς όλους τους πιστωτές, "κούρεμα” το οποίο θα μειώνεται αν ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία. 

Όλα τα ανοιχτά μέτωπα για εργασιακό – ασφαλιστικό – επιδόματα

6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Όλα τα ανοιχτά μέτωπα για εργασιακό – ασφαλιστικό – επιδόματα
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
 
Με ανοιχτά όλα τα χαρτοφυλάκια της –πλην αυτό της ανεργίας- ξεκινά, η Υπ. Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου από αυτή την εβδομάδα τη διαπραγμάτευση με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης του μνημονιακού προγράμματος προσαρμογής.
Αν και δεν έχει ακόμα ορισθεί η ακριβής ημερομηνία της πρώτης συνάντησης των δύο πλευρών, καθότι η Ε. Αχτσιόγλου θα επιστρέψει σήμερα βράδυ από το Λουξεμβούργο όπου συμμετέχει στη σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Απασχόλησης,  τα πιο "καυτά" ζητήματα της είναι ήδη γνωστά.
Τα ζητήματα αυτά είναι:
* Η μεταρρύθμιση πέντε κοινωνικών επιδομάτων,
* Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 
* Ο καθορισμός της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων,
* Η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων για κύριες συντάξεις - εφάπαξ 
* Η  είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).  
 
Ασφαλιστικό: Τέσσερα μικρά εμβόλιμα μέτωπα την ώρα που είναι ορθάνοικτα άλλα δύο μεγάλα
Εμβόλιμα στην διαπραγμάτευση έχουν τεθεί από την κυβέρνηση άλλα τρία ασφαλιστικά θέματα και συγκεκριμένα:
* η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία,
* οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών 
* ο τρόπος χρηματοδότησης του ταμείου των δημοσιογράφων (ΕΔΟΑΕΑΠ) 
* οι συντάξεις χηρείας.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, στα τρία παραπάνω εμβόλιμα μέτωπα υποστηρίζει τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών των αυτοαπασχολουμένων που ξεπερνούν ακόμα και 20.000 ευρώ.
Εξάλλου, τάσσεται υπέρ της ελάφρυνση των τρεχουσών εισφορών τις οποίες καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες πχ μέσω της μείωσης του ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών έως και κατά 50%.
Παράλληλα, από την πλευρά της, η κυβέρνηση προτείνει τη θέσπιση εισφοράς 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ .
Τέλος, η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ ενός κατώτατου πλαφόν στις συντάξεις χηρείας στο ύψος της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. 
Σε σχέση με τις προτάσεις αυτές της κυβέρνησης, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν  πως από πλευράς θεσμών  υπάρχουν ακόμα ενστάσεις των θεσμών για " κατώτατη σύνταξη χηρείας" στα 345 ευρώ, διαφωνίες για την εισφορά επί του τζίρου των ΜΜΕ, ενώ έχει καταγραφεί καταρχάς συμφωνία για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά σημαντική επιφύλαξη για τη μείωση των μέγιστων εισφορών των επαγγελματιών.
Τα επιμέρους ασφαλιστικά αυτά θέματα εμπλέκονται αντικειμενικά με τις εκκρεμότητες της εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, για τις οποίες το Υπ. Εργασίας θα δώσει "ραπόρτο" στους θεσμούς.  
1. Η πρώτη και πιο άμεση εκκρεμότητα από την οποία εξαρτάται η ειδική χρηματοδότηση (από τη σχετική υποδόση των θεσμών) και εμμέσως ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων για τις κύριες συντάξεις.
Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται πίσω από τους στόχους, αν  και οι ρυθμοί εκκαθάρισης - αιτήσεων και απονομής των συντάξεων βελτιώνονται σταδιακά.
Ωστόσο η καθυστέρηση αυτή σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων  από εισφορές των μισθωτών και την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης οδήγησε στην πλήρη προς τα πάνω  αναθεώρηση των προβλέψεων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, καθώς πλέον προσδοκάται πλεόνασμα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ, όπως έγκαιρα είχε αποκαλύψει το Capital.gr.
Οι καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις του ΕΦΚΑ "οπλίζουν" τα αιτήματα της κυβέρνησης για ασφαλιστική ελάφρυνση των επαγγελματιών (μέσω μείωσης των μέγιστων εισφορών τους),αλλά καθιστούν και πρακτικά πιο ασφαλή την εφαρμογή της εντολής του Eurogroup προς όλα τα κράτη –μέλη της ευρωζώνης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τη μισθωτή απασχόληση.
2. Ωστόσο οι ίδιες αυτές θετικές επιδόσεις του ΕΦΚΑ στο "μέτωπο" των εισφορών –σε αντίθεση με εκείνες που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στα φορολογικά έσοδα – καθιστά επιφυλακτικά στελέχη της κυβέρνησης για την ένταξη των μηχανισμών είσπραξης των εισφορών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από 1/1/2018,όπως προβλέπει το Μνημόνιο. 
Και αυτό γιατί ειδικά στους κύκλους του Υπ. Εργασίας υπάρχει ο φόβος ότι η ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης εισφορών –φορών θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις εισφορές . Εξάλλου, ήδη προβλέπεται μείωση 12% στα έσοδα από τις εισφορές των μη μισθωτών (επαγγελματίες, μπλοκάκια, αγρότες) το 2018 σε σχέση με το 2017. 
 
Κοινωνική Πρόνοια: Μεταρρυθμίσεις στα αναπηρικά, οικογενειακά, στεγαστικά, εκπαιδευτικά, μεταφορικά επιδόματα
Κλειδί για την επικείμενη μεταρρύθμιση των επιδομάτων είναι η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το Μνημόνιο προβλέπει πως με βάση αυτή την έκθεση θα προχωρήσουν οι αλλαγές στα αναπηρικά, οικογενειακά, στεγαστικά, εκπαιδευτικά, μεταφορικά επιδόματα από τα τέλη του 2017 μέχρι τα μέσα του 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η έκθεση αυτή έχει παραληφθεί από το Υπ. Εργασίας και εξετάζεται γραμμή –γραμμή, έτσι ώστε να καθοριστεί η ελληνική στάση.
Πιο συγκεκριμένα:
Το πρόγραμμα προσαρμογής προβλέπει ότι η μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών επιδομάτων (βασικά των φοιτητικών) έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί από τον τρέχοντα μήνα, πράγμα που δεν έχει γίνει.
* Από εκεί και μετά, το Μνημόνιο προβλέπει ότι η μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα πρέπει να θεσπισθεί μέχρι τον ερχόμενο  Νοέμβριο, και να ισχύσει από τον Ιανουάριο –κιόλας – του 2018.
*Το Μνημόνιο προβλέπει  τη νομοθέτηση και την εφαρμογή μίας μεταρρύθμισης στο χώρο των επιδομάτων αναπηρίας μέχρι τον επόμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, πρέπει να υιοθετηθεί "νέα νομοθεσία" για "ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετάβασης από τη σημερινή διαδικασία αξιολόγησης των επιδομάτων  σε μια λειτουργική αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της ικανότητας του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες καθημερινής ζωής".
Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας "θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2018".
Ο σχετικός νόμος θα περάσει τον Μάιο του 2018 και  "θα εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και της κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016".
Η εφαρμογή του νόμου  "σε πανεθνική κλίμακα θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018 (δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2018, τα επιδόματα αναπηρίας, για όλους τους δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο, θα καθοριστούν σταδιακά και θα χορηγηθούν με βάση τη νέα λειτουργική εκτίμηση)".
   
*Εξάλλου, επιβάλλεται ο "σχεδιασμός μίας μεταρρύθμισης των επιδομάτων (στο πλαίσιο της ανασκόπησης δαπανών), για τις μεταφορές μέχρι τον Νοέμβριο του 2017" και η έναρξη ισχύος αυτής "το 2018 μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής μεταρρύθμισης των εισιτηρίων από τις εταιρείες μεταφορών".
     
*  Τέλος, το  Μνημόνιο ορίζει "τη θέσπιση νέας νομοθεσίας για τον προσδιορισμό του σχεδιασμού των επιδομάτων στέγασης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017".
* Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει να νομοθετηθεί αυτή η μεταρρύθμιση το Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι τα στεγαστικά επιδόματα συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, προβλέπεται να ισχύσουν από την 1/1/2019, στα πλαίσια της εφαρμογής των θετικών μέτρων (δηλ. των "αντισταθμιστικών" μέτρων στις περικοπές των κύριων συντάξεων από 1/1/2019).

Εργασιακό: Αλλαγές στο τρόπο λήψης απόφασης για απεργία και στις κλαδικές συμβάσεις
Δύο είναι τα κρίσιμα μέτωπα που θέτει το Μνημόνιο στο εργασιακό σε σχέση με τη γ΄ αξιολόγηση : 
* Πρέπει να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος έτσι ώστε η απόφαση για απεργία σε ένα πρωτοβάθμιο εργατικό σωματείο να µπορεί να λαµβάνεται µόνο εφόσον υπάρχει απαρτία 50% των µελών του
* Πρέπει να αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίµηση της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συµβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: