Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η δόση έρχεται, το Κράτος πλήρωσε αλλά νέα "φέσια" 4,8 δισ. ευρώ "πνίγουν" την αγορά

Η δόση έρχεται, το Κράτος πλήρωσε αλλά νέα "φέσια" 4,8 δισ. ευρώ "πνίγουν" την αγορά

6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Της Δήμητρας Καδδά
Μια διαπραγμάτευση σε δύο μέτωπα με επίκεντρο τα εκκρεμή προαπαιτούμενα αλλά και τα δημοσιονομικά ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης λαμβάνει χώρα σήμερα. 
Οι δια ζώσης συναντήσεις της Κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών οι οποίοι προς το παρόν σχεδιάζουν να αναχωρήσουν αύριο, κλιμακώνονται σήμερα ενώ το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorking Group και το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM (απαρτίζονται από τα ίδια άτομα) προκειμένου να γίνει ένας πρώτος πολιτικός απολογισμός για την πορεία της αξιολόγησης, αλλά και για να επικυρώσουν τυπικά την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από τη δεύτερη αξιολόγηση.
Πλήρωσαν 6,33 δισ. ευρώ "φέσια", δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις 4,8 δισ. ευρώ σε 4 μήνες
Σύμφωνα με το σημείωμα του ESM προς το EWG τα χρήματα αναμένεται να διατεθούν με τους ίδιους όρους με τους οποίους έφτασαν στην Ελλάδα και τα 800 εκατ. ευρώ του Ιουλίου του 2017. Δηλαδή θα πρέπει να συνοδευτούν σε αναλογία ένα προς δύο από εθνικούς πόρους.
Το σημείωμα δείχνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να πετύχει υπέρβαση της τάξης των 324 εκατ. ευρώ στον στόχο πληρωμών (δηλαδή αντί να διαθέσει 1,2 δισ. ευρώ ή το 150% των 800 εκατ. ευρώ της δόσης του Ιουλίου, διέθεσε 1,52 δισ. ευρώ ή το 191% της δόσης).
Όμως πίσω από αυτά τα καλά νέα, τα αναλυτικά στοιχεία του σημειώματος - βάσει του οποίου θα αποφασιστεί σήμερα και τυπικά εκταμίευση της δόσης - αποκαλύπτουν μία "πικρή" αλήθεια. Ο λόγος για ένα… "βουνό" από νέες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες, οι οποίες συνεχίζουν να προκαλούν θηλιά στην αγορά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώθηκαν συνολικά κατά 6,33 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες το διάστημα κατά το οποίο ελέγχουν οι Θεσμοί την Κυβέρνηση (δηλαδή μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου του 2017). 
Παρόλα αυτά, η "καθαρή" μείωση κατά του υπολοίπου των οφειλών ήταν μόνο 1,52 διs. ευρώ γιατί πολύ απλά μέσα σε αυτό το διάστημα νέα φέσια 4,8 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν. Ο λόγος κυρίως για ληξιπρόθεσμες οφειλές του ευρύτερου δημοσίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων, των Δήμων, των ΔΕΚΟ κι άλλων φορέων.
 

Υπάρχει όμως και μία άλλη διάσταση που προκύπτει από τα στοιχεία. Η υποδόση του Ιουλίου των 800 εκατομμυρίων ευρώ δεν δαπανήθηκε στο σύνολό της, αλλά μόνο κατά το ήμισυ (πληρώθηκαν περίπου 400 εκατ. ευρώ). Το υπόλοιπο ποσό που δόθηκε φέτος ήταν λεφτά από την υποδόση του 2016 που φέτος κατάφεραν να δώσουν οι φορείς του ευρύτερου Δημοσίου στους ιδιώτες. Μάλιστα στο σημείωμα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται μέχρι το τέλος του μήνα να δαπανήσει και το υπόλοιπο ποσό….

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνεται η υποδόση του Ιουλίου έχει δοθεί από το κράτος στους φορείς του "ευρύτερου" Δημοσίου, αλλά αυτοί δεν μοίρασαν τα χρήματα. 
Μεγάλη εξαίρεση αποτελεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία ήταν αυτή που συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου, με καθαρή μείωση του υπολοίπου των εκκρεμών επιστροφών φόρων κατά 1,3 δισ. ευρώ. 
Κατά 0,4 δισ. ευρώ μειώθηκε το υπόλοιπο στις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις, ενώ κατά 0,2 δισ. ευρώ μειώθηκε το υπόλοιπο οφειλών στο υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία, σε ΔΕΚΟ, σε ΟΤΑ και σε άλλες οντότητες.
Κλιμακώνεται η μάχη για την 3η αξιολόγηση
Στο EWG θα συζητηθούν και τα ανοικτά μέτωπα της 3ης αξιολόγησης με βασικό "πονοκέφαλο" την διαχειριστική δυνατότητα της κυβέρνησης να κλείσει σε λίγο διάστημα έναν τόσο μεγάλο αριθμό προαπαιτούμενων.
Σήμερα οι διαπραγματεύσεις έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από τις 12.00 με διαδοχικά ραντεβού για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, στην Κοινωνική Πρόνοια (σ.σ. με την μεταρρύθμιση των επιδομάτων που απαιτεί η 3η αξιολόγηση στην βάση της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας), τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα, το δημοσιονομικό αλλά και η συνολική αποτίμηση της προόδου της 3ης αξιολόγησης. 
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚαπό πλευράς οικονομικού επιτελείου θα μετέχουν οι κ.κ. Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης. Ο κ. Χουλιαράκης θα πρέπει να μετέχει ωστόσο σήμερα και στις διεργασίες του EWG και του Δ.Σ του ESM για την αποτίμηση προόδου και για την καταβολή της υποδόσης.
*Διαβάστε στην στήλη "Σχετικά Αρχεία" το σημείωμα του ESM προς το EWG

Δεν υπάρχουν σχόλια: