Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία από την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών κρατών

Στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία από την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών κρατών
Στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία από την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών κρατών

Η υφυπουργός Οικονομικών κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου «Κύρωση του Μνημονίου Συνεννόησης και της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την εφαρμογή του Νόμου περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Λογαριασμών της Αλλοδαπής (FATCA), καθώς και της Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών και διατάξεις εφαρμογής»   που ψηφίστηκε χθες στην βουλή ανέφερε τα εξής :



"Ας έλθουμε στη Συμφωνία. Μόλις ψηφιστεί η Συμφωνία θα υπάρξει επικοινωνία των αρμόδιων ελληνικών και αμερικανικών αρχών, ώστε να επιτευχθεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι ακριβώς είναι η Συμφωνία.


Εκτός, όμως, από την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, η χώρα μας μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει στοιχεία κατόπιν αίτησης στο πλαίσιο της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.


Θα ήθελα εδώ να αναφέρω και πάλι ότι ήδη έχουν έλθει στην Ελλάδα στοιχεία για τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016 με βάση τις δύο συμφωνίες που έχουμε κυρώσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ και, βεβαίως, έχουμε δώσει και εμείς από την πλευρά μας τα αντίστοιχα στοιχεία στις συμβαλλόμενες χώρες.


Τα στοιχεία από τις πολυεθνικές, με βάση πάλι τις αντίστοιχες συμφωνίες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον ΟΑΣΑ, θα έλθουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.


Συνεπώς, βρίσκονται στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής των Δημοσίων Εσόδων τα απαραίτητα στοιχεία και θα έλθουν και τα υπόλοιπα στους επόμενους μήνες. Με αυτήν τη δυνατότητα θα μπορεί να εντοπίσει τους παραβάτες, να υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που δεν πλήρωσαν, αλλά και να τους φέρει στη Δικαιοσύνη σε περιπτώσεις που το απαιτεί η νομοθεσία.


Νομίζω ότι ολοκληρώνουμε σήμερα μια σημαντική φάση στις διεθνείς συμφωνίες για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικά στοιχεία. Η φορολογική διοίκηση θα τα αξιοποιήσει με τον αποδοτικότερο τρόπο και τα αποτελέσματα πρέπει να φανούν άμεσα.


Ευχαριστώ."



Πηγή: Taxheaven

Δεν υπάρχουν σχόλια: