Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Η Αθήνα πρέπει να κλείσει 70 προαπαιτούμενα σε 4 βδομάδες

Η Αθήνα πρέπει να κλείσει 70 προαπαιτούμενα σε 4 βδομάδες

Με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η διάθεση όλων είναι να τελειώσει γρήγορα η 3η αξιολόγηση
i-athina-prepei-na-kleisei-70-proapaitoumena-se-4-bdomades
 
Στην ελληνική κυβέρνηση η οποία καλείται να κλείσει δεκάδες προαπαιτούμενα μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες περνάει η σκυτάλη μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων με τους θεσμούς. Σε αυτό το πενθήμερο των διαβουλεύσεων έλειψαν οι σοβαρές διαφωνίες.
Τουλάχιστον, αυτό έβγαλαν προς τα… έξω τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που συναντήθηκαν με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών. Με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η διάθεση όλων είναι να τελειώσει γρήγορα η 3η αξιολόγηση και το «σκληρό παιχνίδι» να παιχτεί τον Φεβρουάριο του 2018. Τότε θα αποφασιστεί η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα υπάρξουν και οι πρώτες ενδείξεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος.
            Από αυτό το 5νθήμερο των διαβουλεύσεων, η ελληνική πλευρά κρατάει ως θετικά στοιχεία τα εξής:
1.     Φαίνεται να υπάρχει αποδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 ξεπερνά τον στόχο του 1,75%. Δεν υπάρχει αποδοχή για το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα ούτε καν για τον μηχανισμό διανομής του. Έτσι, η Ελλάδα επιμένει ότι μπορεί να μοιράσει 800 εκατ. ευρώ, οι θεσμοί διαφωνούν και για το ύψος του ποσού αλλά και την κατεύθυνση των κονδυλίων και το θέμα έμεινε ανοικτό προς επανεξέταση.
2.     Δεν εντοπίζεται σοβαρό δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2018. Πληροφορίες μιλούν για ένα ποσό της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ το οποίο όμως η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι μπορεί να το καλύψει χωρίς επιπλέον μέτρα. Ενδεικτική είναι και η δήλωση Έλληνα αξιωματούχου αμέσως μετά τον σημερινό γύρο διαβουλεύσεων: Όσο αφορά στον προϋπολογισμό του 2018 υπάρχει συμφωνία για τα βασικά μεγέθη και προβλέπεται με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.
3.     Προχώρησε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τους μικρομεσαίους. Στην πράξη βέβαια θα φανεί με τόσα κριτήρια που αποφασίστηκαν (σ.σ τα παρουσίασε ένα προς ένα νωρίτερα το thetoc.gr) ποια θα είναι η συμμετοχή.
4.     Υπήρξε πρόοδος στα εργασιακά (αλλάζει το ποσοστό των εργαζομένων που θα πρέπει να ψηφίσουν για να κηρυχτεί απεργία αλλά δεν αλλάζουν άλλες διατάξεις του συνδικαλιστικού νόμου) αλλά και αποδοχή της άλλης πλευράς ότι πρέπει έστω να υπάρξει ένα ελάχιστο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας.
Αυτό που «φοβίζει» είναι ο όγκος των εκκρεμοτήτων κάτι που παραδέχονται και στο ελληνικό στρατόπεδο: «το επόμενο διάστημα απαιτείται πολύ τεχνική δουλειά ούτως ώστε αυτά που συμφωνούνται, να γίνουν  νόμοι, υπουργικές αποφάσεις κτλ.
Οι επικεφαλής των θεσμών  θα επιστρέψουν σε τέσσερις  εβδομάδες,  περίπου την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και πριν το EG που είναι στις 4 Δεκεμβρίου» έλεγε νωρίτερα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. 
πρέπει να κλείνουν τουλάχιστον δύο προαπαιτούμενα ανά ημέρα προκειμένου να καταγραφεί σημαντική πρόοδος
Κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά έχει έναν μήνα στη διάθεσή της για να προετοιμάσει περισσότερα από 70προαπαιτούμενα τα οποία παραμένουν ανοικτά: δηλαδή πρέπει να κλείνουν τουλάχιστον δύο προαπαιτούμενα ανά ημέρα προκειμένου να καταγραφεί σημαντική πρόοδος στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς.
Το θετικό κλίμα που θέλουν να περάσουν προς τα έξω από το ελληνικό στρατόπεδο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και «πονοκέφαλοι».
Για παράδειγμα, κατέστη σαφές ότι τα κλιμάκια των θεσμών θα επιμείνουν μέχρι τέλους στο να εφαρμοστεί η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα οικογενειακά επιδόματα. Δηλαδή, θα πρέπει να καταργηθεί το ετήσιο επίδομα των 500 ευρώ ανά παιδί για τρίτεκνους και πολύτεκνους προκειμένου να αυξηθεί το επίδομα ανά παιδί για τους έχοντες ένα ή δύο παιδιά. Επίσης, παραμένει ανοικτό το θέμα των ενεργειακών. Η Ελλάδα θα πιεστεί να πιέσει μονάδες λιγνίτη όπως αυτή της Μεγαλόπολης αλλά και να μειώσει το μερίδιο της ΔΕΗ ενώ όλο αυτό το πενθήμερο δεν ακούστηκε τίποτα όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: