Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Συμφωνία για δημοσιονομικό - παζάρι για μέρισμα - "αγκάθια" σε ενέργεια, επιδόματα

Συμφωνία για δημοσιονομικό - παζάρι για μέρισμα - "αγκάθια" σε ενέργεια, επιδόματα

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Συμφωνία για δημοσιονομικό - παζάρι για μέρισμα - "αγκάθια" σε ενέργεια, επιδόματα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:10
Της Δήμητρας Καδδά 
Οι θεσμοί συμφωνούν με τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 και για το 2018, ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Οι θεσμοί αναχωρούν και, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου, θα επιστρέψουν σε 4 εβδομάδες, δηλαδή στο τέλος Νοεμβρίου. 
Ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι οι θεσμοί συμφωνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος μπορεί να φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ αν δεν συνυπολογιστεί το μέρισμα. Εάν στους υπολογισμούς συμπεριληφθεί και το μέρισμα των 800 εκατ. ευρώ, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, ενώ οι θεσμοί συμφωνούν ότι επιτεύξιμος είναι και ο στόχος για το 3,5% του ΑΕΠ το 2018. 
Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι οι θεσμοί ζητούν να υπάρχει ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας έναντι του φετινού δημοσιονομικού στόχου (1,75% του ΑΕΠ) ούτως ώστε να υπάρχει κάλυψη έναντι κινδύνου επαναϋπολογισμού από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat των δημοσιονομικών στόχων, όπως συνέβη και πριν από λίγες εβδομάδες για το έτος 2016.
Υπό διαπραγμάτευση το μέρισμα 
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις αναφορικά με τον τρόπο διανομής του μερίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί διαφωνούν με μια οριζόντια παροχή τύπου 13ης σύνταξης και θέλουν να δοθεί έμφαση σε επενδυτικές δράσεις, αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες, στοχευμένα επιδόματα. Διευκρινίστηκε ότι οι συζητήσιες γίνονται και θα συνεχιστούν εξ' αποστέως μέσω τηλεδιασκέψεων, αλλά ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. 
Δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα 
Η πίεση των θεσμών πλέον συγκεντρώνεται στην μείωση των εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο 2017. Προηγήθηκε σχετική συνάντηση για θέματα αγοράς παρουσία συναρμόδιων υπουργών, ενώ η τελευταία συνάντηση ήταν αυτή για την αγορά ενέργειας κατά την οποία αναδείχθηκαν δύο αγκάθια για τους λιγνίτες και τον ΑΔΜΗΕ. Όπως φάνηκε από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών, παραμένουν αγκάθια στο θέμα των επιδομάτων και ειδικά στον τρόπο διανομής του οικογενειακού επιδόματος, ενώ συγκλίσεις φαίνεται να υπάρχουν στην ρύθμιση των 120 δόσεων. 
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι "οι συζητήσεις πήγαν πολύ καλά, λύνονται όλα τα προβλήματα σιγά – σιγά”.  Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, καθώς θα πρέπει όσα συμφωνούνται να μετατρέπονται σε νόμους και σε τεχνικές αποφάσεις.  Για το δημοσιονομικό ανέφερε ότι "προβλέπω με πολύ μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: