Πώς θα «επιστρέψει» στα γκισέ το «φρέσκο χρήμα»
Το σχέδιο των τραπεζών
Με «δέλεαρ» τα πακέτα προσφορών τις εκπτώσεις και τα κουπόνια σε πελάτες τους οι τράπεζες προσπαθούν να φέρουν το «φρέσκο» χρήμα πίσω στα γκισέ. Οι τράπεζες προσπαθούν να προσελκύσουν την πελατεία τους με... το marketing και όχι πια με υψηλά επιτόκια-κράχτες.
Το αν θα παραμείνουν ως έχουν η θα αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων θα εξαρτηθεί από το αν επιστρέψουν άλλα 100 δις ευρώ που έφυγαν από τις Τράπεζες την περίοδο της κρίσης.
Οι προσδοκίες για την επιστροφή καταθέσεων συνδυάζονται με τις προωθούμενες κινήσεις χαλάρωσης των capital controls, αλλά η εποχή που οι ίδιες οι τράπεζες επιδίδονταν σε μια μάχη για το ποια θα δώσει το μεγαλύτερο επιτόκιο για να πάρει τον πελάτη της άλλης έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το τελευταίο 5μηνο άρχισε να εισρέει ζεστό χρήμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ στα γκισέ των Τραπεζών υπερκαλύπτοντας την εκροή καταθέσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Απρίλιο λόγω της ανησυχίας αρκετών αποταμιευτών για τις καθυστερήσεις που σημειώνονταν αναφορικά με τη β αξιολόγηση του προγράμματος δανεισμού.
Η αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στο καλό κλίμα που διαμορφώνεται τελευταία στην ελληνική οικονομία το οποίο διαλύει σε σημαντικό βαθμό τους φόβους και τις ανησυχίες των καταθετών, όπως συνέβη το 2013-2014 και 2015,για «κούρεμα» των καταθέσεων.
Μεγάλα ποσά φρέσκου χρήματος επαναπατρίζονται από το εξωτερικό η από τα στρώματα νοικοκυριών καθώς οι καταθέτες τους δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls, ενώ απολαμβάνουν θετικών αποδόσεων, εν αντιθέσει με πολλές ευρωπαϊκές Τράπεζες όπου τα επιτόκια είναι αρνητικά όπως και οι αποδόσεις σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων.
Ήδη το καταθετικό κοντέρ των ελληνικών τραπεζών γράφει πάνω από 121 δισ. ευρώ, όταν πριν από ελάχιστα χρόνια έγραφε πολύ χαμηλότερο νούμερο. Από την άλλη οι Τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την εξάρτηση του δανεισμού τους από τον ακριβό ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (μείον 58,3 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2015) και ήδη ανοίγονται στις διεθνείς αγορές με την έκδοση εταιρικών ομολόγων βάζοντας ως ενέχυρα πακέτα δανείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου