Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Οι δόσεις για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ροκάνισαν τις καταθέσεις

Οι δόσεις για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ροκάνισαν τις καταθέσεις

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στην πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ αναλώθηκε ένα μέρος των εισοδημάτων στα τέλη Σεπτεμβρίου, οδηγώντας σε οριακή μείωση κατά 52 εκατ. ευρώ των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στις τράπεζες. Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η εξέλιξη των καταθέσεων ενόψει της μεταφοράς όλων των διαθεσίμων που έχουν οι φορείς του Δημοσίου από τις τράπεζες σε ένα λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, που αναμένεται ότι θα στερήσει από το τραπεζικό σύστημα ρευστότητα ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα τέλη Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 122,57 δισ. ευρώ έναντι 122,60 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ συνολικά μαζί με τις καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης, τα υπόλοιπα ανήλθαν σε 133,15 δισ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή άνοδο κατά 36 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι η μείωση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 52 εκατ. ευρώ είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης κατά 242 εκατ. ευρώ των υπολοίπων που τηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες, περιορίζοντας τις καταθέσεις στα 21,8 δισ. ευρώ.
Η μείωση των καταθέσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης κατά 657 εκατ. ευρώ των υπολοίπων που τηρούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα αύξηση κατά 416 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα υπόλοιπα των καταθέσεων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Μικρή αύξηση κατά 190 εκατ. ευρώ καταγράφουν τα υπόλοιπα των καταθέσεων από τα νοικοκυριά, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 100,70 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το τελικό ισοζύγιο των καταθέσεων τον Σεπτέμβριο είναι οριακά αρνητικό και παρατηρείται σε μια περίοδο βελτίωσης του οικονομικού κλίματος. Πρόκειται ουσιαστικά για σταθεροποίηση των καταθέσεων, παρά το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος ήταν μήνας υψηλής τουριστικής κίνησης, που παραδοσιακά αποτυπώνεται στην εξέλιξη των καταθέσεων. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία, καθώς δείχνει ότι η αύξηση που προκάλεσε η άνοδος των τουριστικών εσόδων εξανεμίστηκε τον ίδιο μήνα. Η βασική αιτία, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών είναι ότι ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς εκτός από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, πληρώθηκε και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα η άνοδος των εισοδημάτων από τον τουρισμό να μη μείνει στο τραπεζικό σύστημα.
Εντονη ανησυχία από την πλευρά των τραπεζών εκφράζεται και σε σχέση με την εξέλιξη των καταθέσεων τους επόμενους μήνες ενόψει της συγκέντρωσης των διαθεσίμων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ. Σε πρόσφατη ομιλία του ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Πειραιώς, κ. Ηλίας Λεκκός, περιέγραψε την προοπτική αυτή ως «σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις τράπεζες» και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πειραιώς θα στερήσει από τις τράπεζες ρευστότητα περί τα 3,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 10,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ περί τα 2 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις των ασφαλιστικών φορέων. Η μεταφορά των διαθεσίμων από τους φορείς του Δημοσίου στην ΤτΕ συνδέεται με την ανάγκη να δημιουργηθεί το αναγκαίο «μαξιλάρι» ενόψει και της λήξης του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018 και παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τις τράπεζες και τη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα.
Η απουσία ρευστότητας περιορίζει τις δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας, καθηλώνοντας σε αρνητικό έδαφος τον ρυθμό χορήγησης δανείων, που διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο -0,8%. Ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 0,4% και των νοικοκυριών στο -2,2%, ενώ τα υπόλοιπα των δανείων διαμορφώθηκαν στα 187 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: