Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Εβαλαν στο μάτι τις δαπάνες οι δανειστές

Εβαλαν στο μάτι τις δαπάνες οι δανειστές

Χωρίς πρόσθετα μέτρα ή μεταφορά των ψηφισμένων του 2019, αλλά με «ψαλίδι» σε έξτρα δαπάνες επιδιώκουν οι δανειστές να κλειδώσουν το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ολοκληρώνεται σήμερα η α' φάση της διαπραγμάτευσης.
Εβαλαν στο μάτι τις δαπάνες οι δανειστές
Τις έξτρα δαπάνες που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 έχουν βάλει στο μάτι οι δανειστές, ζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, διευκρινίσεις αλλά και διορθωτικές κινήσεις, ώστε να μην επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόβλεψη για πιθανό δημοσιονομικό κενό έως και 0,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Οι επικεφαλής των δανειστών, όσον αφορά στα δημοσιονομικά, σε αυτή τη φάση δεν ήρθαν με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα. Παρότι οι προβλέψεις του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών αφορούν σε ένα πιθανό κενό μεταξύ 0,3% και 0,5% του ΑΕΠ ώστε να προκύψει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ, στην παρούσα φάση δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα υπό τη μορφή της ταχύτερης εφαρμογής των ήδη ψηφισμένων για το 2019 και 2020 περικοπών σε αφορολόγητο και συντάξεις. Ζητούν όμως να παραλειφθούν έξτρα δαπάνες, οι οποίες έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και αφορούν μεταξύ άλλων νέες δράσεις κοινωνικής πρόνοιας.
Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση ήδη «ζορίζεται» στην κάλυψη των απαιτούμενων κονδυλίων για την αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων, ώστε αυτά να μην αφορούν μόνο όσους βρίσκονται στο φάσμα της απόλυτης φτώχειας αλλά και κατηγορίες πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα. Στο συγκεκριμένο μέτωπο, κυβερνητικό στέλεχος εμφανίστηκε χθες αισιόδοξο, δηλώνοντας πως «θα βρούμε τα χρήματα», με την παραδοχή ότι υπάρχουν διαφωνίες και σε θέματα δομής των νέων επιδομάτων.
Το θέμα των πρόσθετων μέτρων, προς το παρόν τουλάχιστον, μπαίνει στο συρτάρι. Αναλόγως των εξελίξεων στο μέτωπο της ανάπτυξης (το ΚΕΠΕ προβλέπει επέκταση κατά 1% φέτος, σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 1,8% που αποτελεί την τελευταία κυβερνητική πρόβλεψη) αλλά και της τελικής εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού (η υστέρηση των εσόδων καλύπτεται επί του παρόντος από απλήρωτες δαπάνες και το πλεόνασμα προβλέπεται πάνω από 2,2% του ΑΕΠ), πιθανές απαιτήσεις πρόσθετων δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα πρέπει να αναμένονται τους πρώτους μήνες του 2018.
Νωρίτερα, προς το τέλος Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί το πολιτικό ζήτημα της διανομής κοινωνικού μερίσματος. Δεν είναι υπερβολή, αλλά όπως μεταφέρεται από αρμόδιες πηγές, οι δανειστές δεν θέλουν καν να ακούσουν για το ενδεχόμενο επανάληψης της περσινής πρακτικής, ακόμα και εάν η διανομή φέτος -είναι ξεκάθαρο- δεν θα αφορά τους συνταξιούχους.
Πηγές με πλήρη γνώση των διεργασιών απαντούν στην ερώτηση για ενδεχόμενη διανομή μερίσματος, επίσης με μια ερώτηση: «Φαντάζεστε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, αν υποθέταμε ιδανικά ότι τότε θα έχει τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να εγκρίνουν την εκταμίευση μιας δόσης 5-10 δισ. ευρώ δανεικών για την Ελλάδα και την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση να μοιράζει 1 δισ. ευρώ μέρισμα;».
Οι κίτρινες κάρτες έχουν ήδη βγει, με την υποσημείωση ότι και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απολογούνται στους ψηφοφόρους τους και οι δανειστές προκρίνουν διάθεση του όποιου υπερπλεονάσματος, μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat τον ερχόμενο Απρίλη, δείχνοντας εμφατικά προς την κατεύθυνση πληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, ώστε να ενισχυθεί συνολικά η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και όχι συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
Ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στο Χίλτον, έχοντας στο επίκεντρο τα δημοσιονομικά του 2018 και ενδεχομένως και το κοινωνικό μέρισμα. Στη συνέχεια, το κουαρτέτο αναχωρεί και η επάνοδός του συνδέεται με τον χρόνο ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων.
Όπως διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, θα επανέλθουν όταν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κλείσει την αξιολόγηση. Αν αυτό ιδανικά συμβεί στο τέλος Νοέμβρη, τότε στο τέλος Νοέμβρη. Αλλιώς αργότερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: