Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Η αναδιάρθρωση χρέους έπρεπε να γίνει το 2010, λέει ο Τόμας Βίζερ

Η αναδιάρθρωση χρέους έπρεπε να γίνει το 2010, λέει ο Τόμας Βίζερ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
Ο τέως πρόεδρος του Euroworking Group, κ. Βίζερ, ανέφερε ότι «από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2015, η ελληνική κυβέρνηση προκαλούσε το Grexit».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Μάλλον απίθανο», θεωρεί ο Τόμας Βίζερ, να υπάρξει για την Ελλάδα πιστωτική γραμμή στήριξης μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον προσεχή Αύγουστο. Συνομιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά, ο τέως πρόεδρος του Euroworking Group (EWG) τόνισε ότι το προληπτικό πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας που θα συνέβαλλε στην τήρηση των συμφωνηθέντων – και όχι ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής.
Προσέθεσε, πάντως, ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει θέμα ρευστότητας για το ελληνικό Δημόσιο, ούτε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια μετά τα stress tests. Επιπλέον, απέρριψε την ιδέα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιμετωπίζουν πιο επιεικώς την κυβέρνηση Τσίπρα σε σύγκριση με τους προκατόχους της.
Επιστρέφοντας στο ταραχώδες παρελθόν, ο κ. Βίζερ εξέφρασε την άποψη ότι «από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2015, η ελληνική κυβέρνηση προκαλούσε το Grexit». Χαρακτήρισε ασφαλή την εκτίμηση για απώλεια 200 δισ. ευρώ, «με ορισμένους να τη λένε έως και συντηρητική».
Σχετικά με την Αγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι είχε κοινή γραμμή με τον Β. Σόιμπλε τις κρίσιμες εκείνες μέρες. Τέλος, αποδέχθηκε ότι ιδανικά θα έπρεπε η αναδιάρθρωση του χρέους να έχει γίνει εξαρχής, το 2010, «όμως δεν είχαμε τα μέσα, δεν είχαμε τα εργαλεία. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν τόλμησε κανείς να κάνει αυτό το βήμα».
Στην τοποθέτησή του στο πάνελ για τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων και την οικονομική ανάπτυξη, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ανέφερε ότι ο δείκτης επενδύσεων προς ΑΕΠ είναι μόλις στο 12% στην Ελλάδα, πολύ χαμηλότερα από τον μ.ό. της Ευρωζώνης. «Η χρηματοδότηση επενδύσεων από το εξωτερικό είναι ζωτικής σημασίας άλμα για την Ελλάδα. Το υγιέστερο περιβάλλον, η σταθερά ανοδική τροχιά που θα επιβεβαιωθεί σύντομα και από τα stress tests, είναι σημαντικά στοιχεία και θεωρώ ότι καθιστούν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας ικανές να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις. Το 2017 παρατηρήθηκε άλλωστε αύξηση της χρηματοδότησης και πτώση των spreads δανείων», είπε ο επικεφαλής της Eurobank. Ως προνομιακούς τομείς για επενδύσεις ανέφερε τον τουρισμό, την ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, στη δική της παρέμβαση χθες στους Δελφούς, μίλησε για τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση, με βασικούς άξονες την αποκομματικοποίηση του κράτους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η κ. Γεροβασίλη απέρριψε τις απολύσεις ως τρόπο μείωσης των δημόσιων δαπανών, χαρακτηρίζοντας «μύθο» την άποψη ότι είναι μεγάλο το μέγεθος του κράτους στην Ελλάδα. Η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε επίσης αποτυχημένες τις προσπάθειες διοικητικής μεταρρύθμισης που προηγήθηκαν της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο τρόπος μείωσης του κόστους του Δημοσίου, είπε, είναι η κατάργηση της γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι μόνο το χαρτί κοστίζει 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στο πάνελ για τα οικονομικά της Ε.Ε, ο επικεφαλής οικονομικός αρθρογράφος της εφημερίδας Financial Times, Μάρτιν Γουλφ, ανέφερε πως η κρίση βρήκε απροετοίμαστη την Ευρωζώνη. Η εμπειρία του 2009-2012, είπε, πρέπει να γίνει μάθημα, ώστε η νομισματική ένωση να καταφέρει να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.
Τέλος, στο πρωινό πάνελ για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που γεννά η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Βίζερ: Έτσι έχασε η Ελλάδα 200 δις το 2015

Τα μαθηματικά του τέως επικεφαλής στο EWG για τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και Τσίπρα
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 23:49
 
UPD:03/03/2018 00:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤ
Τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει ότι η ζημιά για την ελληνική οικονομία από την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα το πρώτο 6μηνο του 2015 ξεπερνά τα 200 δις ευρώ ανέλυσε ο τέως πρόεδρος του EWG Τόμας Βίζερ.
Μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Βίζερ είχε χαρακτηρίσει ασφαλή και ίσως συντηρητική την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, την πρώτη περίοδο, δηλαδή, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες που υπολογίζονται σε 200 δισ. ευρώ.
«Αν π.χ. έχεις μια χρονιά πτώση ΑΕΠ 20% και επιτρέψεις τον επόμενο χρόνο στο φυσιολογικό επίπεδο, έχεις χάσει 20% και δεν πρόκειται να το πάρεις ποτέ πίσω. Αλλά αν αρχίσεις να αυξάνεις το ΑΕΠ σου μετά τον πρώτο χρόνο ώστε η απώλεια να μην 20% αλλά 19% σε σχέση με το τι θα είχες και τον επόμενο χρόνο 18% σε σχέση με το τι θα είχες και μετά 17%, αν τα προσθέσεις όλα αυτά, συν τω χρόνω, τότε βέβαια οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Η απώλεια εισοδήματος είναι μεγαλύτερη, η απώλεια απασχόλησης είναι μεγαλύτερη και εκεί είναι που ένας πολύ πρόχειρος υπολογισμός θα έδινε το ισοδύναμο ενός ετήσιου ΑΕΠ»
Η απάντηση Βαρουφάκη
«Είναι συγκινητικές οι προσπάθειες της Τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού να μας δικαιώνουν, λέγοντας ανοησίες τόσο μεγάλες που μόνο ηθελημένα μπορεί να τις λένε. Δεν έχω λόγια να τους ευχαριστήσω».
Η απάντηση Τζανακόπουλου
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ιδιοτελή τα σχόλια του κ. Βίζερ και πρόσθεσε δηκτικά: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κόστισε και δύο και τρείς και… εφτά φορές το ελληνικό ΑΕΠ. Ο καθένας μπορεί να λέει τη γνώμη του, άλλωστε τζάμπα είναι…» 
Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχες τοποθετήσεις είχαν κάνει τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέροντας οτι το κόστος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, έφτασε τα 100 δισ. ευρώ, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής πως η ζημιά που «έφερε» ο Γιάνης Βαρουφάκης άγγιξε τα 86 δισ. ευρώ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: