Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Κάτοικοι εξωτερικού: Πότε φορολογούνται στην Ελλάδα Τι ορίζει ο νόμος και ποιοι εξαιρούνται

Κάτοικοι εξωτερικού: Πότε φορολογούνται στην Ελλάδα
Τι ορίζει ο νόμος και ποιοι εξαιρούνται
01 Μαρ 2018 - 08:58
Picture 0 for Κάτοικοι εξωτερικού: Πότε φορολογούνται στην Ελλάδα
Του Γιώργου Λαμπίρη

Μία ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί, το πότε ένας κάτοικος εξωτερικού, είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει δήλωση στην Ελλάδα, δηλαδή ποτε προκύπτει παγκόσμιο εισόδημα και πότε το εισόδημα φορολογείται απο την ελληνική φορολογικη αρχή.

Το χρονικό όριο των 183 ημερών

Σε αυτή την περίπτωση ο γενικός κανόνας ορίζει, ότι εάν κάποιος μένει για περισσότερες από 183 ημέρες στην Ελλάδα, φορολογείται στην Ελλάδα και είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει φορολογική δήλωση τόσο για τα εισοδήματα που αποκτά στη χώρα μας, όσο και για τα διεθνή του εισοδήματα.

Δήλωση ανεξάρτητα από την ύπαρξη τεκμηρίων ή όχι

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι με διάταξη που έφερε ο νόμος 4110 του 2013, όλοι οι κάτοικοι του εξωτερικού που αποκτούν εισοδήματα στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση σε περίπτωση ύπαρξης τεκμηρίων, ακόμα και ασε περίπτωση που απαλλάσονται των τεκμηρίων.

Έτσι, για όσους διανέμουν στο εξωτερικό και δεν είναι κάτοικοι στην Ελλάδα, ούτε και διαμένουν στη χώρα μας, φορολογούνται εδώ, μόνο με βάση το εισόδημα που αποκομίζουν από την Ελλάδα, ενώ οι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας υπόκεινται σε φορολογία με βάση τα διεθνή (ή παγκόσμια) εισοδήματά τους.
           
Ποιοι εξαιρούνται και γιατί

Ωστόσο δεν υποχρεούνται όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού σε καταβολή εισφορών στην Ελλάδα, καθώς όποιος ισχυρίζεται ότι είναι κάτοικος εξωτερικού, θα πρέπει να αποδεικνύει με στοιχεία, τη χώρα στην οποία ζει μόνιμα.

Με βάση τη νομοθεσία, κάποιος θεωρείται ότι διαμένει μόνιμα στην Ελλαδα, όταν η παραμονή του εδώ ξεπερνάει τις 183 ημέρες ανά έτος.  Επίσης, η διαμονή θεωρείται ως συνήθης, με εξαίρεση την περίπτωση στην οποία ο φορολογούμενος καταφέρει να αποδείξει το αντίθετο, όπως ορίζεται στο νόμο 2238 του 1994, άρθρο 2, παράγραφος 1.

Τα πιστοποιητικά που απαιτουνται όταν κάποιος μένει στο εξωτερικό και φορολογείται στην Ελλάδα

Τα πιστοποιητικά που θα πρέπει να υποβάλλουν οι κάτοικοι  εξωτερικού, οι οποίοι φορολογούνται στην Ελλάδα, για εισόδηματα που εισπράττουν στη χώρα μας - μαζί με τη φορολογική δήλωση -, είναι ένα αντίγραφο δήλωσης εισοδήματος, εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη χώρα προέλευσης. Σε διαφορετική περίπτωση απαιτείται βεβαίωση από την αντίστοιχη φορολογική αρχή της χώρας διαμονής στο εξωτερικό, στην οποία θα φαίνεται το παγκόσμιο εισόδημα του υπόχρεου.

Επίσης, χρειάζεται πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, εάν η χώρα διαμονής ανήκει σε αυτές, με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Ποιοι εξαιρούνται της καταβολής των πιστοποιητικών

Δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά όσοι αποκοτύν εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις και μέχρι 500 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 42 του ΚΦΕ, καθώς και όσοι αποκτούν εισόδημα από φόρους καταθέσεων, οι οποίοι φορολογούνται αυτοτελώς, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην ΠΟΛ 1216 του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: