Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Έρχεται εγκύκλιος για πάγωμα κατασχέσεων

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Έρχεται εγκύκλιος για πάγωμα κατασχέσεων

28
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Έρχεται εγκύκλιος για πάγωμα κατασχέσεων
Του Σπύρου Δημητρέλη
 
Με τη δυσάρεστη έκπληξη να μην παγώνουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχουν ληφθεί εναντίον τους βρέθηκαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Παρά το γεγονός ότι η πρόβλεψη στο νόμο για τον εξωδικαστικό είναι ξεκάθαρη, υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κρούσματα που τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης δεν πάγωσαν.
Ο νόμος του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι σαφέστατος. Με την επίσημη ενημέρωση της υπηρεσίας για την αίτηση του υπερχρεωμένου επιχειρηματία αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Συγκεκριμένα, το πάγωμα επέρχεται από την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης του συντονιστή προς την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης προκειμένου αυτή να συμμετάσχει στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού.
Από την ημέρα της επίσημης αποστολής της πρόσκλησης αναστέλλονται "αυτοδικαίως τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, κατά του αιτούντα οφειλέτη και μόνο για τις οφειλές που υπάγονται σε εξωδικαστική ρύθμιση, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου”.
Η αναστολή ισχύει κατ' αρχήν για χρονικό διάστημα έως εβδομήντα (70) ημερών και μπορεί να παραταθεί για χρονικό διάστημα έως τεσσάρων (4) επιπλέον μηνών, κατόπιν έκδοσης σχετικής δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της έδρας του οφειλέτη.
Αυτά προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν  ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εκδοθεί εγκύκλιος με την οποία θα δίνονται ξεκάθαρες οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης για το πάγωμα των κατασχέσεων σε βάρος όσων προσφεύγουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό προκειμένου να διατηρηθούν οικονομικά ζωντανοί.
Με τη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού δίνεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλών προς τράπεζες ενώ για τις οφειλές έως 50.000 ευρώ προς το δημόσιο προβλέπεται η εξόφλησή τους σε έως 120 δόσεις με διαγραφή έως 95% των προστίμων και προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί στον οφειλέτη. Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν μόνο οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα και οι έμποροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: