Η άρση του καταθετικού/τραπεζικού απορρήτου στοχεύει στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι εκτιμώνται από τραπεζικές πηγές στους 45.000-50.000 και καταχρώνται τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου ενώ διαθέτουν καταθέσεις σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα από αυτό που έχουν το «κόκκινο» δάνειο.
της Αναστασίας Παπαιωάννου
Μολονότι ο νόμος που επιτρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών έχει ψηφισθεί από τη Βουλή από τις 15 Ιουνίου -στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της 4ης αξιολόγησης-, έως σήμερα κανένας δανειολήπτης που έχει ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη και αναμένει δικάσιμο δεν έχει δώσει την έγκρισή του στην άρση.




Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η στάση των δανειοληπτών ήταν αναμενόμενη, εξού και στον νόμο υπάρχει η πρόβλεψη βάσει της οποίας, με την πάροδο 3 μηνών από την ψήφιση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, το μέτρο θα ενεργοποιηθεί αυτόματα για όλους τους εν λόγω δανειολήπτες.
‘Ετσι,σε δύο μήνες, στις 15 Σεπτεμβρίου, οι 160.000 δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και χρωστούν κόκκινα δάνεια 18 δισ. ευρώ -κυρίως σε στεγαστικά και καταναλωτικά-θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αυτόματη άρση του καταθετικού/τραπεζικού τους απορρήτου και αν φέρουν αντίρρηση, θα εξωθούνται από τον νόμο χάνοντας την προστασία.
Η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των τραπεζών όσον αφορά τους καταθετικούς λογαριασμούς των εν λόγω δανειοληπτών θα ξεκινήσει την ίδια ημερομηνία και τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν στη δεξαμενή του Τειρεσία, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά όλες οι τράπεζες.

Έξωση από τον νόμο

«Με την αυτόματη άρση του απορρήτου, όποιος φέρει αντίρρηση, εκπίπτει του νόμου», υπογραμμίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, δίνοντας το στίγμα της ολικής ανατροπής στο καθεστώς που ισχύει από το 2010 για όσους εντάσσονται στον νόμο προστασίας κι από τον πλειστηριασμό.
Προσθέτει, μάλιστα, ότι όποιος βρεθεί με καταθέσεις που δεν δικαιολογούν την εύνοια του νόμου, θα κληθεί να αποπληρώσει το κόκκινο στεγαστικό ή καταναλωτικό του δάνειο στο ακέραιο και χωρίς καμία ρύθμιση,εφόσον δεν πληροί τις προϋποθέσεις όπως μείωση του εισοδήματος κ.λπ.
«Επί της ουσίας, με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, η μία τράπεζα θα πληροφορεί την άλλη μέσα από τον Τειρεσία και θα μπει αυτόματα κόφτης στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή σε όσους κατά συνείδηση και ενώ διαθέτουν περιουσία, δεν πληρώνουν με διάφορα κόλπα απόκρυψης των περιουσιακών τους στοιχείων. Εάν δεν δεχθούν να πληρώσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό», καταλήγει.

Έρχονται και ρυθμίσεις

Παράλληλα, οι τράπεζες ετοιμάζουν ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο αλλά δεν έχει ακόμη δικαστεί η υπόθεσή τους. Κι αυτό με στόχο να παρακαμφθεί η χρονοβόρος διαδικασία της δικαστικής οδού, ώστε τα κόκκινα δάνεια ύψους 18 δισ. ευρώ τα οποία βρίσκονται υπό την ομπρέλα της νομικής προστασίας που προσφέρει ο νόμος, να ρυθμισθούν άμεσα. Πόσο μάλλον όταν οι τράπεζες πιέζονται για γρήγορη και αποτελεσματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Έτσι, από τον Σεπτέμβριο, οι τράπεζες θα εφαρμόσουν μία κοινή ρύθμιση για τους 115.000 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη που χρωστούν σε παραπάνω από μία τράπεζα (σ.σ. δηλαδή έχουν κόκκινα δάνεια σε 2, 3 ή 4 τράπεζες), αλλά και για τους 45.000 που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο σε μία τράπεζα.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα αφορούν όσους πραγματικά πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος και το «κούρεμα» των δανείων θα φθάνει στο 50-60%, αντίστοιχο με αυτό που αποφασίζει η δικαιοσύνη σε τέτοιες περιπτώσεις.
πηγή :www.euro2day.gr