Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Πώς το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει το μεταμνημονιακό αφήγημα

Πώς το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει το μεταμνημονιακό αφήγημα

Οι προετοιμασίες για τη ΔΕΘ και το στίγμα της πολιτικής της επόμενης μέρας. Τα εργασιακά και οι υπουργικές παρεμβάσεις σε θέματα καθημερινότητας. Σκέψεις για τον εορτασμό της επετείου εξόδου από τα προγράμματα στήριξης.

Πώς το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει το μεταμνημονιακό αφήγημα

Στην προετοιμασία σε νομοτεχνικό επίπεδο της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου ρίχνει το βάρος το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, ο οποίος θα περιγράψει το νέο πολιτικό του αφήγημα για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. «Στη Θεσσαλονίκη θα αποσαφηνιστεί απόλυτα το στίγμα για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα», σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Όπως εξηγεί, «θα υπάρχει εμφανώς μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στις κινήσεις μας, δεδομένου ότι η πολιτική θα χαράζεται μεν εντός συγκεκριμένου πλαισίου, με την κυβέρνηση ωστόσο να δεσμεύεται για τους στόχους όχι όμως για τα μέσα με τα οποία θα τους επιτύχει».
Μία από τις αιχμές του… δόρατος της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας θα είναι τα εργασιακά, με κορωνίδα την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η σημασία που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στον τομέα των εργασιακών αποτυπώθηκε και από την χθεσινή του ανάρτηση στο Twitter, παρουσιάζοντας τους πέντε βασικούς άξονες για την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας. Είναι ένα από τα θέματα που θα αποτελέσουν πεδίο σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, την οποία η Κουμουνδούρου κατηγορεί ότι με την ιδεολογία και την πολιτική της, «μετατρέπει την αγορά εργασίας σε ζούγκλα».

Σειρά παρεμβάσεων

Ταυτόχρονα, οι υπουργοί της κυβέρνησης επιδίδονται σε μια σειρά παρεμβάσεων σε θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, οι οποίες -κατά το Μαξίμου- θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Έτσι, μόνο τα τελευταία 24ωρα, μεταξύ άλλων:
-Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε ότι με την πληρωμή των επικουρικών τους συντάξεων στις 2 Αυγούστου, περίπου 200.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά που προέκυψαν από την αλλαγή στον υπολογισμό της εισφοράς υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).
-Ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, διαμήνυσε ότι η πρόσφατη «εγκύκλιος Χουλιαράκη δεν ακυρώνει την πρόβλεψη για δυνατότητα να μην μειωθούν οι συντάξεις».
-Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, κάνοντας λόγο για προώθηση «ριζοσπαστικών λύσεων, προχωρώντας με προσεκτικά βήματα».

Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ

Παράλληλα, ενόψει της τελικής ευθείας για τις κάλπες, η κυβέρνηση πολλά ποντάρει και σε αποκαλύψεις ζητημάτων διαφθοράς, σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό προσβλέπει σε ποινικές και δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έχει προαναγγείλει δεύτερο πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ που θα αφορά περίπου 70 προσλήψεις, κομματικού χαρακτήρα.
Τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου, με αφορμή την έξοδο από τα μνημόνια, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό επικοινωνιακά τρόπο για να μεταδώσει το εν λόγω μήνυμα στην κοινωνία, αποκομίζοντας τα περισσότερα δυνατά οφέλη. Κάποιες σκέψεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι κάποια εκδήλωση – παρέμβαση του πρωθυπουργού από την Πνύκα ή το Καστελόριζο (απ’ όπου είχε ανακοινώσει ο Γιώργος Παπανδρέου την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης), ωστόσο ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.
Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης όπου θα βραβευτεί από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της χώρας, Denis Zvizdic, σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το Κέντρο για την Ειρήνη και την Πολυεθνοτική Συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: