Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Έως 30 Οκτωβρίου οι δηλώσεις όλων των πληγέντων από τις πυρκαγιές Όχι μόνο για όσους ανήκουν στις ΔΟΥ Παλλήνης – Ελευσίνας

Έως 30 Οκτωβρίου οι δηλώσεις όλων των πληγέντων από τις πυρκαγιές
Όχι μόνο για όσους ανήκουν στις ΔΟΥ Παλλήνης – Ελευσίνας
27 Ιουλ 2018 - 08:49
Picture 0 for Έως 30 Οκτωβρίου οι δηλώσεις όλων των πληγέντων από τις πυρκαγιές
Του Γιώργου Λαμπίρη

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία ήταν απαραίτητη για τη διευθέτηση του ζητήματος που είχε δημιουργηθεί, βάσει του οποίου η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους πληγέντες, ίσχυε αρχικά έως και τις 30 Οκτωβρίου 2018, μόνο για όσους φορολογούμενους ανήκουν στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας, προέβη το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, σύμφωνα με τη νομοθετική παρέμβαση, οι φορολογικές ρυθμίσεις προς τους πυρόπληκτους ισχύουν και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην περιφέρεια Αττικής.

Ποιους αφορά η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Πιο συγκεκριμένα, όσοι έχουν υποστεί σωματική βλάβη, οι ίδιοι, οι σύζυγοι ή πρόσωπα με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, έχου δικαίωμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, επίσης έως και τις 30 Οκτωβρίου. Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς και τα παιδιά τους, τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τα εγγόνια (κατιόντες και ανιόντες συγγενείς έως β’ βαθμού). Στην ίδια ρύθμιση εντάσσονται και όσοι ανιόντες και ανιόντες συγγενείς έχασαν το σύζυγο ή τη σύζυγό τους, κάποιο πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και αδέλφια ή ανιόντα και κατιόντα  μέλη τους έως και β’ βαθμού.

Δικαίωμα παράτασης στην προθεσμία δηλώσεων έχουν επίσης και όσοι έχουν υποστεί υλικές ζημίες στην ακίνητη περιουσία τους.

Πληρωμής σε τρεις δόσεις έως και το Δεκέμβριο

Για όλους τους παραπάνω φορολογούμενους, η καταβολή του φόρου εισοδήματος πραγματοποιείται σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου, ενώ η καθεμία από τις επόμενες έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2018.

Παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών

Επίσης, για όλους τους πολίτες που προαναφέραμε, παρατείνονται έως και τις 23 Ιανουαρίου του 2019, όλες οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ ή σε Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών. Πρόκειται για οφειλές, που είτε λήγουν, είτε έληξαν από 23 Ιουλίου του 2018 έως και 23 Ιανουαρίου του 2019.  Η ίδια χρονική παράταση ισχύει και για την καταβολή των δόσεων και των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σημειώνεται ότι επίσης έως και τις 23 Ιανουαρίου του 2019 αναστέλλεται η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και τις 23 Ιουλίου του 2018.

Αναστολή των κατασχέσεων

Σε ό,τι αφορά κατασχέσεις λογαριασμών που έχουν επιβληθεί μέσω τραπεζών ή άλλων ιδρυμάτων πληρωμών σε ηλεκτρονικό χρήμα, παύουν να ισχύουν έως και τις 23 Ιανουαρίου και ταυτόχρονα δεν επιβάλλονται νέες κατασχέσεις.

Επιστροφή κατασχεθέντων ποσών

Όσα ποσά έχουν κατασχεθεί και αποδοθεί από τις 23 Ιουλίου του 2018 έως και τις 23 Ιανουαρίου του 2019 επιστρέφονται στους δικαιούχους, ενώ δεν συμψηφίζονται και δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη πιστοποιητικού ενημερότητας για την καταβολή τους, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: