Πώς η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ μπορεί να μπλοκάρει τη golden visa στην Ελλάδα
Σημαντικές καθυστερήσεις λόγω των ρυθμίσεων της Αρχής
Του Γιώργου Λαμπίρη
Ανασταλτικό παράγοντα για την έκδοση golden visa στη χώρα μας, με σκοπό την απόκτηση ακινήτων και την πραγματοποίηση επενδύσεων, αναμένεται να αποτελέσει η εγκύκλιος που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε απάντηση για κρούασματα έκδοσης πλαστών δικαιολογητικών από αλλοδαπούς το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Τι ζητάει η ΑΑΔΕ
Πιο συγκεκριμένα, η φορολογική αρχή προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου, με την οποία ζητά από τις ΔΟΥ, για κάθε συναλλαγή αλλοδαπού, υπηκόου τρίτης χώρα μς το Τμήμα ή το Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης των ΔΟΥ, να πραγματοποιείται αφού έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος της εγκυρότητας των στοιχείων που προσκομίζονται. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να αποδεικνύεται ότι τα στοιχεία αυτά εξασφαλίζουν τη νόμιμη διανομή του συγκεκριμένου προσώπου στη χώρα μας. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει ότι ο εκάστοτε υπάλληλος ΔΟΥ, θα αποστέλλει έγγραφο στo e-mail ή στο fax της εκάστοτε αρχής που αναφέρεται στα δικαιολογητικά που υποβάλλονται, ούτως ώστε, αυτή με τη σειρά της να απαντήσει για το κατά πόσο τα δικαιολογητικά είναι έγκυρα.
Σε αυτό το πλαίσιο όταν διαπιστώνεται η έκδοση ΑΦΜ με πλαστά πιστοποιητικά, αυτό θα απενεργοποιείται.
Ν. Σιακαντάρης: Παρατείνεται ο χρόνός έκδοσης των πιστοποιητικών
Όπως εξηγεί σχετικά ο managing partner της συμβουλευτικής ετιαρείας, UnityFour, Νίκος Σιακαντάρης, στα Φορολογικά Νέα, η λειτουργία έκδοσης της golden visa, μέχρι στιγμής, ήταν ιδιαίτερα αποδοτική. «Το πιο σημαντικό στη συγκεκριμένη διαδικασία, είναι ότι έως τώρα οι διαδικασίες έκδοσής της σε σχέση με την εφορία, ήταν αρκετά απλοποιημένες. Ένας αλλοδαπός το μόνο που όφειλε να πράξη, ήταν να εκδώσει ΑΦΜ από τη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού σε μόλις 5 λεπτά. Στο εξής όμως, με βάση την εγκύκλιο που εκδόθηκε, η διαδικασία περιπλέκεται σημαντικά. Κι αυτό γιατί ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να καταθέσει αντίγραφο της βίζας του στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Στη συνέχεια, ο υπάλληλος θα πρέπει να το αποστείλει με e-mail ή με fax στην αρμόδια υπηρεσία έκδοσης. Και στη συνέχεια θα πρέπει να αναμένει την απόφαση της υπηρεσίες έκδοσης, αναφορικά με το εάν είναι γνήσια ή όχι τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται».
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, από τη στιγμή που χρειάζονταν μόλις πέντε λεπτά, να απαιτείται αυτή τη στιγμή μία εβδομάδα», τονίζει ο κύριος Σιακαντάρης.
Νέος έλεγχος δικαιολογητικών για κάθε συναλλαγή
Επίσης, σημείο κλειδί της εγκυκλίου σύμφωνα με τον επικεφαλής της UnityFour, είναι ότι απαιτείται έλεγχος για κάθε συναλλαγή. «Σε αυτή την περίπτωση εκτελεί μία φορά τη διαδικασία για την έκδοση ΑΦΜ. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλει τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία για την έκδοση φόρου μεταβίβασης ακινήτου, πριν ολοκληρωθεί η σύνταξη του συμβολαίου».
Τι είναι η χρυσή βίζα
Διευκρινίζουμε ότι με την έκδοση της χρυσής βίζας, κάθε αλλοδαπός έχει το δικαίωμα να αποκτήσει ελεύθερη είσοδο στην Ελλάδα και υπό περιπτώσεις να λάβει την ελληνική υποκοότητα με την αγορά ενός ακινήτου ή την πραγματοποίηση άλλου είδους επένδυσης εντός των ελληνικών συνόρων.
Επί της ουσίας, οι επενδυτές που προέρχονται από τρίτες χώρες, μπορούν να αποκτήσουν ακίνητο στη χώρα μας, καταβάλλοντας 250.000 ευρώ, αποκτώντας ταυτόχρονα άδεια εισόδου στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη για πέντε χρόνια. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα δεν απαιτείται από τους εν λόγω επενδυτές να μένουν στην χώρα.
Η μόνιμη παραμονή τους στη χώρα ειναι υποχρεωτική, μόνο αν θελήσουν να λάβουν ελληνική υπηκοότητα, στο πλαίσιο της οποία υποχρεούνται να ζουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον επτά χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου