Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Χωρίς υπογραφή οι δηλώσεις μη κερδοσκοπικών εταιρειών με εισόδημα έως 50.000 ευρώ Τι αλλάζει με το ΦΕΚ του υπουργείου Οικονομικών

Χωρίς υπογραφή οι δηλώσεις μη κερδοσκοπικών εταιρειών με εισόδημα έως 50.000 ευρώ
Τι αλλάζει με το ΦΕΚ του υπουργείου Οικονομικών
26 Ιουλ 2018 - 08:10
Picture 0 for Χωρίς υπογραφή οι δηλώσεις μη κερδοσκοπικών εταιρειών με εισόδημα έως 50.000 ευρώ
Του Γιώργου Λαμπίρη

Απόφαση με την οποία τροποποιείται το καθεστώς, που αφορά δηλώσεις μη κερδοσκοπικών εταιρειών, οι οποίες διατηρούν απλογραφικά βιβλία και το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ ετησίως. Θυμίζουμε ότι μέχρι πρότινος, ήταν υποχρεωτική η υπογραφή λογιστή για τις δηλώσεις όλων των μη κερδοσκοπικών οντοτήτων, ανεξάρτητα από το ποσό του ετήσιου εισοδήματός τους.

Στο εξής, σύμφωνα με το ΦΕΚ, το οποίο εκδόθηκε μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, αλλάζει η προϋπάρχουσα ΠΟΛ με αριθμό 1008/19.1.2011.

Ποιες περιπτώσεις αφορά η νομοθετική ρύθμιση

Έτσι, η υπογραφή δηλώσεων από φοροτεχνικό για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα παύει να είναι υποχρεωτική για μη κερδοσκοπικές που εμφανίζουν εισόδημα έως 50.000 ευρώ το έτος. Πρόκειται για περιπτώσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 45 παρ. γ’ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπου αναφέρεται ότι τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα ή ιδιωτικού δικαίου, τα οποία συστήθηκαν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, και στα οποία περιλαμβάνονται και όλα τα σωματεία και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο κάθε μορφής έσοδα που πραγματοποιούνται για την εκπλήρωση του σκοπού τους, δεν αποτελούν αντικειμενο φόρου.

Χωρίς υποχρέωση υπογραφής πλέον

Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος θα έπρεπε να υπογράφει ο φοροτεχνικός και για μη τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες με εισόδημα κάτω των 50.000 ευρώ, στο εξής το συγκεκριμένο καθεστώς αλλάζει, με εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2017 και ύστερα. Η υπογραφή του φοροτεχνικού είναι υποχρεωτική μόνο για όσες περιπτώσης μη κερδοσκοπικών εταιρειών παρουσιάζουν εισόδημα που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: