Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις πυρκαγιές Ποιες φορολογικές ρυθμίσεις φέρνει η κυβέρνηση

Όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις πυρκαγιές
Ποιες φορολογικές ρυθμίσεις φέρνει η κυβέρνηση
27 Ιουλ 2018 - 08:54
Picture 0 for Όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις πυρκαγιές
Του Γιώργου Λαμπίρη

Όλα τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την οικονομική και φορολογική ανακούφιση των πληγέντων, φιλοξενούνται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομενου, που εκδόθηκε σε σχετικό ΦΕΚ.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές ρυθμίσεις, εκτός από τα άρθρα που αφορούν στην παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, υπάρχουν αναφορές σχετικά με την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Απαλλαγή από το φόρο δωρεάς

Επιπλέον, προβλέπεται η απαλλαγή από το φόρο δωρεάς, καθώς αναφέρεται ότι οι δωρεές χρηματικών ποσών ή άλλων κινητών περιουσιακών στοιχείων ή άλλων παροχών από ανώνυμους ή μη δωρητές, οι οποίες πραγματοποιούνται για την ανακούφιση των πληγέντων από το σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα, μέσα από την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν επιβαρύνονται με το συγκεκριμένο φόρο.

Αλλαγές στον κώδικα ΦΠΑ

Προβλέπονται επίσης τροποποιήσεις στον Κώδικα ΦΠΑ, καθώς στις ήδη ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2, περίπτωση β, περί έκπτωσης του φόρου, προστίθεται διευκρινιστική περίπτωση, στην οποία αναφέρεται ότι ο φόρος εκπίπτει και για «αγαθά που παραδίδονται στις Υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, του ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ, προκειμένου να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων από ακραία φυσικά φαινόμενα, ανεξαρτήτως από την αξία και τις προδιαγραφές κατασκευής τους».

Αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών

Ειδική αναφορά γίνεται και στην αναστολή των πλειστηριασμών, για φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών. Για τους συγκεκριμένους πολίτες αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων στοιχείων, η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, καθώς και οι προθεσμίες άσκησης ανακοπών και αιτήσεων που αφορούν στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  ΕΔΏ

Δεν υπάρχουν σχόλια: