Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Χρηματιστήριο: Σε 11 μέρες χάθηκε το ¼ της αξίας των τραπεζών

Χρηματιστήριο: Σε 11 μέρες χάθηκε το ¼ της αξίας των τραπεζών

22
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
Δίχως... ανάσα και διάλειμμα συνεχίστηκε και σήμερα το τραπεζικό sell-off, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να δέχεται ένα νέο πλήγμα, χάνοντας ακόμη και τη στήριξη των 680 μονάδων. 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,66% στις 678,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 675,77 (-2,10%) μονάδων και 695,02 (+0,69%) μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,9 εκατ. τεμάχια.
...
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,39%, στις 1.786,86 μονάδες, ενώ στο -1,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.130,37 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,65% στις 561,85 μονάδες.
Η πρωτοφανής κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών έχει καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην ελληνική αγορά, με την εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος να παραπέμπει στις δύσκολες ημέρες που βίωσε η χώρα στην κορύφωση της κρίσης. Ο κλαδικός των τραπεζών έχει χάσει μέσα σε 11 συνεδριάσεις πάνω από 200 μονάδες, ή πάνω από το 27% της αξίας του, με μόνο προφανή λόγο τα ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα του β’ 3μηνου και το risk off των... αναδυόμενων αγορών. 
Η αίσθηση που επικρατεί στα χρηματιστηριακά γραφεία είναι επιεικώς η απόλυτη απογοήτευση, καθώς όλοι έχουν γίνει μάρτυρες της απώλειας του ¼ της αξίας του κλάδου - σηματωρού της ελληνικής αγοράς μέσα σε 11 ημέρες! Μάλιστα, ο κλαδικός δείκτης βρίσκεται σε αχαρτογράφητα τεχνικά νερά, με όποια πρόβλεψη πιθανής αντίδρασης να μην μπορεί να στηριχθεί πουθενά. 
Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές  στο Capital.gr, εάν εξαιρεθούν οι κινήσεις των ξένων funds που εκπορεύονται συνήθως από τις διεθνείς εξελίξεις, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι η εικόνα του κλάδου έχει αλλάξει από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ 3μηνου. Ούτε σε επίπεδο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ούτε σε εκείνο της κερδοφορίας υπήρξε μια τόσο μεγάλη αρνητική έκπληξη που να είναι ικανή να πυροδοτήσει τέτοιο κύμα πωλητών. Άλλωστε, όλοι όσοι γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα λίγο έως πολύ ανέμεναν να υπάρξουν πολλές δυσκολίες στην ανάκαμψη του κλάδου. 
Σε αυτό το περιβάλλον οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών δεν συγκλίνουν. Μερίδα εξ αυτών θεωρεί ότι αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε τα "τελευταία χαρτιά" των shorters, οι οποίοι δείχνουν να κερδίζουν τον πόλεμο με τους long που ήδη μετρά αρκετούς μήνες. Η ρηχότητα, άλλωστε της αγοράς, ευνοεί τη συμπίεση των αποτιμήσεων, προκειμένου οι shorters να μεγεθύνουν τα κέρδη τους. 
Έτερη μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι το ΧΑ δεν αποτελεί επενδυτική επιλογή των μεγάλων "δυτικών" funds, τα οποία ρευστοποιούν άρον άρον, όπως γίνεται και σε άλλες αναδυόμενες αγορές. Σε αυτό βέβαια "βοηθούν" τόσο οι εξελίξεις σε Τουρκία και Ιταλία (κυρίως), όσο και η προοπτική των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Αποτελούν δηλαδή λίγους ακόμη λόγους που η Ελλάδα είναι "μη επενδύσιμη". 
Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 7,03%, με τις Πειραιώς και Alpha Bank να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση στο -6,47% και -6,91% αντίστοιχα. Αν και βρέθηκε ακόμη και στο -9,67%, η Εθνική έκλεισε με πτώση 5,89%, με τις Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν στο -3,66% και στο -3,22% αντίστοιχα. 
Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Aegean, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Grivalia, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Λάμδα. 
Στον αντίποδα, το +0,84% της δεικτοβαρούς Coca Cola βοήθησε λίγο το ΧΑ, ενώ τα κέρδη σε Motor Oil, Μυτιληναίο, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. 
22

Δεν υπάρχουν σχόλια: