Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Οι θεσμοί φεύγουν, τα μέτωπα… μένουν σε μεταρρυθμίσεις, συντάξεις, παροχές

Οι θεσμοί φεύγουν, τα μέτωπα… μένουν σε μεταρρυθμίσεις, συντάξεις, παροχές

21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Οι θεσμοί φεύγουν, τα μέτωπα… μένουν σε μεταρρυθμίσεις, συντάξεις, παροχές
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:47
Της Δήμητρας Καδδά
Στο "απρόσιτο" υπουργείο Δικαιοσύνης λαμβάνει χώρα σήμερα ο "τελικός" γύρος των διαπραγματεύσεων για τα μεγάλα δημοσιονομικά μέτωπα των συντάξεων, των παροχών και του μερίσματος, αλλά και για τη λίστα με τα προαπαιτούμενα της πρώτης μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας (σ.σ. που γεμίζει με εκκρεμότητες στο πεδίο των τραπεζών, των ιδιωτικοποιήσεων, της ενέργειας, του εργασιακού, της δικαιοσύνης, και άλλων πεδίων που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά φέτος).
Το διαπραγματευτικό δίδυμο του ΥΠΟΙΚ (σ.σ. σε πολιτικό επίπεδο πλέον μετέχουν μόνο οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης) και οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών, θα έχουν μία τελευταία συνάντηση για το δημοσιονομικό μέτωπο. Μετά θα γίνει μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης και των επόμενων κινήσεων στις επαφές και ανταλλαγές στοιχείων που θα γίνουν εξ αποστάσεως.
Επίσης, οι θεσμοί αναμένεται να εκδώσουν μία λιτή ανακοίνωση. Ο λόγος για μία τοποθέτηση παρόμοια με αυτή που λάμβανε χώρα και την "εντός" μνημονίων εποχή, στην οποία θα δίνουν το στίγμα της κατάστασης.
Μακρύς ο δρόμος
Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να κλείσει σήμερα. Θα απαιτηθούν ακόμα αρκετές εβδομάδες εξ αποστάσεως διαβουλεύσεων και πολιτικών ζυμώσεων.
Το πρώτο "ορόσημο" είναι η ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2019, ακολούθως η πρώτη έκθεση των θεσμών τον Νοέμβριο και οι πολιτικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από το Eurogroup πριν αλλάξει ο χρόνος (για το θέμα των συντάξεων και των παροχών/μερισμάτων).  
Στις αρχές του 2019 αναμένεται και η έκθεση του ΔΝΤ, ενώ θα πρέπει να ληφθούν και οι αποφάσεις (μετά από έγκριση και των κοινοβουλίων κρατών – μελών) για την λίστα με τα προαπαιτούμενα. Δηλαδή το κατά πόσο είναι επαρκώς εκπληρωμένα για να λάβει η Ελλάδα τις παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με αυτά.
 
Το δημοσιονομικό μέτωπο
Στο μεγάλο δημοσιονομικό πεδίο, η κυβέρνηση παρουσίασε σειρά στοιχείων ούτως ώστε να πείσει τους δανειστές ότι υπάρχει επαρκής υπέρβαση στόχου από τα πρωτογενή πλεονάσματα (δηλαδή δημοσιονομικός χώρος). Η θέση των θεσμών με την οποία "κατέβηκαν" στην Αθήνα είναι ότι το 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται αλλά δεν υπάρχει επιπλέον επαρκές περιθώριο.
Η κυβέρνηση αντιθέτως "βλέπει" και φέτος αλλά και το 2019 μεγάλο περιθώριο και επιχειρηματολογεί ότι θα μπορέσει να προχωρήσει αφενός στις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και να διεκδικήσει την μη περικοπή των συντάξεων την 1/1/2019.
Οι θεσμοί διατηρούν τις ενστάσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία σειρά από πεδία όπως, είναι η πορεία της ανάπτυξης, των εσόδων αλλά και η διατηρησιμότητα κάποιων περικοπών δαπανών που συντηρούν (προς ώρας) τα πλεονάσματα. Θα υπάρχουν πρόσθετες ανταλλαγές στοιχείων εξ αποστάσεως το επόμενο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, έχει γίνει πλέον σαφές ότι η λύση θα είναι πολιτική και θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα ψηφίσει η Βουλή τον Δεκέμβριο.
Όχι αναβολή, αλλά κατάργηση στο "τραπέζι"
Πλέον σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο της αναβολής χάνει "έδαφος" ως εναλλακτικό σενάριο και στην συζήτηση των επόμενων εβδομάδων για το συνταξιοδοτικό αναμένεται να μπει το θέμα της κατάργησης (πλήρως ή έν μέρει) της προσωπικής διαφοράς.
Προς το παρόν επίσης οι θεσμοί δεν έχουν θέσει θέμα "διαρθρωτικότητας" του μέτρου (δηλαδή μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας" αυτό ανέφεραν τουλάχιστο προχθές κυβερνητικές πηγές, χωρίς όμως και οι ίδιες να αποκλείουν να τεθεί το επόμενο διάστημα σε πολιτικό επίπεδο (Eurogroup Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου). Έχουν μάλιστα καταθέσει σειρά στοιχείων για την υπεράσπιση της ελληνικής θέσης.
Προαπαιτούμενα "βουνό"
Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων ο "λογαριασμός" θα φανεί με το πόρισμα για την ικανοποιητική (ή όχι) εφαρμογή των μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποδεσμευθούν οι παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα.
Ωστόσο μία σειρά από παρεμβάσεις (π.χ. στις τράπεζες, στο εργασιακό, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στις ιδιωτικοποιήσεις) έχουν προαπαιτούμενα που λήγουν.. τώρα και απαιτούν πάρα πολύ χρόνο για την ομαλή υλοποίησή τους. Ως εκ τούτου, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των δανειστών, τόσο σε επίπεδο επικεφαλής χθες, όσο και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τις προηγούμενες μέρες.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2018 πρέπει να γίνουν πράξη περίπου 50 δράσεις που αποτελούν "ουρές" του μνημονίου ή περιλαμβάνονται στην "λίστα" των παρεμβάσεων της απόφασης του Eurogroup για το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: