Στο «σφυρί» βγαίνουν 5.000 πρώτες κατοικίες έως το τέλος του 2019, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να δουν την πόρτα της εξόδου από αυτές. Πρόκειται για σπίτια αντικειμενικής αξίας κάτω των 150.000 ευρώ, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, ενώ δεν τελούν υπό καμία νομική προστασία.
Το καμπανάκι του SSM και των δανειστών προς τις τράπεζες για άμεση εξυγίανση των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους και οι πιέσεις για επιτάχυνση των πλειστηριασμών αγγίζουν πλέον και την πρώτη κατοικία και το επόμενο διάστημα έρχονται και πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών και μάλιστα αξίας ακόμα και 100.000 ευρώ.
Στα επιτελεία των τραπεζών έχει σημάνει συναγερμός μετά και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2018 που έδειξαν υστέρηση αναφορικά με την επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί ειδικά στον τομέα των στεγαστικών, ενώ και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, έξι μήνες από την έναρξη των πλειστηριασμών, η προσέλευση όσων οι τράπεζες έχουν χαρακτηρίσει στρατηγικά κακοπληρωτές δεν είναι η αναμενόμενη οδηγεί σε πιο δραστικά μέτρα.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα στεγαστικά δάνεια καθώς και ότι τα κόκκινα στεγαστικά μειώθηκαν μόλις κατά 1,1% με βάση τα τελευταία στοιχεία έως και το τέλος Ιουνίου δεν επιτρέπει άλλη καθυστέρηση.
Τους επόμενους μήνες πρώτες κατοικίες οι οποίες αποτελούν ενέχυρα σε κόκκινα στεγαστικά δάνεια αλλά και σε επιχειρηματικά στα οποία αποτέλεσαν ενέχυρο θα βγαίνουν στο σφυρί, εφόσον οι κάτοχοί τους δεν προσφύγουν στις τράπεζες ώστε να βρουν τρόπους να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.
Για τους θεσμούς η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος είναι καίριας σημασίας προκειμένου να ανεβάσει ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία. Γι αυτό εξάλλου πιέζουν διαρκώς στο ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ζητώντας χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων: πωλήσεις, αναδιαρθρώσεις και πλειστηριασμούς, ρυθμίσεις βιώσιμες σε βάθος χρόνου, αλλά και ενεργή δευτερογενή αγορά.
Στο μέτωπο αυτό οι τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε πρόσφατα η ΤτΕ, εμφανίζονται να τα έχουν πάει καλύτερα από το αναμενόμενο το α' εξάμηνο της χρονιάς. Και τούτο διότι πέτυχαν κατά 1,6 δισ. ευρώ μεγαλύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, περιορίζοντας τα στα 88,6 δισ ευρώ (από 90,2 δισ που ήταν ο στόχος). Ωστόσο η μείωση αυτή μέχρι στιγμής στηρίζεται κυρίως στις πωλήσεις πακέτων δανείων (2 δισ) και σε διαγραφές (1,6 δισ) και ο δρόμος είναι μακρύς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου