Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΝΦΙΑ 2018: Απαλλαγή για κατεστραμμένα ακίνητα ή είναι κατεδαφιστέα

 Αντωνόπουλος Γιώργος
12/09/2018 - 17:21

ΕΝΦΙΑ 2018: Απαλλαγή για κατεστραμμένα ακίνητα ή είναι κατεδαφιστέα

Νέα απόφαση για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κτίσματα που έχουν καταστραφεί ή έχουν κριθεί κατεδαφιστέα εξεδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Σύμφωνα με την απόφαση καθορίζονται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κτίσματα που έχουν καταστραφεί ή έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.
Όπως ορίζει η απόφαση αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των απαλλαγών είναι ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. της αρχικά εκδοθείσας «δήλωσης ΕΝΦΙΑ. - πράξης προσδιορισμού φόρου» του οικείου έτους.
Για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τα παραπάνω ακίνητα, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. η οποία επέχει θέση δήλωσης, συνοδευόμενο από βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας αρχής ή αρχών από την οποία πρέπει να προκύπτουν η απόφαση κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, η διεύθυνση και το είδος του πληγέντος ακινήτου καθώς και ότι το κτίσμα έχει ολοσχερώς καταστραφεί ή ότι έχει κριθεί κατεδαφιστέο ή ότι είναι επισκευάσιμο μεν αλλά έχει υποστεί λειτουργικές ζημιές που το καθιστούν μη κατοικήσιμο.
Για τη χορήγηση της απαλλαγής απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. η οποία επέχει θέση δήλωσης, συνοδευόμενο από το Δελτίο Επανελέγχου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται νέα «δήλωση ΕΝΦΙΑ - πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου», η οποία κοινοποιείται και αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογούμενου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.aade.gr).
Εφόσον η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης, σύμφωνα με το συνημμένο στην ΠΟΛ 1163/2015 (ΦΕΚ 1711 Β') απόφαση υπόδειγμα 7 και ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: