Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Το μετέωρο βήμα του ΕΦΚΑ

Το μετέωρο βήμα του ΕΦΚΑ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Το μετέωρο βήμα του ΕΦΚΑ
Του Παναγιώτη Στάθη
Τροχειοδεικτική βολή δέχεται ο ΕΦΚΑ από το Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο με σαφήνεια κρίνει μεν νόμιμο το Προεδρικό διάταγμα για την σύσταση του ασφαλιστικού φορέα υπό την αίρεση όμως των αλλαγών που θα γίνουν εφόσον κριθεί αντισυνταγματικός ο "νόμος Κατρούγκαλου" για το ασφαλιστικό (νόμος 4387/2016). Ουσιαστικά δηλαδή ο οργανισμός είναι όμηρος της απόφασης του ΣτΕ, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, κρίνει αντισυνταγματικές πολλές πτυχές του νόμου Κατρούγκαλου και πρόκειται να δημοσιευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η γνωμοδότηση
Στο ΣτΕ διαβιβάστηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θεσπίζεται ο οργανισμός του  Ε.Φ.Κ.Α. Αποτελείται από 89 άρθρα, που αφορούν την αποστολή του, τη διάρθρωση των υπηρεσιών του και την καταγραφή των αρμοδιοτήτων τους, τα περιγράμματα των καθηκόντων των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων και τα προσόντα για την επιλογή τους, τις οργανικές θέσεις του προσωπικού και την κατανομή τους στις επιμέρους οργανικές μονάδες, την κατάταξή τους σε αντίστοιχους κλάδους και ειδικότητες, τα προσόντα διορισμού, περιλαμβάνονται δε μεταβατικές διατάξεις  κ.λπ.
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτριος Πυργάκης) με την υπ΄  αριθμ. 126/2018 το έκρινε νόμιμο ενώ  έκανε ορισμένες παρατηρήσεις και διέγραψε μια παράγραφο. Στο σκεπτικό τους αναφέρεται πως  "σε περίπτωση τυχόν αποδοχής των ανωτέρω αιτήσεων ακυρώσεως (δικηγόρων, ελευθέρων επαγγελματιών κλπ), θα πρέπει το περιεχόμενο των αντιστοίχων διατάξεων του υπό επεξεργασία σχεδίου προεδρικού διατάγματος, αν και όπου αυτό είναι αναγκαίο, να τροποποιηθεί αναλόγως, στο πλαίσιο της υποχρεώσεως συμμορφώσεως της διοικήσεως προς το περιεχόμενο της αποφάσεως".

Δεν υπάρχουν σχόλια: