Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Συμβασιούχοι και Ασφαλιστικό στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης

Συμβασιούχοι και Ασφαλιστικό στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης

efi_ahtsiogloy.jpg

Έφη ΑχτσιόγλουEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ασφαλιστικό και συμβασιούχοι του Δημοσίου μπήκαν στην ατζέντα της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τοποθετήσεις στελεχών και στον απόηχο των πινοσετικών αντιλήψεων που εκφράστηκαν από την πλευρά της Ν.Δ. Σήμερα το πρωί στις 11.30 η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου θα δώσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από μια σειρά ζητήματα, με κυριότερο όλων το ασφαλιστικό, το οποίο αποτελεί βασικό πεδίο αντιπολιτευτικού λόγου το τελευταίο διάστημα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή και στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ αναμένεται να δώσει το στίγμα του για το ασφαλιστικό, αν και ήδη έχουν γίνει γνωστά τα πρώτα δείγματα του τι θα πει. Μόλις πριν από λίγες μέρες, τόσο στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha όσο και στην προηγούμενη περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφραστεί για ριζική αλλαγή στο ασφαλιστικό μέσα από τρεις πυλώνες. Ο πρώτος θα είναι ο ΕΦΚΑ που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός.
Ο «κουμπαράς»
Στον δεύτερο πυλώνα, που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε έναν προσωπικό τους κουμπαρά μέρος των εισφορών τους μπορώντας να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Τέλος, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέξει τον τρίτο πυλώνα, που είναι η συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση.
Στους σχεδιασμούς αυτούς η κυβέρνηση είχε αντιδράσει έντονα κάνοντας λόγο -και δικαίως- για ένα σύστημα το οποίο βάζει στο παιχνίδι τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ σε περίπτωση κατάρρευσής τους, τον λογαριασμό θα κληθεί να τον πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν άπειρα τέτοια δείγματα κατάρρευσης εταιρειών οι οποίες διαχειρίζονταν συνταξιοδοτικά και αποθεματικά προγράμματα ασφαλισμένων. Στην Ελλάδα, από την άλλη, είχαμε το παράδειγμα της εταιρείας «Ασπίς Πρόνοια», η οποία μάλιστα υποσχόταν τότε στα προγράμματά της εγγυημένη απόδοση 7,5%.
Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι πολλές από τις χώρες τις οποίες επικαλείται η Ν.Δ. ως εκείνες που ακολουθούν το μοντέλο αυτής της διαχείρισης, είτε το έχουν εγκαταλείψει είτε το έχουν αναδιαμορφώσει ώστε να μην αποτελούν έρμαια στις διακυμάνσεις των αγορών. Μάλιστα, όσες το εγκατέλειψαν επέστρεψαν άμεσα στο αναδιανεμητικό σύστημα και στα δημόσια ταμεία.
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν συν τοις άλλοις πως η πρόταση της Ν.Δ. σχετικά με την επικουρική ασφάλιση εκτός του Δημοσίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα, όπου εκεί είναι σαφές πως το κράτος μεριμνά τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική ασφάλιση. Σε ό,τι αφορά δε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έχει εξαγγείλει ήδη ο κ. Μητσοτάκης, δεν φαίνεται πως μπορεί να καλυφθεί το μεγάλο κενό στα έσοδα του ΕΦΚΑ από μια τέτοια κίνηση.
Τέλος, δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόστηκε -πριν καταργηθεί και εκεί- στη Χιλή του δικτάτορα Πινοσέτ, γι’ αυτό άλλωστε και οι αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών.
Ωστόσο, το ασφαλιστικό δεν είναι το μοναδικό σημείο αντιπαράθεσης. Χθες, μια τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Κωστή Χατζηδάκη, σε σχέση με τους συμβασιούχους του Δημοσίου προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση της κυβέρνησης.
«Για τους συμβασιούχους θα ισχύσει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα, που δεν επιτρέπει τις συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσλάβει κομματικά ρουσφέτια και περιμένει όλους αυτούς να τους μονιμοποιήσουμε, αυτό δεν θα γίνει. Το 2017 είχαμε αύξηση στο μισθολόγιο Δημοσίου κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στον News 24/7 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.
Η αναλογία 1 προς 5
«Ο επίδοξος ολετήρας της Ν.Δ. φαίνεται πως δεν αρκείται στην καταστροφή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με την πρόταση για ασφαλιστικό Πινοσέτ προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων. Σήμερα [σ.σ.: χθες] ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, ομολόγησε μεταξύ άλλων πως η Ν.Δ. θα απολύσει όλους τους συμβασιούχους του Δημοσίου. Θέλει η Ν.Δ. να κρυφτεί και η μανία της δεν την αφήνει», ήταν το σχόλιο από την κυβέρνηση.
Για το Δημόσιο, ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες και για να μειώσουμε τους φόρους. Θα κρατήσουμε την αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις στην Παιδεία και στην Υγεία. Δεν υπάρχουν απολύσεις στο πρόγραμμά μας. Η αξιολόγηση έχει στόχο την καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Οι καλύτεροι θα επιβραβεύονται με μπόνους, όσοι μένουν πίσω θα εκπαιδεύονται. Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας θα προβλέπει κυρώσεις για τους επίορκους. Το θέμα στο Δημόσιο δεν είναι πια ο αριθμός αλλά η ποιότητα. Υπάρχουν διεθνώς συστήματα αξιολόγησης και θα υπάρχει ως δεύτερος πυλώνας το ΑΣΕΠ ως εχέγγυο αξιοπιστίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: