Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Τα παράδοξα και oι λύσεις που δίνει η δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών Οι δύο όψεις του νομίσματος

Τα παράδοξα και oι λύσεις που δίνει η δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών
Οι δύο όψεις του νομίσματος
14 Σεπ 2018 - 09:03
Picture 0 for Τα παράδοξα και oι λύσεις που δίνει η δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών
Του Γιώργου Λαμπίρη


Πέρα από το γεγονός ότι μία κατηγορία προστίμου, προστίθεται στη λίστα των ήδη υπαρχόντων, το οποίο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για όσους δεν δηλώνουν στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς, ένα ακόμη παράδοξο συμβαίνει ταυτόχρονα, δεδομένου ότι αρκετοί φοροτεχνικοί που επιχειρούσαν να εισέλθουν στο σύστημα για να δηλώσουν τα στοιχεία του επαγγελματικού λογαριασμού, έβλεπαν το μήνημα ότι «η δυνατότητα εισαγωγής ΕΛ για τον ΑΦΜ σας θα ενεργοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα». Αιτία σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την εμφάνιση του συγκεκριμένου μηνύματος, αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενημέρωση όλων των δραστηριοτήτων στο σύστημα, με αποτέλεσμα ορισμένες εξ αυτών, προς το παρόν να μην αναγνωρίζονται.

Το βάρος της δήλωσης των στοιχείων σε φορολογούμενους και φοροτεχνικούς

Ένα ακόμη παράδοξο σε σχέση με τη δήλωση των Επαγγελματικών Λογαριασμών, σχετίζεται με το γεγονός ότι, ενώ θα μπορούσε η ενημέρωση του συστήματος να πραγματοποιείται απευθείας από τις τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, απαιτείται η διενέργεια επιπλέον διαδικασίας από τους λογιστές, οι οποίοι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τη συγκεκριμένη υποχρέωση των φορολογουμένων. Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν προβούν οι επαγγελματίες στις απαιτούμενες ενέργειες, το βάρος του προστίμου θα βαρύνει τις εκάστοτε επιχειρήσεις.

Θα αντλούνται στοιχεία για το Ε3

Κοιτάζοντας τη θετική πλευρά της συγκεκριμένης απόφασης της Αρχής, θα μπορούσε κανείς να διακρίνει το γεγονός ότι με τη δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών, λύνεται ένα ζήτημα που σχετιζόταν με το Ε3 και τη συμπλήρωση των επαγγελματικών λογαριασμών, καθότι πλέον όλα τα στοιχεία θα είναι καταχωρημένα στο σύστημα. Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περίπτωση της μη δήλωσης επαγγελματικών λογαριασμών αντιμετώπιζαν οι διαχειριστές των ατομικών επιχειρήσεων, σε περίπτωση που πραγματοποιούσαν τον ίδιο λογαριασμό και για τις προσωπικές τους συναλλαγές. Παρά το γεγονός λοιπόν, ότι η ενημέρωση δεν γίνεται αυτομάτως από τις τράπεζες, όπως θα ήταν το ευκολότερο, τουλάχιστον προωθείται έστω και βεβιασμένα και υπό την απειλή ενός υψηλού προστίμου, ο διαχωρισμός ανάμεσα σε επαγγελματικές και ατομικές δαπάνες.

Δύναται να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μείωσης φόρου

Συν τοις άλλοις όμως, η δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη φορολογική αρχή ως εργαλείο για τη μείωση του φόρου εισοδήματος, καθότι μειώνεται το ατομικό φορολογητέο εισόδημα, το οποίο την ίδια στιγμή παύει να συγχέεται με τυχόν επαγγελματικές δαπάνες, στην περίπτωση που αυτές πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: