Σε εφιάλτη έχει εξελιχθεί για χιλιάδες πολίτες η κληρονομιά ενός ακινήτου. H βαριά φορολογία, με πρώτο και καλύτερο τον ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τα χρέη που μπορεί να έχει αφήσει αυτός που απεβίωσε στο Δημόσιο και στις τράπεζες, αλλά και την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τα οποία με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, καθιστούν την αποδοχή της περιουσίας απαγορευτική για τους κληρονόμους.
Οι φορολογούμενοι προτιμούν να αφήσουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν παρά να φορτωθούν με περισσότερους φόρους, τους οποίους ούτως ή άλλως δυσκολεύονται να πληρώσουν, και με χρέη που ήδη τους πνίγουν.
Το Ειρηνοδικείο Αθηνών δέχτηκε 10.083 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς τους τελευταίους 8 μήνες, ενώ το 2017 είχαν υποβληθεί συνολικά 14.075. Στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς έχουν ήδη φθάσει τις 5.600, στην Πάτρα 1.452, στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου 1.583 και στο Μαρούσι 1.242.

Κατάρα αντί για ευχή η κληρονομιά – Στις 130.000 εκτινάχθηκαν οι αποποιήσεις

Κατάρα αντί για ευχή η κληρονομιά – Στις 130.000 εκτινάχθηκαν οι αποποιήσεις

Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων και η δυσκολία αντιμετώπισης της καθημερινότητας αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους πολίτες να αποποιούνται κληρονομιές κυρίως όταν αυτές σχετίζονται με ακίνητα.
Πλέον όπως αναφέρουν νομικοί έχουμε ξεφύγει από την αποποίηση κληρονομιών λόγω χρεών του κληροδότη και παγιώνεται μια κατάσταση αποποιήσεων ακινήτων για να ξεφύγουν οι κληρονόμοι από τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο κληρονομιάς, τα τεκμήρια και τη συντήρησή τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 2017 οι αποποιήσεις έφθασαν τις 130.000. Το νούμερο αυτό είναι εντυπωσιακό καθώς είναι περίπου τριπλάσιο συγκριτικά με τις αποποιήσεις του 2016 (54.422) και αυξημένο κατά 333% συγκριτικά με το 2013.
Έτσι το Δημόσιο γίνεται ο μεγαλύτερος κληρονόμος μιας περιουσίας που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Και αυτό καθώς είναι άγνωστο το τι γίνονται τα ακίνητα αυτά καθώς τα προγράμματα πλειστηριασμών του Δημοσίου είναι περιορισμένα.
Για παράδειγμα το διάστημα αυτό έχουν αναγγελθεί προγράμματα πλειστηριασμών για 3 ακίνητα ενώ το προηγούμενο 15νθήμερο είχαν βγει στον πλειστηριασμό 15 ακίνητα (είχαν κηρυχθεί άγονοι).
Όπως επίσης άγνωστο είναι το απόθεμα των ακινήτων που έχει περιέλθει στο Δημόσιο από κατασχέσεις ή εκχωρήσεις ακινήτων.
Το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται για ακίνητα που απαξιώνονται σε καθημερινή βάση, γεγονός που καθιστά όλο και δυσκολότερη την εύρεση αγοραστών στο μέλλον.
Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή