Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Μειώσεις φόρων για στήριξη της οικονομίας σχεδιάζει η Κίνα

Μειώσεις φόρων για στήριξη της οικονομίας σχεδιάζει η Κίνα

Η ηγεσία της Κίνας επιχειρεί τώρα να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή τους την 1η Δεκεμβρίου στο Μπουένος Αϊρες, οπότε συμφώνησαν εκεχειρία τριών μηνών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Προσεκτικά μελετημένη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική υπόσχεται για το 2019 το Πεκίνο, καθώς σχεδιάζει να στηρίξει την οικονομία χωρίς να υπονομεύσει τον στόχο της μείωσης του χρέους. Μετά την ολοκλήρωση του ετήσιου οικονομικού συνεδρίου, από το οποίο προκύπτουν οι αποφάσεις για την οικονομική πολιτική, το Πεκίνο ανακοίνωσε «σημαντικές» μειώσεις φόρων και δεσμεύθηκε να εφαρμόζει συνετή και ευέλικτη νομισματική πολιτική αναλόγως με το πώς θα διαμορφώνονται οι εξελίξεις.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, το Πεκίνο αποφάσισε να αναβαθμίσει την περιορισμένη στήριξη που προσέφερε στην οικονομία στη διάρκεια του έτους. Αιτία είναι η επιβράδυνση της οικονομίας αλλά και η αβεβαιότητα γύρω από το πώς θα εξελιχθεί ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου καταδεικνύουν νέα επιβράδυνση στις λιανικές πωλήσεις και στη βιομηχανική παραγωγή. Ωρες πριν από τις χθεσινές ανακοινώσεις, ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού υποχωρούσε για τέταρτη φορά μέσα στις τελευταίες έξι ημέρες. Από την αρχή του έτους, άλλωστε, οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Σαγκάης και της Σεντζέν έχουν σημειώσει απώλειες άνω του 20% και του 30% αντιστοίχως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να χαλαρώσει για ακόμη μία φορά τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις μεγάλες τράπεζες. Δεν αναμένεται, πάντως, προς το παρόν να μειώσει το επιτόκιο για τον δανεισμό ενός έτους.
«Οι ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική στην Κίνα διαπιστώνουν πως η οικονομία κινδυνεύει από μεγαλύτερη υποχώρηση και αντιμετωπίζει ένα όλο και πιο δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον», τονίζει ο Γουάνγκ Τάο, επικεφαλής της μονάδας οικονομικών ερευνών για την Κίνα στη UBS του Χονγκ Κονγκ.
Ο ίδιος υπογραμμίζει, πάντως, πως το Πεκίνο εξακολουθεί να δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει σε όλο και πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις και να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα. Σημειωτέον ότι πριν από ένα χρόνο το οικονομικό συνέδριο του 2017 αποφάσισε να χαράξει ένα πρόγραμμα τριών ετών στη διάρκεια των οποίων έθεσε στόχο να τιθασεύσει τους κινδύνους που απειλούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να περιορίσει τη φτώχεια και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά, όμως, τη μάχη για τη μείωση του χρέους, είναι σαφές ότι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Αιτία είναι ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου αλλά και η μεγάλη μείωση του δανεισμού που προκαλεί πιστωτική ασφυξία στην αγορά.
Στο μεταξύ, η ηγεσία της χώρας επιχειρεί τώρα να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή τους την 1η Δεκεμβρίου, οπότε συμφώνησαν εκεχειρία τριών μηνών.
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, το Πεκίνο δεσμεύεται να μειώσει το κόστος των εισαγωγών, να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα όσων ξένων επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στην Κίνα και να επιτρέψει σε ξένους επενδυτές να κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο κινεζικών επιχειρήσεων και σε περισσότερους τομείς της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: