Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Αυξάνεται από τα 3 στα 7 λεπτά το κόστος για την πλαστική σακούλα Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται του μέτρου

Αυξάνεται από τα 3 στα 7 λεπτά το κόστος για την πλαστική σακούλα
Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται του μέτρου
28 Δεκ 2018 - 09:11
Picture 0 for Αυξάνεται από τα 3 στα 7 λεπτά το κόστος για την πλαστική σακούλα
Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Ιανουαρίου του 2019, η αύξηση στο περιβαλλοντικό τέλος για την πλαστική σακούλα. Η διαδικασία χρέωσης για τις πλαστικές σακκούλες, η οποία είχε ξεκινήσει να εφαρμόχεται από την 1η Ιανουαρίου του 2018, με το περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας να ορίζεται στα 3 λεπτά χωρίς ΦΠΑ, αυξάνεται πλέον στα 7 λεπτά χωρίς ΦΠΑ.
Η χρέωση αφορά στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος από 50 μέχρι 70 μικρά (μm), συμπεριλαμβανομένων των επαναχρησιμοποιήσιμων σακουλών ή τσαντών μεταφοράς με το ίδιο πάχος τοιχώματος.
Οι υπόχρεοι, για να προβούν στη δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους για την πλαστική σακούλα, όπως ορίζει η ΑΑΔΕ, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι χρήστες του TAXISnet, ενώ δεν απαιτείται η επανεγγραφή τους.
Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα Φυσικό Πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή δήλωσης από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.
Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, εάν επιθυμούν οι δηλώσεις να υποβάλλονται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν το λογιστή ή το λογιστικό γραφείο από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.
Ποιες σακούλες εξαιρούνται του τέλους
Οι πολύ λεπτές παλστικές σακούλες μεταφοράς, με πάχος μικρότερο των 15 μm, όταν χρησιμοποιούνται ως πρωτογενής συσκευασία για χύμα τρόφιμα – πχ φρούτα - ή για  λόγους υγιεινής
Οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς οι οποίες χαρακτηρίζονται ως βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) - λιπασματοποίησιμες, όπως ορίζεται στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 13432.
Οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς που διατίθενται μέσω του υπαίθριου εμπορίου και των περιπτέρων.
Επίσης, δεν επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος για πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος ίσο ή μεγαλύτερο των 50 μm.

Δεν υπάρχουν σχόλια: