Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Ασφυκτικός κλοιός για τους οφειλέτες της Εφορίας

Ασφυκτικός κλοιός για τους οφειλέτες της Εφορίας

Στοχευμένες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων - Στο ηλεκτρονικό σφυρί κατοικίες και οικόπεδα.

Ασφυκτικός κλοιός για τους οφειλέτες της Εφορίας

Το 2018 κλείνει με περισσότερες από 110.000 κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1,2 εκατομμυρίων φορολογούμενων που χρωστούν στην εφορία. Το 2019 ανοίγει με στοχευμένες και αυτοματοποιημένες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και με έναν νέο γύρο πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου.
Την  ώρα που το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια  για μια νέα «πάγια» ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές μηνιαίες δόσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιεί από τις αρχές του νέου έτους νέα μέτρα για την είσπραξη των φόρων που έχουν βεβαιωθεί και παραμένουν απλήρωτοι. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 103 δις. ευρώ η ΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο που κινείται σε δυο άξονες:
1. Στοχευμένες κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Το μέτρο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα και έχει ήδη περιορίσει τα φαινόμενα των «άσφαιρων» κατασχετηρίων τα οποία έφευγαν για όλες τις τράπεζες ανεξάρτητα αν ο οφειλέτης είχε σε όλες λογαριασμό ή μόνο σε μια.
Τώρα τα  κατασχετήρια εκδίδονται αφότου οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλευτούν το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών,  ώστε να διαπιστωθεί εκ των προτέρων εάν ο φορολογούμενος στον οποίο σχεδιάζεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έχει τραπεζικό λογαριασμό.  Μετά ακολουθεί το κατασχετήριο. Ο επόμενος στόχος είναι να μην βρίσκουν τα κατασχετήρια σε τοίχο, δηλαδή να εκδίδονται εντολές κατάσχεσης σε άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η ΑΑΔΕ σκοπεύει να ζητήσει από τις τράπεζες να λάβει με τρόπο μαζικό και αυτοματοποιημένο, στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς πληρωμών, επενδυτικά προϊόντα, δανειακές συμβάσεις φορολογούμενων. Με το τρόπο αυτό θα γνωρίζει σε ποιους λογαριασμούς οφειλετών  θα χτυπήσει.
2. Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, οικοπέδων, κτημάτων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων,  που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων φιγουράρουν ήδη στις λίστες των μεγαλοοφειλετών της ΑΑΔΕ, όπου αναγράφονται τα στοιχεία όσων χρωστάνε στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία ποσά πάνω από 150.000 ευρώ.
Ήδη έχουν αναρτηθεί πλειστηριασμοί για τις 13 Φεβρουαρίου 2019, 6 Μαρτίου 2019 και 19 Μαρτίου 2019.  Σταδιακά η λίστα θα εμπλουτιστεί με νέα ακίνητα οφειλετών ενώ  οι φορολογικές αρχές  αναζητούν σε κάθε αρμόδια υπηρεσία, όπως στο Κτηματολόγιο κ.λπ. περιουσιακά  στοιχεία των οφειλετών που αρνούνται να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Κάθε φορά που βρίσκουν ένα ακίνητο το δεσμεύσουν αρχικά και κατόπιν το βγάζουν σε πλειστηριασμό, προκειμένου να ασκήσουν πίεση, για την αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: