Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Κινητικότητα για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου Πρόθεση στελεχών της κυβέρνησης για παράταση

Κινητικότητα για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου
Πρόθεση στελεχών της κυβέρνησης για παράταση
28 Δεκ 2018 - 09:25
Picture 0 for Κινητικότητα για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου
Του Γιώργου Λαμπίρη

Συζητήσεις επί συζητήσεων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς και επίσημα, μπαίνει τέλος από 1η Ιανουαρίου του 2019, στο καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία έφερε την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου καθώς και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, παρατεινοταν το συγκεκριμένο καθεστώς για πέντε νησιά του Αιγαίου. Ο λόγος για τη Λέρο, τη Λέσβο, τη Σάμο, την Κω και τη Χίο.

Την ίδια στιγμή όμως, αυξάνεται η κινητικότητα από κυβερνητικής πλευράς, βάσει της οποίας θα υπάρξει και νέα παράταση στο καθεστώς του μειωμένου συντελεστή μόνο για τα πέντε συγκεκριμένα νησιά. Αρχικά, την παράταση προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας από το Βήμα της Βουλής. Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, μίλησε στην ΕΡΤ Ρόδου σε δεύτερο χρόνο, επισημαίνοντας ότι ήδη είναι έτοιμη σχετική ρύθμιση για περάταση του μειωμένου νησιού σε αυτά τα πέντε νησιά.

Θυμίζουμε ότι στα συγκεκριμένα νησιά είχε δοθεί παράταση σε ό,τι αφορά το χρόνο εφαρμογής της διακοπής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Η αιτία που είχε επικαλεστεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ήταν η έκτακτη ανάγκη που προέκυπτε για τα συγκεκριμένα νησιά λόγω των συνεπειών του προσφυγικού.

Τα πέντε αυτά νησιά, επρόκειτο αρχικά να συμπεριληφθούν στη λίστα με τα υπόλοιπα 27 νησιά του Αιγαίου, στα οποία ο συντελεστής μεταβλήθηκε από τις αρχές του 2018. Ωστόσο δόθηκε η πρώτη εξάμηνη παράταση έως και το τέλος Ιουνίου, για να δοθεί η δεύτερη έως και το τέλος του έτους που διανύουμε, μετά από την προαναγγελία Τσίπρα, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό.

Ήδη από την 1η Ιανοαρίου του 2018, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ έχει καταργηθεί στα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα σε:
Λήμνο, Ικαρία, Άγιο Ευστράτιο, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνους, Θύμαινα, Άγιο Μηνά, Δωδεκάνησα, Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Κάσο, Τηλο, Σύμη, Νίσυρο, Πάτμο, Χάλκη, Σαριά, Λειψούς, Ψέριμο, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αρκιούς, Γυαλί, Τέλενδο, Φαρμακονήσι και Κίναρο.

Ξεκινάει πιλοτικά το μεταφορικό ισοδύναμο
Ταυτόχρονα, από την 1η του νέου έτους αναμένεται ότι θα τεθεί πιλοτική εφαρμογή το αντισταθμιστικό μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα εξίσωσης του κόστους μεταφοράς, που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: