Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Ν. Καραμούζης: Σε θετική προσέγγιση με την κυβέρνηση

Ν. Καραμούζης: Σε θετική προσέγγιση με την κυβέρνηση

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 14:25
 
UPD:15:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
Tης Ειρήνης Σακκελάρη 
esak@naftemporiki.gr
Με επίκεντρο τον νόμο Κατσέλη, το πώς και το τι θα ισχύσει για την προστασία των φτωχών νοικοκυριών, κινήθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών σήμερα στο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «νάρκη στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος» τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.
«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ΕΕΤ.
Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος».
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε η δημιουργία μιας επιτροπής μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης  (συναρμόδιων υπουργών) ώστε πριν τη νομοθέτηση να φανούν οι πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν για ένταξη σε ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας των νοικυριών βάση των δεδομένων των τραπεζών που αποτελούν και τα πραγματικά δεδομένα.
Τα αποτελέσματα αυτά θα κρίνουν και τα όρια των επιλογών σε ότι αφορά τους ιδιώτες οφειλέτες που δεν έχουν να αποπληρώσουν το ιδιωτικό τους χρέος.
Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών απέφυγε να απαντήσει για την παράταση του νόμου Κατσέλη σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί αποκλειστικά μέλημα της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ πρόταση νομοθετικής ρύθμισης  κατέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση του θέματος που ανέκυψε ως προς την πάγια πρακτική προπληρωμής φόρων, μέσω της παρακράτησης φόρων από τόκους ομολόγων και εντόκων γραμματίων.
Αποφάσεις που εξέδωσε το ΣΤΕ ανέτρεψαν τα μέχρι τώρα δεδομένα επιτρέποντας μόνον το συμψηφισμό με το φόρο του εισοδήματος.
Τούτο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών και απαιτείται αναδρομική αναμόρφωση. Το θέμα αυτό τελικώς δεν συζητήθηκε στη συνάντηση μεταξύ ΕΕΤ και τραπεζιτών.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: