Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται


Με αυτά και με εκείνα φθάσαμε σχεδόν στο τέλος και αυτού του χρόνου. Τη Δευτέρα -Παραμονή Χριστουγέννων- οι περισσότεροι από αυτούς που εργάζονταν, βρίσκονταν μεταξύ εργασίας και εορταστικής ατμόσφαιρας, επειδή συνήθως η παρουσία στην εργασία τέτοιες μέρες είναι εθιμοτυπική, οι δε περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις, κλείνουν την εργασιακή ημέρα με κάποια εκδήλωση και φυσικά με φαγητό και ποτό. Είναι οι μέρες που βλέπεις τον Προϊστάμενο, τον συνάδελφο και από την καθημερινή του πλευρά, μακριά από τις στιλιζαρισμένες απαιτήσεις της κάθε εργασίας. Και φυσικά, μέσα σε όλα αυτά, τα παιδιά με τα κάλαντα, διαχρονικό έθιμο που θυμίζει παραδόσεις αιώνων και πως ότι έλκεται από τη θρησκεία έχει τις πιο βαθιές ρίζες.
Να ξεκινήσουμε κάπως ανάποδα σήμερα, με την εβδομάδα που έρχεται και με την υπενθύμιση πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι, για την υλοποίηση του έργου που αφορά στην εφαρμογή της νέας οικονομικής ταξινόμησης εσόδων του λογιστικού σχεδίου της Γενικής Κυβέρνησης, που θα ισχύσει από την 1.1.2019, οι Δ.Ο.Υ. δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό, ούτε και εσωτερικές μηχανογραφικές εργασίες, που αφορούν στη βεβαίωση, στην είσπραξη, στη διαγραφή και στην επιστροφή φόρων, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019, την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019.
Οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους που αφορούν στα συγκεκριμένα αντικείμενα εργασιών των Δ.Ο.Υ. μέχρι το τέλος της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή της Δευτέρας 7 Ιανουαρίου 2019.
Επισημαίνεται ότι οι υπόλοιπες συναλλαγές των ενδιαφερομένων με τις Δ.Ο.Υ. θα πραγματοποιούνται κανονικά, κατά τις ώρες εισόδου του κοινού.
Χριστούγεννα λοιπόν και θέλουμε όλοι μας καλές ειδήσεις. Στα πλαίσια αυτά, υπήρξε Κυβερνητική παρέμβαση, προκειμένου να λυθεί με μόνιμο τρόπο το ζήτημα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το προσφυγικό βάρος, την οποία προανήγγειλε από τη Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Βίτσας, στο πλαίσιο της ψήφισης από την Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που υφίστανται το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην εν λόγω παρέμβαση, δήλωσε πως θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου και όχι με απλή παράταση αλλά με μια μορφή μόνιμου χαρακτήρα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε πως θα υπάρξει σίγουρα παράταση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Δευτέρα παραμονή Χριστουγέννων και κλήρωσε η φορολοταρία της ΑΑΔΕ, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που έκαναν οι φορολογούμενοι τον περασμένο Νοέμβριο. Η φορολοταρία ανέδειξε 1.000 τυχερούς που θα λάβουν από 1.000 ευρώ έκαστος. Οι λαχνοί που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι αναρτώνται στο TAXISnet. Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των συναλλαγών του μήνα στον οποίο αφορά η κλήρωση, ως εξής:
· Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 1 ευρώ.
· Για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 2 ευρώ.
· Για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 3 ευρώ.
· Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 4 ευρώ.
Σημειώνεται πως τα χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Στο ΦΕΚ 218/24-12-2018 δημοσιεύθηκε το ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» με αριθμό Ν.4587/2018. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διατάξεις που κατατέθηκαν με τροπολογίες από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες μέρες πριν την ψήφισή του.
Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνοντας κάποια σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, αναφέρουμε τα παρακάτω:
Πόθεν έσχες
Με το Άρθρο 75 δίνεται η παράταση -όπως είχε ανακοινωθεί πριν μερικές μέρες και στην ιστοσελίδα pothen.gr- στην υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, αρχικών με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου τα έτη 2016, 2017, 2018 και ετήσιων των ετών 2016 (χρήση 2015), 2017 (χρήση 2016) και 2018 (χρήση 2017) από 18.2.2019 έως 31.3.2019, αντί για από 4.1.2019 έως 4.3.2019 που ίσχυε σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν.3213/2003.
Με την παρ.2 του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι το εδάφιο β΄ της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν.3213/2003, αντικαθίσταται ως εξής: «β. Η κατάσταση περιλαμβάνει υπόχρεους που απέκτησαν, κατέχουν ή απώλεσαν την ιδιότητα του υπόχρεου στην προηγούμενη χρήση, στις τρεις (3) προηγούμενες χρήσεις για τους υπόχρεους των περιπτώσεων α΄έως και ε΄ και ιβ΄ της παραγράφου 1 ή στις χρήσεις που κατ’ εξαίρεση ειδικότερα προβλέπονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.».
Με τις παραγράφους 3 και 4 κωδικοποιούνται οι μεταβατικές διατάξεις του Ν.4571/2018. Πιο συγκεκριμένα ορίζεται ότι οι καταστάσεις της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν.3213/2003 για τους υπόχρεους σε υποβολή Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. 2018 καταχωρίζονται από 3.1.2019 έως 25.1.2019(από τις 17.12.2018 που ίσχυε). Καθώς και ότι για διάστημα έως τεσσάρων (4) μηνών, από την ημερομηνία δημοσίευσης (30/10/2018) του Ν.4571/2017, τίθεται εκτός λειτουργίας η ενιαία διαδικτυακή εφαρμογή του άρθρου 2Α του Ν.3213/2003, προκειμένου να προσαρμοστεί στις ρυθμιζόμενες με τον παρόντα νόμο τροποποιήσεις.
Εξωδικαστικός Μηχανισμός
Με το άρθρο 45 του Ν.4587/2018 τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις του Ν.4469/2017 σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Επιγραμματικά ισχύουν τα παρακάτω:
  • Οι απαιτήσεις, για κάθε πιστωτή ατομικά δεν πρέπει να υπερβαίνουν εφεξής το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ αντί των δύο εκατομμύριων (2.000.000) ευρώ που ισχύει και αθροιστικά το ποσό των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ αντί των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) που ισχύει.
  • Παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 το χρονικό διάστημα εντός του οποίου κάθε οφειλέτης μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγής
  • Παρέχεται η δυνατότητα στους πιστωτές να εξαιρούν με δήλωσή τους, από την διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, τις μη επιχειρηματικές οφειλές,
  • Αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, για την ικανοποίηση των απαιτήσεων, των οποίων ζητείται η εξωδικαστική ρύθμιση, όταν η διαδικασία είναι εκκρεμής λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί κατ' εφαρμογή του Ν.4469/2017.
  • Αναστέλλεται, από την αποστολή πρόσκλησης από το συντονιστή, προς το Δημόσιο ή/και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και καθ' όλη την διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης αναδιάρθρωσης οφειλών, η ποινική δίωξη για παράβαση των διατάξεων του Ν.1882/1990 και του αν 86/1967 αντίστοιχα και αναστέλλεται η παραγραφή των σχετικών αδικημάτων, χωρίς να ισχύει ο χρονικός περιορισμός της παρ. 3 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα.
  • Παρέχεται, η δυνατότητα στο Δημόσιο και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να προτείνουν λύσεις ρύθμισης των οφειλών τόσο προς οφειλέτες που έχουν οφειλές προς το δημόσιο τομέα, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί του συνόλου των οφειλών, όσο και προς οφειλέτες των οποίων η σχετική αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό απερρίφθη λόγω μη επίτευξης απαρτίας των πιστωτών.
  • Αυξάνεται σε τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ το ανώτατο όριο του ποσού, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνούν οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές προκειμένου με κ.υ.α. να υιοθετηθεί μια απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών αυτών.
Ανώνυμες εταιρείες
Με το άρθρο 49 του νέου νόμου τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις του Ν.4548/2018 αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών (Α.Ε.), για λόγους αποσαφήνισης, στα εξής κατά βάση σημεία:
  • Προβλέπεται ότι, η διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου μπορεί εφεξής να συμψηφισθεί προς απόσβεση ζημιών της εταιρείας, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση, αντί αποκλειστικά και μόνο να κεφαλαιοποιηθεί που ισχύει σήμερα.
  • Αίρεται ο υφιστάμενος περιορισμός της μη συμμετοχής των μελών του διοικητικού συμβουλίου εταιρειών με μετοχές εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά, που έχουν συγχρόνως την ιδιότητα του μετόχου, στη διαδικασία της ψηφοφορίας έγκρισης της πολιτικής αποδοχών.
  • Αποσαφηνίζεται ότι η αρμοδιότητα εγκρίσεως συγχωνεύσεων του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης σύμφωνα με τις διατάξεις περί ανωνύμων εταιρειών, υφίσταται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία συμμετέχει στην συγχώνευση πιστωτικό ίδρυμα με τη μορφή ανωνύμου εταιρείας ή όταν το πιστωτικό ίδρυμα που θα προέλθει από τη συγχώνευση θα έχει τη μορφή ανωνύμου εταιρείας.
  • Καθορίζεται η διαδικασία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης πιστωτικών συνεταιρισμών τόσο στην περίπτωση συγχώνευσης με απορρόφηση όσο και στην περίπτωση συγχώνευσης με σύσταση νέου συνεταιρισμού.
Τροποποίηση Κώδικα Φ.Π.Α.
Με τις διατάξεις του άρθρου 58 επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (6%) από 1.1.2019 και στα εισιτήρια των συναυλιών. Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, επιδιώκει την τόνωση της αγοράς μέσω και της μείωσης των τελικών τιμών των εισιτηρίων των συναυλιών προς τους καταναλωτές, για την ενίσχυση του πολιτισμού, κατ' ανάλογη εφαρμογή με τα ισχύοντα μέχρι στιγμής για τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων. Η προτεινόμενη διάταξη αφορά αποκλειστικά τα εισιτήρια των συναυλιών στην διάρκεια των οποίων δεν προσφέρεται οποιαδήποτε άλλη παροχή προς τους θεατές πλην του μουσικού θεάματος.
Δυνατότητα αναστολής προθεσμίας ΔΕΔ για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος που εκκρεμούν ενώπιον του ΣτΕ
Με την τροποποίηση του άρθρου 63 του Ν. 4174/2013 περί ενδικοφανούς προσφυγής, με τον Ν.4587/24.12.2018 δίνεται λύση για το θέμα της ορισμένης προθεσμίας που έχει η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (καθώς διαφορετικά θεωρείται ότι η προσφυγή του φορολογούμενου έχει απορριφθεί σιωπηρά) σχετικά με την έκδοση απόφασης στην περίπτωση που έχει δημοσιευθεί πράξη του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ίδιο θέμα.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 68 του Ν.4587/2018 τροποποιείται το άρθρο 63 του Ν.4174/2013περί Κ.Φ.Δ. και ειδικά, μετά το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του ως άνω άρθρου, επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης κατά ομοιόμορφο τρόπο, δεδομένου ότι έχει μεσολαβήσει σχετική κρίση του ΣτΕ, με την οποία επιλύεται οριστικά το τιθέμενο ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα αποφεύγεται η άσκοπη επιβάρυνση των φορολογουμένων οι οποίοι ενδεχομένως, κατόπιν της απόφασης επί της ενδικοφανούς προσφυγής, να χρειάζεται να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία θα αναστείλουν υποχρεωτικά την συζήτηση επί της υπόθεσης έως την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν.3900/2010.
Με την ΠΟΛ.1217/2018 τροποποιείται η ΠΟΛ.1022/2014 σχετικά με τον χρόνο υποβολής φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών. Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πλέον θα υποβάλλονται σε επίπεδο ετησίων συναλλαγών και όχι τριμηνιαίων όπως μέχρι σήμερα.
Το άρθρο 4 της ΠΟΛ.1022/2014 κωδικοποιείται όπως παρακάτω.
1. Οι καταστάσεις των φορολογικών στοιχείων του άρθρου 1 της παρούσας, υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ως εξής:
α) από τους εκδότες ετησίως, ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, καθώς και της υποχρέωσης ή μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν,
β) από τους λήπτες, υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., που τηρούν είτε διπλογραφικά είτε απλογραφικά βιβλία, ετησίως και το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν,
γ) από τους λήπτες, μη υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., το δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και τους αγρότες, φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., ετησίως και το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.
δ) από τους εκδότες και τους λήπτες φορολογικών στοιχείων (εκκαθαρίσεων) που η έκδοσή τους προβλέπεται μετά την παρέλευση του πρώτου μήνα του επόμενου ημερολογιακού έτους, με βάση σχετικές διατάξεις, υποβάλλονται το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, που αφορούν.
….. (παραλείπεται καθώς αφορά προηγούμενες χρήσεις).
Οι καταστάσεις των ανωτέρω περιπτώσεων α΄ β΄, γ΄ και δ΄ που αφορούν τα ημερολογιακά έτη 2017 και επόμενα, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαρτίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.
Για το ημερολογιακό έτος 2017, η υποβολή των καταστάσεων των ως άνω περιπτώσεων θεωρείται εμπρόθεσμη μέχρι και την 5/4/2018.
2. Ως ημερομηνία υποβολής, θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρισης αυτών, στο σύστημα υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Οικονομικών.
3. Η υποβολή εκπρόθεσμης ή διορθωτικής κατάστασης, πραγματοποιείται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Στην περίπτωση υποβολής διορθωτικής κατάστασης, μπορεί να καταχωρούνται μόνο οι εγγραφές του πίνακα που τροποποιούνται.
4. Θεωρείται ως για δήλωση, η υποβολή των τροποποιητικών καταστάσεων που υποβάλλονται εντός της ίδιας ημερολογιακής ημέρας και αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του πλήθους των υποβληθεισών τροποποιητικών καταστάσεων εντός της ίδιας ημέρας, καθώς και του πλήθους των τροποποιούμενων στοιχείων σε κάθε μια από τις καταστάσεις αυτές.
Στην αλλαγή, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, του τρόπου ηλεκτρονικής πρωτοκόλλησης των αποφάσεων, ερμηνευτικών εγκυκλίων και εγγράφων οδηγιών, που εκδίδονται από τις φορολογικές διευθύνσεις της κεντρικής υπηρεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προχωρά η ΑΑΔΕ, με απόφαση του Διοικητή, Γιώργου Πιτσιλή.
Ειδικότερα, καταργείται το πρόθεμα ΠΟΛ (από το «ΠΟΛΥΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ»), που τίθεται ως σήμερα αδιακρίτως πριν από τον αριθμό πρωτοκόλλου των αποφάσεων και εγκυκλίων και δημιουργεί, ως εκ τούτου, σύγχυση τόσο στους φορολογούμενους, όσο και στους υπαλλήλους της Αρχής ως προς το είδος και το σκοπό του εγγράφου.
Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίουθέρμανσης για την περίοδο 2018-2019.
Το φετινό ποσό της επιδότησης αυξάνεται σε σχέση με αυτό που δόθηκε πέρυσι. Συγκεκριμένα, από 0,125€ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που ήταν πέρυσι, το φετινό ποσό αυξάνεται στο 0,160 € ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.
Επιπλέον, τα περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους αυξάνονται από 100.000€ σε 130.000€ για τους άγαμους και από 200.000€ σε 250.000€ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Τέλος, μετά τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, νέοι Δήμοι χαρακτηρίστηκαν ως «ορεινοί», με αποτέλεσμα να εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη και να δικαιούνται περισσότερα λίτρα επιδότησης.
Τελευταία εβδομάδα του χρόνου η εβδομάδα που πέρασε και ακόμα ένα δύσκολο έτος, σε μια αδιάλειπτη σειρά «στείρων χρόνων» τουλάχιστον από το 2010 και μετά, τέλειωσε. Όπως κάθε χρόνο και μιας και το 2019 είναι έτος πολλαπλά εκλογικό, η ατμόσφαιρα χαλάρωσε, η αγορά κινήθηκε και κάποια χρήματα έπεσαν σε αυτή, έστω και με την μορφή επιδομάτων. Στους περίεργους χρόνους που ζούμε, στους χρόνους της «επιστημονικής μετανάστευσης» ή του brain drain ή όπως κάθε ένας μας θέλει να το αποκαλεί, σχεδόν κάθε Ελληνική οικογένεια υποδέχθηκε και έναν νέο-μετανάστη. Μόνο που αυτή τη φορά είναι τελείως διαφορετικά από την μεγάλη μετανάστευση των ανειδίκευτων εργατών της δεκαετίας του πενήντα, οι Έλληνες πια του εξωτερικού είναι σημαίνοντα στελέχη των εκεί κοινωνιών, έρχονται σε γάμου κοινωνία με αλλοδαπούς και αλλοδαπές και γενικά, οι γέφυρες με την χώρα της γέννησής τους όλο και λιγοστεύουν.
Στο μισό εκατομμύριο σχεδόν από αυτούς τους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό και αν δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, μάλλον η χώρα τους έχασε για πάντα, σε αυτούς που ακόμα θυμούνται την χώρα που τους πλήγωσε και τους γονείς τους και τους συγγενείς τους που μένουν εδώ και στις γιορτές πάντα επιστρέφουν, ας αφιερώσουμε αυτό το τελευταίο κείμενο της χρονιάς που πέρασε. Μακάρι να συνεχίσουν να μας θυμούνται για πάντα και μακάρι να συμβεί το ίδιο και με τα παιδιά τους.
Για την νέα χρονιά που έρχεται, για τις ελπίδες και τους στόχους που βάζουμε, για το ποτήρι που πρέπει να το βλέπουμε μισογεμάτο και για τα καλύτερα που περιμένουμε και αυτά μας κρατάνε ακόμα αισιόδοξους, εμείς, όλοι εδώ στην μεγάλη οικογένεια της Epsilon Net, σας ευχόμαστε να έρχεται ένα πολύ καλύτερο 2019 από όσα χρόνια μέχρι τώρα διαβήκατε στη ζωή σας και ο Θεός της Ελλάδας να σας δίνει υγεία, κουράγιο και δύναμη για να φθάσετε εκεί που θέλετε και εκεί που πράγματι αξίζετε. Από μια μεγάλη εταιρεία που έγινε μεγάλη επειδή την αγάπησαν συνεργάτες και εργαζόμενοι, τις καλύτερες ευχές μας για το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: