Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Fitch
Την αξιολόγηση "BB-" για το αξιόχρεο της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας αμετάβλητο και το outlook σε σταθερό
Την αξιολόγηση «BB-» για το αξιόχρεο της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας αμετάβλητο και το outlook σε σταθερό.
Οπως επισημαίνει ο οίκος, η αξιολόγηση βασίζεται στα υψηλά επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος, που υπερβαίνουν κατά πολύ χώρες με αξιολογήσεις ΒΒ και ΒΒΒ. Ενώ η οικονομική κρίση αποκάλυψε ελλείμματα στην αποδοτικότητα της κυβέρνησης και άσκησε μεγάλες πιέσεις στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, η διακυβέρνηση είναι ακόμη σημαντικά ισχυρότερη από ότι σε άλλες χώρες με αξιολόγηση κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.
Το προφίλ του χρέους γενικής κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό και η δημοσιονομική απόδοση την τελευταία τριετία είναι ισχυρότερη σε σχέση με άλλες χώρες με ίδια αξιολόγηση.
Στον αντίποδα, η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με το μεγάλο ύψος του χρέους γενικής κυβέρνησης και του εξωτερικού χρέους, τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και το υπερβολικά υψηλό επίπεδο «κόκκινων δανείων» στον τραπεζικό κλάδο.
Ο οίκος περιμένει περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2019, καθώς η αύξηση της επενδυτικής ζήτησης, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων και η ήπια δημοσιονομική χαλάρωση αναμένεται να στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση, αντισταθμίζοντας την αρνητική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ από το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.
Μετά από πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2018, η ανάπτυξη το 2019 εκτιμάται στο 2,3% και στο 2,2% το 2020.
Τι θα κρίνει τις αναθεωρήσεις της αξιολόγησης
Μελλοντικές εξελίξεις που θα μπορούσαν μεμονωμένα ή συλλογικά να επηρεάσουν θετικά την αξιολόγηση είναι:
– Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μελλοντικά και η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι διατηρήσιμη
– Συνέχεια της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής μετά την έξοδο από το πρόγραμμα του ESM η οποία θα υποστηρίζεται από λειτουργική συνεργασία με τους επίσημους πιστωτές και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον.
-Χαμηλότερο ρίσκο αποκρυστάλλωσης των κινδύνων του τραπεζικού τομέα στον κρατικό ισολογισμό.
Μελλοντικές εξελίξεις που θα μπορούσαν μεμονωμένα ή συλλογικά να επηρεάσουν αρνητικά την αξιολόγηση είναι:
-Χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή/και αντιστροφή οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών κατευθύνσεων μετά τις εκλογές του 2019
-Αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα που θα αυξάνουν τους κινδύνους για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.
-Επανεμφάνιση διαρκών ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, περαιτέρω αποδυνάμωση της καθαρής εξωτερικής θέσης.
Σημειώνεται πως μετά την Fitch σήμερα, οι επόμενες αξιολογήσεις είναι την 1η Μαρτίου από τη Moody’s, στις 26 Απριλίου από την S&P και στις 3 Μαΐου από την DBRS. Ο δεύτερος γύρος αξιολογήσεων για φέτος ξεκινά στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody’s και στις 25 Οκτωβρίου από S&P και την 1η Νοεμβρίου από την DBRS.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου