Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Ετοιμάζονται έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα AirBnB

Ετοιμάζονται έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα AirBnB

2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ετοιμάζονται έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα AirBnB
Του Σπύρου Δημητρέλη
Σχέδιο για δειγματοληπτικούς αλλά εκτεταμένους ελέγχους για αδήλωτα εισοδήματα και βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnB θέτει σε εφαρμογή η φορολογική διοίκηση. Για τον εντοπισμό τους η φορολογική διοίκηση πρόκειται να αξιοποιήσει όλες τις σχετικές πηγές πληροφόρησης που έχει στη διάθεσή της καθώς και ειδικούς ελέγχους "προσποίησης του πελάτη" οι οποίοι έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της φορολογικής διοίκησης ο αριθμός των ιδιοκτητών και εκμεταλλευτών ακινήτων που ασχολούνται και έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ιντερνετικών πλατφορμών διαμοιρασμού υπολογίζεται σε περίπου 90.000. Από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί στο σχετικό μητρώο περίπου 55.000 ενώ οι υπόλοιποι 35.000 δεν έχουν εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωση. Υπάρχουν όμως ενδείξεις πως αρκετοί και από αυτούς που έχουν εγγραφεί στο μητρώο δεν δηλώνουν το σύνολο του εισοδήματος που αποκτούν από τις μισθώσεις μέσω των ιντερνετικών πλατφορμών (AirBnB, Booking, Homeaway κα).
Για τον εντοπισμό όσων δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς και του εισοδήματος που αποκτάται μέσω αυτών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει τα εξής:
- διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων με τη μέθοδο της "προσποίησης του πελάτη". Με δεδομένο ότι πλέον είναι υποχρεωτική η ανάρτηση στην αγγελία μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας του μοναδικού κωδικού εκμισθούμενου ακινήτου που χορηγείται από το ειδικό μητρώο, θα εντοπίζονται ιδιοκτησίες που δεν φέρουν τον σχετικό αριθμό. Με την προσποίηση του πελάτη θα γίνεται προσπάθεια εντοπισμού της πραγματικής διεύθυνσης του ακινήτου και στη συνέχεια, μέσω του Ε9 του ιδιοκτήτη του
- λήψη των δεδομένων ηλεκτρονικών πληρωμών των ιδιοκτητών μέσω των εμβασμάτων που εισπράττουν. Για τον συγκεκριμένο λόγο θα επιχειρηθεί συνεργασία με τις τραπεζικές αρχές ενώ ήδη η φορολογική διοίκηση έχει εξασφαλίσει στοιχεία από διεθνή φορέα ηλεκτρονικών πληρωμών από τον οποίο εκτιμάται ότι έχουν πληρωθεί πολλοί ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω ιντερνετικών πλατφορμών
- η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει τεχνογνωσία από την Πορτογαλία για την εγκατάσταση ενός ειδικού ελεγκτικού μηχανισμού ο οποίος θα "σαρώνει" τις ιντερνετικές πλατφόρμες και θα διασταυρώνει τα στοιχεία των προσφερόμενων για εκμίσθωση ακινήτων με τα δεδομένα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο taxisnet. Με τον μηχανισμό αυτόν θα επιταχύνεται σημαντικά η διαδικασία του ελέγχου και θα είναι πιο αποτελεσματική.
Σε όσους εντοπισθούν να μην έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο θα επιβάλλονται πρόστιμα που μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 5.000 ευρώ καθώς και πρόσθετος φόρος εισοδήματος με προσαυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% έως 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: