Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Η λίστα των παροχών: Η κυβέρνηση στο «κυνήγι» του πακέτου ελαφρύνσεων που είχε συμφωνηθεί το 2019

Η λίστα των παροχών: Η κυβέρνηση στο «κυνήγι» του πακέτου ελαφρύνσεων που είχε συμφωνηθεί το 2019

Ποια είναι τα περιθώρια ελιγμών.


Η λίστα των παροχών: Η κυβέρνηση στο «κυνήγι» του πακέτου ελαφρύνσεων που είχε συμφωνηθεί το

EUROKINISSI
Τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο που θα προσφέρει το περιθώριο στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην σταδιακή ανακοίνωση του πακέτου των ελαφρύνσεων αναζητά το οικονομικό επιτελείο. Τα κομμάτια του παζλ επιχειρείται να ενωθούν μεταξύ τους, προκειμένου το προεκλογικό πακέτο ελαφρύνσεων να καταγραφεί στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2020-23.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει δράσεις στο πλαίσιο της ανάδειξης της «οικονομικής πολιτικής την επόμενη ημέρα από τα μνημόνια». Στόχος της κυβέρνησης να στείλει μήνυμα προς διάφορες κοινωνικές ομάδες ότι σταδιακά αποκαθιστά μέρος των απωλειών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων. 
Με αυτό σαν πρόταγμα το επόμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να επιχειρήσουν μια επικοινωνιακή αντεπίθεση στο μέτωπο των παροχών, όχι ως προεκλογικό αφήγημα, αλλά ως αποκατάσταση της δικαιοσύνης μετά από τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων 10 χρόνων. 

Η λίστα των παροχών

Το επιτελείο της κυβέρνησης θα επιχειρήσει να επαναφέρει στην ατζέντα το πακέτο ελαφρύνσεων που κατάφερε να συμφωνήσει για το 2019 με τους δανειστές πριν ολοκληρωθεί το μνημόνιο. Αυτό αφορά το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε το 2018 και χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την επιδότηση ενοικίου, την επιδότηση των δόσεων του στεγαστικού δανείου, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων και τη η μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως προς τις εθνικές εκλογές (όποτε και αν γίνουν οι δεύτερες) να «φορτώσει» όσο περισσότερο μπορεί το καλάθι των παροχών. Αν και τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά, στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να αξιοποιήσουν ακόμα και το τελευταίο ευρώ το οποίο θα προέρχεται από την υπεραπόδοση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 
Σε αυτό το πλαίσιο των παροχών ή «της αποκατάστασης των αδικιών» όπως χαρακτηρίζουν αυτές τις κινήσεις από την κυβέρνηση, περιλαμβάνονται και οι σκέψεις για την παροχή επιδόματος που θα θυμίζει 13η σύνταξη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεσκονίζουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αναζητώντας δημοσιονομικό περιθώριο για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. 

Περιθώρια ελιγμών

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να  κατευθύνει το υπερπλεόνασμα της περυσινής χρονιάς  σε νέες κοινωνικές παροχές, τα στοιχεία δείχνουν υπεραπόδοση και το 2019 γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει υπεραπόδοση στα έσοδα και συγκράτηση  των δαπανών, γεγονός που αφήνει περιθώρια για σχεδιασμό παροχών. 
Στην υπεραπόδοση των στοιχείων του προϋπολογισμού έρχεται να προστεθεί και η εξοικονόμηση 150 εκατ ευρώ από την πρόωρη εξόφληση 3,7 δισ. ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ. Τα χρήματα αυτά που θα εξοικονομηθούν βέβαια δεν μπορούν να προσμετρηθούν στο πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε να κατευθυνθούν σε παροχές, ωστόσο προσφέρουν την διαπραγματευτική άνεση στην κυβέρνηση εν όψει της συζήτησης για τη μη μείωση του αφορολόγητου. 


Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: