Νομότυπη και φέτος η κατηγορία του αφανούς αγρότη στις φορολογικές δηλώσεις.
Και με τη βούλα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διατηρείται για μια ακόμα χρονιά στην διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων η κατηγορία του «αφανούς αγρότη», του αγρότη δηλαδή που δεν ανήκει ούτε στο ειδικό καθεστώς, αλλά ούτε και στο κανονικό.
Ο εν λόγω αγρότης έχει την ευελιξία να πουλά αγροτικά προϊόντα, χωρίς να έχει υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ, ούτε βέβαια να πληρώνει ΕΦΚΑ. Ως προς τούτο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, του ΑγροΤύπου, σημειώνεται ότι αρκετοί έμποροι αγροτικών προϊόντων χρησιμοποιούν ειδικά λογισμικά, τα οποία «μπλοκάρουν» τις συναλλαγές με αφανείς αγρότες. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι έμποροι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα και κάνουν κανονικά τις συναλλαγές.
Εκπρόσωποι της λογιστικής κοινότητας, από την πλευρά τους, συστήνουν στους παραγωγούς την ένταξή τους, για παν ενδεχόμενο (ελέγχου), στο ειδικό ή το κανονικό καθεστώς.
Σημειωτέον ότι η σχετική πρόβλεψη για τον αφανή αγρότη, υπάρχει σε εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ προ ημερών, με θέμα «Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2018».
Ο ΑγροΤύπος απευθύνθηκε σχετικά στην κα Ελένη Καψάλη, φοροτεχνικό, η οποία μας σημείωσε τα εξής: «οι αφανείς αγρότες εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η νομοθεσία όμως ορίζει ότι πρέπει πριν από την διενέργεια οποιασδήποτε συναλλαγής για την αγροτική τους δραστηριότητα, θα πρέπει να ενταχθούν είτε στο ειδικό είτε στο κανονικό καθεστώς».
«Σε κάθε περίπτωση τους συνιστούμε να μην παραμένουν ως αφανείς», πρόσθεσε η κα Καψάλη, σημειώνοντας επίσης, ότι «συμφωνα με το αρθρο 41 του Ν.2859/2000, οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών των οποίων η αξία ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 ( η παράγραφος 5 ορίζει όσους υποχρεούνται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς). Οι εν λόγω αγρότες δεν επιβαρύνουν με φόρο προστιθέμενης αξίας τις παραδόσεις των αγαθών τους και τις παροχές των υπηρεσιών τους και δικαιούνται επιστροφής του φόρου του παρόντος νόμου που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής εκμετάλλευσής τους».
«Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν αφανείς αγρότες. Ο σχετικός κωδικός των αφανών στο Ε3, υπάρχει μονο για να μπορέσουν οι αφανείς να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.
Σε καθε περίπτωση πρέπει να ενταχθούν, ανάλογα με τα ορια, είτε στο ειδικό, είτε στο κανονικό καθεστώς», κατέληξε η κα Καψάλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου